Pojawia się:
Natomiast: http://127.0.0.1/~szymon/Not Found
The requested URL /phpmyadmin/ was not found on this server.
Apache/2.2.20 (Ubuntu) Server at 127.0.0.1 Port 80
http://i40.tinypic.com/1zxa5bk.png
Pojawia się:
Natomiast: http://127.0.0.1/~szymon/Not Found
The requested URL /phpmyadmin/ was not found on this server.
Apache/2.2.20 (Ubuntu) Server at 127.0.0.1 Port 80
A widziałeś w tym poradniku:probowales moze przejrzec logi?
Not Found
The requested URL /testphp.php was not found on this server.
Apache/2.2.20 (Ubuntu) Server at localhost Port 80
Niestety nie podałeś żadnych istotnych szczegółów. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Apache2 domyślnie ma katalog danych w /var/www. Natomiast phpmyadmin jest domyślnie w /usr/share/phpmyadmin. W takim przypadku trzeba stworzyć link symbolicznyszymon189 pisze:Nadal mam:Not Found
The requested URL /testphp.php was not found on this server.
Apache/2.2.20 (Ubuntu) Server at localhost Port 80
Kod: Zaznacz cały
phpmyadmin -> /usr/share/phpmyadmin/
cd /var/www && sudo ln -s /usr/share/phpmyadmin
sudo chmod 770 /usr/share/phpmyadmin/ && sudo chown www-data:www-data /usr/share/phpmyadmin
Po co to?soulreaver1 pisze:Kod: Zaznacz cały
sudo chmod 770 /usr/share/phpmyadmin/ && sudo chown www-data:www-data /usr/share/phpmyadmin
root # dpkg -L phpmyadmin | grep -i apache
/etc/phpmyadmin/apache.conf
sudo ln -s /etc/phpmyadmin/apache.conf /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf
ls -l /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf
lrwxrwxrwx 1 root root 27 01-13 14:30 /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf -> /etc/phpmyadmin/apache.conf
To nadaje uprawnienia tylko dla katalogu , pliki wewnątrz mają niezmienione ustawienia praw dosŧepu (czyli w większości 644). Użytkownik www-data musi mieć uprawnienia do wykonywania (fakt że przesadziłem z tym 770, wystarczy 750) aby móc wejść do podlinkowanego folderu /usr/share/phpmyadmin. Jeśli /usr/share/phpmyadmin ma chmod 755 to oczywiście nic nie trzeba robić. Choć IMO nie potrzeba żeby "inni" mieli jakikolwiek dostęp do tego folderu...jacekalex pisze:Po co to?soulreaver1 pisze:Kod: Zaznacz cały
w /usr/share domyślne uprawnienia to 644 lub 755 - Phpmyadin ma je ustawione po instalacji prawidłowo.
Natomiast serwer www ze względów bezpieczeństwa nie powinien mieć uprawnień do zapisu w plikach, które wyświetla.
W dodatku wcale takich uprawnień nie potrzebuje.
sudo service apache2 restart
Najbardziej przesadziłeś ze zmianą wlaściciela /usr/share/phpmyadmin.soulreaver1 pisze:......
To nadaje uprawnienia tylko dla katalogu , pliki wewnątrz mają niezmienione ustawienia praw dosŧepu (czyli w większości 644). Użytkownik www-data musi mieć uprawnienia do wykonywania (fakt że przesadziłem z tym 770, wystarczy 750) aby móc wejść do podlinkowanego folderu /usr/share/phpmyadmin. Jeśli /usr/share/phpmyadmin ma chmod 755 to oczywiście nic nie trzeba robić. Choć IMO nie potrzeba żeby "inni" mieli jakikolwiek dostęp do tego folderu...
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 9 gości