Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Spróbuj bez skryptu, przez sudo dpkg -i.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Witaj ext73
Nie dysponujesz przypadkiem jakimiś bardziej uniwersalnymi "jajkami" (chodzi mi o generic), albo nie masz utworzonego własnego repozytorium apt dla swoich "jąder" lub chociaż jakieś namiary na repozytoria z kernelami? Jestem w trakcie tworzenia remixu Ubuntu i chciałem wgrać do tego obrazu iso jakiś lepszy kernel, ale wypadało by dodać jakieś repo, a nie sam goły kernel, co by umożliwić jakieś aktualizacje...
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Architektura: x86_64

Post autor: 123er »

kernel sie zainstalował tylko są jakieś błedy, nie wiem jak je naprawić
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

luk1don pisze:Witaj ext73
Nie dysponujesz przypadkiem jakimiś bardziej uniwersalnymi "jajkami" (chodzi mi o generic), albo nie masz utworzonego własnego repozytorium apt dla swoich "jąder" lub chociaż jakieś namiary na repozytoria z kernelami? Jestem w trakcie tworzenia remixu Ubuntu i chciałem wgrać do tego obrazu iso jakiś lepszy kernel, ale wypadało by dodać jakieś repo, a nie sam goły kernel, co by umożliwić jakieś aktualizacje...
Była już o tym rozmowa i PPA kiedyś będzie, ale jeszcze nie wiadomo kiedy.:P Autor jest już bardzo zajęty.

Co do tego remiksu, to masz na myśli oficjalnego, polskiego 11.10? Tak czy siak, wrzucanie tych jąder do do jakiejś "popularnej" edycji to trochę "średni" pomysł, bo 1 człowiek (Autor) nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego supportu dla dużej liczy osób, a nie wiem czy i jak dałoby się wyszkolić większą ilość "personelu". Bo chyba wiesz, że wymiana kernela = utrata oficjalnego wsparcia (wyślą takiego delikwenta "na drzewo"), więc musisz je zapewnić sam, i/lub przysyłać wszystkich tutaj?;)

e X t 7 3: Tak swoja drogą, to ciekawe co na te zoptymalizowane jądra powiedziałoby samo Canonical. Nie myślałeś aby je im kiedyś pokazać? A nuż by Cię wzięli do ekipy od kernela (mówię całkowicie poważnie).

123er pisze:kernel sie zainstalował tylko są jakieś błedy, nie wiem jak je naprawić
Wklej je, w przeznaczonych do tego tagach:

Kod: Zaznacz cały

[code]
[/code]
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

wkleiłem na poprzedniej stronie, jest coś takiego:

run-parts: /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub exited with return code 20
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs.postinst line 346.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs (--configure):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 128
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Galvatron pisze: Co do tego remiksu, to masz na myśli oficjalnego, polskiego 11.10? Tak czy siak, wrzucanie tych jąder do do jakiejś "popularnej" edycji to trochę "średni" pomysł, bo 1 człowiek (Autor) nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego supportu dla dużej liczy osób, a nie wiem czy i jak dałoby się wyszkolić większą ilość "personelu". Bo chyba wiesz, że wymiana kernela = utrata oficjalnego wsparcia (wyślą takiego delikwenta "na drzewo"), więc musisz je zapewnić sam, i/lub przysyłać wszystkich tutaj?;)
Oficjalny remix swoją drogą, ja mam na myśli oficjalny uniwersalny system mojego autorstwa :-D
"Tych" jąder stąd raczej nie wrzucę, chociaż zainstalować można tego Atoma na Pentiumie, Celeronie też pójdzie :razz: Nie widzę nigdzie w sieci PPA do kerneli mainline (można tylko pobierać z FTP), a szukam bardziej stabilnego repozytorium od osoby wartej zaufania, jednak bardziej bezpiecznych i uniwersalnych kerneli niż te od ext73. Nie twierdzę, że te są złe. Co do "delikwentów" to nie uważam, żeby było ich aż tylu, ale ilość by ich pewnie zmalała, gdyby chociażby uprościł sposób instalacji, czy nawet zrobił to swoje PPA. Chyba już znalazłem :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

zovalik pisze:O jakiej kwocie mówimy w przypadku wersji i7?
Witajcie Panowie myślę, ze w tym przypadku wpłata od 50 zł za roczne wsparcie (udostępnienie danej wersji [Brazos lub i7] kernela i związaną z tym pomoc) na cel związany z rozwojem moich projektów związanych z kernelami, skryptami, etc. nie byłaby zbyt wygórowana ? Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam

-- 29 sty 2012 14:37 --
taedoju pisze:eXt zauwazylem ze na nowym kernelu skacze mi predkosc / moc połączenia przez wifi na baterii, natomiast po podłaczeniu zasilania natychmiast połaczenie jest mocne i prędkość stała...
Zatem tak, założeniem oszczędzania energii jest obniżenie jej poboru ;). Możliwe jest to na rożne sposoby. W układach z najwyższej półki (najlepsze chipy z "wafla") można to realizować m.in. poprzez obniżenie ich napięcia i częstotliwości. W przypadku większość głownie poprzez obniżenie ich częstotliwości i ... ich czasowe wyłączanie. W przypadku układów odpowiedzialnych za komunikacje: bluetooth, wifi, nfc, eth, etc. realizuje się to poprzez obniżenie częstotliwości odwoływani się układów np. do AP (przykładowo router) oraz często obniżenie mocy ich "radia". Tu właśnie mogą pojawić się zmniejszenie prędkości i mocy układu w przypadku pracy na baterii. Tu dochodzimy do sedna ... albo oszczędzamy energię, albo mamy pełen komfort pracy. Nadmienić muszę, że właśnie z układami wifi, eth i bluetooth jest największy "problem" = największa różnica w polityce ich producentów i Deweloperów sterowników - każdy inaczej pojmuje sposób obniżenia poboru energii. Jeden zmniejsza tylko ilość wysyłanych pakietów i częstotliwości odwołania do AP, inni też obniżają moc radia. Cóż to zależy własnie od w/w czynników. Podkreślenia wymaga fakt, ze jeśli układ działa na "full" to różnice w poborze energii - w trakcie pobierania i wysyłania pakietów, między trybem oszczędności a pełnym, mogą sięgać od 1 do 5 Watt - w zależności od producenta układu, polityki "energetycznej" jego Deweloperów i jakości samego komponentu.

Jaki to układ ?

Pozdrawiam

-- 29 sty 2012 14:40 --
123er pisze:przy instalacji najpierw 17.5, a później 17.6 wywaliło mi jakieś błędy . Co z tym zrobić?
Nie uchwyciłem po instalacji, ale mam takie coś
sudo apt-get upgrade
[sudo] password for tomek:
Czytanie list pakietów... Gotowe
...
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Pod jaką wersją systemu tak się dzieje ?

Pozdrawiam

-- 29 sty 2012 15:01 --
Galvatron pisze:
luk1don pisze:Witaj ext73
Była już o tym rozmowa i PPA kiedyś będzie, ale jeszcze nie wiadomo kiedy.:P Autor jest już bardzo zajęty.

Co do tego remiksu, to masz na myśli oficjalnego, polskiego 11.10? Tak czy siak, wrzucanie tych jąder do do jakiejś "popularnej" edycji to trochę "średni" pomysł, bo 1 człowiek (Autor) nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego supportu dla dużej liczy osób, a nie wiem czy i jak dałoby się wyszkolić większą ilość "personelu". Bo chyba wiesz, że wymiana kernela = utrata oficjalnego wsparcia (wyślą takiego delikwenta "na drzewo"), więc musisz je zapewnić sam, i/lub przysyłać wszystkich tutaj?;)

e X t 7 3: Tak swoja drogą, to ciekawe co na te zoptymalizowane jądra powiedziałoby samo Canonical. Nie myślałeś aby je im kiedyś pokazać? A nuż by Cię wzięli do ekipy od kernela (mówię całkowicie poważnie).

123er pisze:kernel sie zainstalował tylko są jakieś błedy, nie wiem jak je naprawić
Wklej je, w przeznaczonych do tego tagach:

[code]
[/code]
Co do repozytorium to się nad tym zastanawiam, ale jak już to powstanie, ale raczej w drugiej połowę roku.

Cod wsparcia szerszego grona odbiorców .. cóż już obecnie ma dość duża liczbę pobrań kerneli ;). Natomiast, jak już pisałem myślę, ze po "rozwinięciu" działalności związanej ze sprzedażą not/netbooków oraz innych maszyn z systemami przygotowanymi przeze mnie ... oczywiście będę myślał nad poszerzeniem grona osób ze mną współpracujących ;)

Kwestia Canonical ... myślę, ze to kwestia która jest zależna od wielu czynników ... i myślę, że udostępniając maszyny będę mógł pokazać dopiero, jak może pracować Ubuntu. Co się później wydarzy ... zależeć będzie od wielu czynników ;).

Pozdrawiam

-- 29 sty 2012 15:12 --
luk1don pisze:
Galvatron pisze: Co do tego remiksu, to masz na myśli oficjalnego, polskiego 11.10? Tak czy siak, wrzucanie tych jąder do do jakiejś "popularnej" edycji to trochę "średni" pomysł, bo 1 człowiek (Autor) nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego supportu dla dużej liczy osób, a nie wiem czy i jak dałoby się wyszkolić większą ilość "personelu". Bo chyba wiesz, że wymiana kernela = utrata oficjalnego wsparcia (wyślą takiego delikwenta "na drzewo"), więc musisz je zapewnić sam, i/lub przysyłać wszystkich tutaj?;)
Oficjalny remix swoją drogą, ja mam na myśli oficjalny uniwersalny system mojego autorstwa :-D
"Tych" jąder stąd raczej nie wrzucę, chociaż zainstalować można tego Atoma na Pentiumie, Celeronie też pójdzie :razz: Nie widzę nigdzie w sieci PPA do kerneli mainline (można tylko pobierać z FTP), a szukam bardziej stabilnego repozytorium od osoby wartej zaufania, jednak bardziej bezpiecznych i uniwersalnych kerneli niż te od ext73. Nie twierdzę, że te są złe. Co do "delikwentów" to nie uważam, żeby było ich aż tylu, ale ilość by ich pewnie zmalała, gdyby chociażby uprościł sposób instalacji, czy nawet zrobił to swoje PPA. Chyba już znalazłem :)
Witaj luk1don ...
a szukam bardziej stabilnego repozytorium od osoby wartej zaufania, jednak bardziej bezpiecznych i uniwersalnych kerneli niż te od ext73. Nie twierdzę, że te są złe.
... czemu znowu kwestia zaufania ? ;) ... już o tym dyskutowaliśmy chyba z rok temu. Zatem temat uważam za zamknięty ;).

Kwestia uniwersalnego kernel ... mógłbym zbudować kernel "generic", który od tego z Canonical były wydajniejszy tak ok 10-15 %, oszczędniejszy do 50 % i pobierał do 20 % zasobów ram mniej (32-bity) i oczywiście znacznie bardziej responsywny. Tylko to kwestia na większą dyskusje.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze: Pod jaką wersją systemu tak się dzieje ?
to przytrafiło się pod kubuntu 11.10
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze:
... czemu znowu kwestia zaufania ? ;) ... już o tym dyskutowaliśmy chyba z rok temu. Zatem temat uważam za zamknięty ;).
Nieeee... Chodzi mi o "zaufanie" do repozytorium, nie do Ciebie :razz: Ta dyskusja była dobra he he, gdzieś jest zachowana na forum.

-- niedziela, 29 stycznia 2012, 17:43 --
e X t 7 3 pisze:
Co do repozytorium to się nad tym zastanawiam, ale jak już to powstanie, ale raczej w drugiej połowę roku.
Repozytorium "debianowskie" możesz zrobić nawet w tej chwili, wiem jak je utworzyć na Dropboxie! i w razie czego służę pomocą.

-- niedziela, 29 stycznia 2012, 17:56 --
e X t 7 3 pisze: Kwestia uniwersalnego kernel ... mógłbym zbudować kernel "generic", który od tego z Canonical były wydajniejszy tak ok 10-15 %, oszczędniejszy do 50 % i pobierał do 20 % zasobów ram mniej (32-bity) i oczywiście znacznie bardziej responsywny. Tylko to kwestia na większą dyskusje.
To jądro, co instalowałem od Ciebie kiedyś było dosyć dobre, a że pracujesz ciągle nad kernelami i zapewniasz "ciągłość" to postanowiłem zapytać.
Utworzyłem właśnie remix Ubuntu 11.10 i powiem: jest dobrze - dałem najnowsze Unity (tak, to znienawidzone przez wszystkich), zoptymalizowałem, naprawiłem nawet bugi:) itd. - system działa lepiej niż oryginalne Ubuntu. Do kerneli użyłem repozytorium znanego ci Stevena Barretta. Są to dosyć dobre jajka i przy tym bardzo uniwersalne. Jako że w tym wątku jest dużo testerów to może pomożecie mi przetestować ten remix...
Chcę go udostępnić na mojej stronie internetowej, może załatwię sobie nową domenę...
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

50 zł za roczne wsparcie to bardzo dobra cena moim zdaniem.

To roczne wsparcie polegałoby na tym, że mam możliwość pobierania nowych wersji kernela przez cały rok? Czy dostaję wersję (przykładowo) 3.3 z rocznym wsparciem a jeśli chciałbym wersję 3.4 to znowu muszę zapłacic?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

zovalik pisze:50 zł za roczne wsparcie to bardzo dobra cena moim zdaniem.

To roczne wsparcie polegałoby na tym, że mam możliwość pobierania nowych wersji kernela przez cały rok? Czy dostaję wersję (przykładowo) 3.3 z rocznym wsparciem a jeśli chciałbym wersję 3.4 to znowu muszę zapłacic?
Zatem tak, jak wpłacisz 50 zł będziesz otrzymywał linki do kolejnych wersji - np. Brazos albo i7 - przez okres roku ... niezależnie do tego czy będzie to 18.x, czy 19.x czy też 21.x ;).

Pozdrawiam

-- 29 sty 2012 21:49 --
luk1don pisze:
e X t 7 3 pisze:
Nieeee... Chodzi mi o "zaufanie" do repozytorium, nie do Ciebie :razz: Ta dyskusja była dobra he he, gdzieś jest zachowana na forum.

-- niedziela, 29 stycznia 2012, 17:43 --
e X t 7 3 pisze:
Repozytorium "debianowskie" możesz zrobić nawet w tej chwili, wiem jak je utworzyć na Dropboxie! i w razie czego służę pomocą.

-- niedziela, 29 stycznia 2012, 17:56 --
e X t 7 3 pisze: Kwestia uniwersalnego kernel ... mógłbym zbudować kernel "generic", który od tego z Canonical były wydajniejszy tak ok 10-15 %, oszczędniejszy do 50 % i pobierał do 20 % zasobów ram mniej (32-bity) i oczywiście znacznie bardziej responsywny. Tylko to kwestia na większą dyskusje.
To jądro, co instalowałem od Ciebie kiedyś było dosyć dobre, a że pracujesz ciągle nad kernelami i zapewniasz "ciągłość" to postanowiłem zapytać.
Utworzyłem właśnie remix Ubuntu 11.10 i powiem: jest dobrze - dałem najnowsze Unity (tak, to znienawidzone przez wszystkich), zoptymalizowałem, naprawiłem nawet bugi:) itd. - system działa lepiej niż oryginalne Ubuntu. Do kerneli użyłem repozytorium znanego ci Stevena Barretta. Są to dosyć dobre jajka i przy tym bardzo uniwersalne. Jako że w tym wątku jest dużo testerów to może pomożecie mi przetestować ten remix...
Chcę go udostępnić na mojej stronie internetowej, może załatwię sobie nową domenę...
Oki kwestia "zaufania" wyjaśniona ;).

Co do repozytorium ... wiesz chętnie skorzystam z Twoje pomocy .. już się czasowo z wszystkim ledwie wyrabiam ... będę kompilował niedługo 4, następnie 6 a potem 8 wersji kerneli więc pomoc w najbliższych miesiącach pewnie się przyda. Zgłoszę się w najbliższych 2-3 tygodniach, to wstępnie o tym porozmawiamy oki ?

Kwestia kerneli ZEZ- bo pewnie te stosujesz od Stevena. Po pierwsze praca Stevena jest WIELKA i to nie podlega dyskusji. Ja stosowałem przez pewien czas źródła ZEN, ale w pewnym momencie zrezygnowałem. Wynikało to z faktu, że Steven do linii stable wprowadzał oprócz patchy, które naprawdę dawały power i były pomocne (ostatnio dobry przykład to patche ASPM by Matthew Garrett), także patche, które były na tyle eksperymentalne, że skutkowały sporymi problemami. Do kernela "wbite" są patche m.in. BFQ by Paolo Valente, czy też BFS by Con Kolivas. Oczywiście są to pozytywne zmiany ale od pewnego czasu pojawiały się pewne "zgrzyty" zarówno w BFS, jak i BFQ. Dyskutowałem o nich z w/w Developerami i m.in. zmiany w pewnych wersjach zarówno BFS, jak i BFQ "zainicjowałem". Na pewno nastąpiła odczuwalna poprawa w BFQ i wiem że Paolo nad tym schedulerem I/O mocno pracuje - pisaliśmy przez face jakoś na początku roku. Ostatnio testowałem i w pewnych aspektach jest na plus, jednak po wprowadzeniu wersji 2.x nadal nie jestem usatysfakcjonowany ze zmian. Zresztą zarówno ze Stevenem, jak i Paolo wymianami czasem poglądy via Facebook. Od momentu kiedy własnie pojawiły się takie sytuacje, np. obniżenie wydajności pod BFS w programach działających pod wine, czy też spowolnienie odczyty danych z dysku przy starcie systemu pod BFQ (obecna wersja już nadrobiła poprzednie straty i jeśli kolejne zmiany będą tak pozytywne znowu zacznę wykorzystywać BFQ zamiast CFQ) oraz inne zdarzenia wynikające z patchy, jakie pojawiały się w ZEN, zacząłem sam budować (patchować kernel vanilla) swoje źródła. Daje tylko patche które są sprawdzone, wprowadzają poprawki bezpieczeństwa, czy też obniżają zużycie energii ... albo zmiany w kernelu, które sam wprowadzam, ale jestem ich pewny - uprzednio minimum 2 tygodnie testów, np. wprowadzanie wartości HZ=500.

Pozdrawiam

-- 29 sty 2012 21:57 --
123er pisze:
Wita, powiedz objawia się to jakoś negatywnie ? Nie działają jakieś sterowniki etc. ? Być może wywalał błędy zanim nastapiło "linkowanie" źródeł ?

Pozdawawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
raik0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: raik0 »

Witam,
posiadam netbooka MSI Wind U270 (Brazos E-450, AMD Radeon HD 6320, 2GB RAM).
Korzystam z Lubuntu 11.10 x86, zainstalowałem jądro 17.6. Po instalacji sterowników Catalyst zniknął mi moduł odpowiedzialny za czytnik kart pamięci (rts5139). Zauważyłem również, że środowisko graficzne uruchamia się dłużej.
Fglrx jest załadowany i w użyciu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

raik0 pisze:Witam,
posiadam netbooka MSI Wind U270 (Brazos E-450, AMD Radeon HD 6320, 2GB RAM).
Korzystam z Lubuntu 11.10 x86, zainstalowałem jądro 17.6. Po instalacji sterowników Catalyst zniknął mi moduł odpowiedzialny za czytnik kart pamięci (rts5139). Zauważyłem również, że środowisko graficzne uruchamia się dłużej.
Fglrx jest załadowany i w użyciu.
hmm co do szybkości uruchamiania LXDE to się nie wypowiem, bo nie testowałem. Natomiast kwestia rts5139 ... cóż jak już pisze od jakiegoś czasu moduł ten powoduje spore problemy, np. wywalenie całego podsystemu usb-storage. Robiłeś testy np. z dyskami USB np. podejmij pod generic`iem próbę skopiowania pliku 1 GB jeśli nie wyłączy Ci za chwile dysku proszę daj mi znać.

Pozdrawiam

raik0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: raik0 »

Pod generic robiłem testy, system usb-storage się wysypywał. Nie zdążyłem nawet wejść do folderu na dysku zewnętrznym (WD) , od razu I/O error i dysk zniknął. Jeśli oczywiście rts5139 był załadowany. Pod Twoim kernelem wszystko grało dopóki nie zainstalowałem sterowników AMD. Moduł ładowałem sobie ręcznie, problemów z usb nie było (kopiowałem 40GB plików avi). Mój problem polega na tym że moduł po prostu zniknął. Nie ma go. Wynik sudo modprobe rts5139:

raik@deathbook:/usr/src/linux-3.1.10$ sudo modprobe rts5139
[sudo] password for raik: 
FATAL: Module rts5139 not found.
Po wystartowaniu ze starego kernela, usnięciu Twojego, zainstalowaniu na nowo -- dalej brakuje problematycznego modułu
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

raik0 pisze:Pod generic robiłem testy, system usb-storage się wysypywał. Nie zdążyłem nawet wejść do folderu na dysku zewnętrznym (WD) , od razu I/O error i dysk zniknął. Jeśli oczywiście rts5139 był załadowany. Pod Twoim kernelem wszystko grało dopóki nie zainstalowałem sterowników AMD. Moduł ładowałem sobie ręcznie, problemów z usb nie było (kopiowałem 40GB plików avi). Mój problem polega na tym że moduł po prostu zniknął. Nie ma go. Wynik sudo modprobe rts5139:

raik@deathbook:/usr/src/linux-3.1.10$ sudo modprobe rts5139
[sudo] password for raik: 
FATAL: Module rts5139 not found.
Po wystartowaniu ze starego kernela, usnięciu Twojego, zainstalowaniu na nowo -- dalej brakuje problematycznego modułu
Zatem uściślijmy:

- Ja do kerneli nie dawałem modułu rts5139 - ze względu na błędy jaki w nim się ujawniły.
- Ty mówisz, że moduł Ci działa prawidłowo pod moim kernelem tak ?
- Zatem skąd pobrałeś źródła modułu lub paczkę z nim ?
- Czy budowa modułu następuje przez dkms, czy budujesz ze źródeł ?
- Moduł działa jedynie na otwartych sterownikach AMD ... a na fglrx (Catalyst) już nie ?!?
- Z tego co piszesz wygląda, ze albo nie zainstalowały się prawidłowo nagłówki, albo linkowanie nie powiodło się.

Czekam zatem na informacje ... jeśli u Ciebie działa jakaś wersja tego modułu prawidło bardzo chętnie poznam jej źródło !

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

123er pisze:
Wita, powiedz objawia się to jakoś negatywnie ? Nie działają jakieś sterowniki etc. ? Być może wywalał błędy zanim nastapiło "linkowanie" źródeł ?

Pozdawawiam
wszystko działa normalnie, tylko przy różnych upgrade'ch (np wczoraj jakiś firmware do kernela)czy instalacji programów(instalowałem pidgina) wywala wciąż te same błędy. Nie wiem jak aktualizacja, ale pidgin działa.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

123er pisze:wszystko działa normalnie, tylko przy różnych upgrade'ch (np wczoraj jakiś firmware do kernela)czy instalacji programów(instalowałem pidgina) wywala wciąż te same błędy. Nie wiem jak aktualizacja, ale pidgin działa.
hmm a jakie błędy "wywala" przy aktualizacji ?

Pozdrawiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Jeśli są takie warunki to we mnie na pewno już masz klienta ;)

Czekam niecierpliwie na wersję i7 :)
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

przed chwilą aktualizowałem chromium i taki rezultat
installArchives() failed: (Reading database ...
(Reading database ... 100%%
(Reading database ... 174828 files and directories currently installed.)
Preparing to replace chromium-browser-l10n 16.0.912.75~r116452-0ubuntu0.11.10.1 (using .../chromium-browser-l10n_16.0.912.77~r118311-0ubuntu0.11.10.1_all.deb) ...
Unpacking replacement chromium-browser-l10n ...
Preparing to replace chromium-codecs-ffmpeg 16.0.912.75~r116452-0ubuntu0.11.10.1 (using .../chromium-codecs-ffmpeg_16.0.912.77~r118311-0ubuntu0.11.10.1_i386.deb) ...
Unpacking replacement chromium-codecs-ffmpeg ...
Preparing to replace chromium-browser 16.0.912.75~r116452-0ubuntu0.11.10.1 (using .../chromium-browser_16.0.912.77~r118311-0ubuntu0.11.10.1_i386.deb) ...
Unpacking replacement chromium-browser ...
Processing triggers for desktop-file-utils ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme ...
Processing triggers for man-db ...
Setting up linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs (3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/update-notifier 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.1.8-ext73-f1-17.5-k8-ags-cfs
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.1.1-ext73-f1-17.0-k8-ags-cfs
Found GRUB 2: /boot/grub/core.img
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs.postinst line 346.
dpkg: error processing linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 128
No apport report written because MaxReports is reached already
Setting up linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs (3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/update-notifier 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs.postinst line 346.
dpkg: error processing linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 128
No apport report written because MaxReports is reached already
Setting up chromium-codecs-ffmpeg (16.0.912.77~r118311-0ubuntu0.11.10.1) ...
Setting up chromium-browser (16.0.912.77~r118311-0ubuntu0.11.10.1) ...
Setting up chromium-browser-l10n (16.0.912.77~r118311-0ubuntu0.11.10.1) ...
Errors were encountered while processing:
linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
Error in function:
SystemError: E:Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Konfigurowanie linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs (3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/update-notifier 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub 3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs
dpkg: bd przetwarzania linux-image-3.1.10-ext73-f1-17.6-k8-ags-cfs (--configure):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrci kod bdu 2
Konfigurowanie linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs (3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs /boot/vmlinuz-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs
^CFailed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs.postinst line 346.
dpkg: bd przetwarzania linux-image-3.1.4-ext73-f1-17.1-k8-ags-cfs (--configure):
subprocess zainstalowany skrypt post-installation was interrupted
chromium się zaktualizowało i działa
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

i znowu opóźnienie kiedy 64 bit?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”