Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8
Nic takiego nie zauważyłem.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Pod jaką wersja Ubuntu instalowałeś i jakie środowisko graficzne oraz maszyna (jakiej firmy touchpad) ?Loped pisze:Nic takiego nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
Ubuntu 11.10. Testowałem na Unity, lecz zainstalowałem gnome-shell. Dell V3550
.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Aktywowałeś ACPI i wykonałeś mój skrypt APM ? Proszę ponadto wykonaj lsusb pod kernelem generic i pod moim i zamieść proszę wyniki.Loped pisze:Ubuntu 11.10. Testowałem na Unity, lecz zainstalowałem gnome-shell. Dell V3550.
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
W grubie zmieniłem: GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
Skrypt APM? Chyba to pominąłem. Mógłbyś podać link do tego?
lsusb:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 8086:0189 Intel Corp.
Bus 001 Device 004: ID 05ca:181d Ricoh Co., Ltd
Bus 002 Device 003: ID 138a:0011 Validity Sensors, Inc.
Skrypt APM? Chyba to pominąłem. Mógłbyś podać link do tego?
lsusb:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 003: ID 8086:0189 Intel Corp.
Bus 001 Device 004: ID 05ca:181d Ricoh Co., Ltd
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Nie miałeś dodanego, jakiegoś dodatkowego repozytorium w związku z tym touchpadem ?
Pozdrawiam
-- 07 lut 2012 06:20 --
Korzystasz może z libfprint i libfprint-dev ?
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
-- 07 lut 2012 06:20 --
Korzystasz może z libfprint i libfprint-dev ?
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
Korzystam z libfprint-dev. Instalowałem tylko te repozytorie, które były w podstawowm Ubuntu
.
Jak instalowałem fedorę 16, lub opensuse, touchpad nie działał. Jak odpalę ubuntu/minta z livecd, wszystko pięknie chodzi.
Zauważyłem też, że przy włączaniu komputera, na czarnym tle pojawia się komunikat "error enabling SSC" lub SSH, szybko to znikneło, więc nie miałem czasu by dokładnie przeczytać.

Jak instalowałem fedorę 16, lub opensuse, touchpad nie działał. Jak odpalę ubuntu/minta z livecd, wszystko pięknie chodzi.
Zauważyłem też, że przy włączaniu komputera, na czarnym tle pojawia się komunikat "error enabling SSC" lub SSH, szybko to znikneło, więc nie miałem czasu by dokładnie przeczytać.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem tak, być moze nie zbudował prawidłowo modułu. Odinstaluj proszę v17.7 i zainstaluj go ponownie z nowego instalatora.
Mam też prośbę od osób, które zainstalowały wersje v17.7 (atom, K8-32 i K8-64), a zauważyły, że nie działają jakieś sterowniki - o odinstalowanie i ponową instalacje kernela. Proszę o odinstalowanie z opcją Purge, czy też rozumiane, jako "całkowite usuniecie". We wcześniejszej wersji instalatorów (do wczoraj - godziny ok. 18.00), był "błąd" który powodował, że na niektórych maszynach nie linkowało prawidłowo nagłówków, co skutkowało brakiem działania dkms i oznacza brak automatycznego budowania dodatkowych modułów zawartych w /usr/src. Zatem jeśli komuś nie działają prawidłowo jakieś sterowniki proszę o reinstalacje kernela.
Pozdrawiam
-- 07 lut 2012 10:01 --
Wczoraj dopieszczałem wersje v.18.0 na Linux-3.2.5 ... już mam chyba to czego oczekiwałem
. W szczególności operacje dyskowe ładnie działają pod 3.2.x ... widać, że poprawili CFQ i moduły ext4 ... responsywność - odpowiedź na zapytania do dysku naprawde robi wrażenie
. Oczywiście już nie musze patchować kernela pod kątem ASPM ... aż w szoku jestem, że Greg Kroah-Hartman sie "złamał" i wsadził - choć "warunkowo" ten patch do vanilla. Widać presja społeczności (w tym pewnie Canonical, Red Hat, etc.) zrobiła swoje
.
Już suspend działa dobrze ... jednak pod AMD (Catalysty) trzeba wiedzieć, co dodatkowo zrobić aby było oki. Otóż konieczne jest nadpisanie ich konfiguracji (CCC) ... choć by nic sie nie zmieniło - wiem kuriozum, ale bez tego z wysokim prawdopodobieństwem - graniczącym z pewnością - zawiesi się na POST Biosu i po zawodach
. Aha i konieczne sa minimum Catalysty 12.1 ... zatem najnowsze oficjalnie dostępne
... pod 11.x można o hibernacji i suspend zapomnieć - czasem się udaje ale w 80 % przypadków nie. Dziś dam instalatory do 32- i 64 bitowych wersji [Catalystów]. Kernel v18.0 w najbliższych dniach, jako testowe.
Pozdrawiam
Mam też prośbę od osób, które zainstalowały wersje v17.7 (atom, K8-32 i K8-64), a zauważyły, że nie działają jakieś sterowniki - o odinstalowanie i ponową instalacje kernela. Proszę o odinstalowanie z opcją Purge, czy też rozumiane, jako "całkowite usuniecie". We wcześniejszej wersji instalatorów (do wczoraj - godziny ok. 18.00), był "błąd" który powodował, że na niektórych maszynach nie linkowało prawidłowo nagłówków, co skutkowało brakiem działania dkms i oznacza brak automatycznego budowania dodatkowych modułów zawartych w /usr/src. Zatem jeśli komuś nie działają prawidłowo jakieś sterowniki proszę o reinstalacje kernela.
Pozdrawiam
-- 07 lut 2012 10:01 --
Wczoraj dopieszczałem wersje v.18.0 na Linux-3.2.5 ... już mam chyba to czego oczekiwałem

Już suspend działa dobrze ... jednak pod AMD (Catalysty) trzeba wiedzieć, co dodatkowo zrobić aby było oki. Otóż konieczne jest nadpisanie ich konfiguracji (CCC) ... choć by nic sie nie zmieniło - wiem kuriozum, ale bez tego z wysokim prawdopodobieństwem - graniczącym z pewnością - zawiesi się na POST Biosu i po zawodach

Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Czytajac watek [11.10] Dell Inspiron 1764 - ubuntu nie wykrywa mi touchpada (chyba)
viewtopic.php?f=139&t=155582
zachcialo mi sie puknac w touchpad i zdziwienie, ze dziala tapping ktory wylaczylem jakis czas temu.
Ide w moim Kubuntu do Ustawien a tam widze No touchpad found
Sprawdzilem dmesg-i z przed instalacji Twojego kernela i po, zniknal mi
Mam backupy systemu, zabieram sie do ponownej instalacji z poprawionym instalatorem, zobaczymy co wyjdzie.
Suspend i hibernacja na moim laptopie dziala OK.
zachcialo mi sie puknac w touchpad i zdziwienie, ze dziala tapping ktory wylaczylem jakis czas temu.
Ide w moim Kubuntu do Ustawien a tam widze No touchpad found

Sprawdzilem dmesg-i z przed instalacji Twojego kernela i po, zniknal mi
[ 22.802872] elantech: assuming hardware version 3, firmware version 69.15.0
[ 22.837766] elantech: Synaptics capabilities query result 0x08, 0x15, 0x0c.
[ 22.914781] elantech: x_max = 2508, y_max = 1320
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
Ext73 poleca Kubuntu i KDE i słusznie
, a tu Canonical daje czadu Canonical ending support for Kubuntu, reassigning lead developer http://www.tuxmachines.org/node/56701 - zaczynam się bać
Ciekawe czy wyjdzie to na dobre Kubuntu czy nie?

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj, tu nie jest konieczna reinstalacja systemu. jedynie kernela.JerryG pisze:Czytajac watek [11.10] Dell Inspiron 1764 - ubuntu nie wykrywa mi touchpada (chyba)
Ide w moim Kubuntu do Ustawien a tam widze No touchpad found![]()
Sprawdzilem dmesg-i z przed instalacji Twojego kernela i po, zniknal miMam backupy systemu, zabieram sie do ponownej instalacji z poprawionym instalatorem, zobaczymy co wyjdzie.Kod: Zaznacz cały
[ 22.802872] elantech: assuming hardware version 3, firmware version 69.15.0 [ 22.837766] elantech: Synaptics capabilities query result 0x08, 0x15, 0x0c. [ 22.914781] elantech: x_max = 2508, y_max = 1320
Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
Juz zrobilem 
Chce miec backupa generic z KDE 4,8 a dopiero wtedy zainstaluje Twoj kernel i skrypty.

Chce miec backupa generic z KDE 4,8 a dopiero wtedy zainstaluje Twoj kernel i skrypty.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Już się opisałem w odpowiedzi na Twój post a mi to "zżarło" w czeluściach sieciwitek pisze:Ext73 poleca Kubuntu i KDE i słusznie, a tu Canonical daje czadu Canonical ending support for Kubuntu, reassigning lead developer http://www.tuxmachines.org/node/56701 - zaczynam się bać

Pozdrawiam

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Co rozumiesz przez "chwianie się w posadach" Compiza? Projektowi grozi upadek? Troszkę się zmartwiłem, bo osobiście jestem jego wielkim fanem i bardzo intensywnie z niego korzystam (Kwin goni, ale to jeszcze nie to).e X t 7 3 pisze:Już się opisałem w odpowiedzi na Twój post a mi to "zżarło" w czeluściach sieciwitek pisze:Ext73 poleca Kubuntu i KDE i słusznie, a tu Canonical daje czadu Canonical ending support for Kubuntu, reassigning lead developer http://www.tuxmachines.org/node/56701 - zaczynam się bać
... zatem powiem tyle, KDE to obecnie najlepszy wybór, a Canonical przerzuca do pracy nad Unity jak najwięcej osób znających sie na Qt ... po prostu Compiz już mocno chwieje się w posadach i być może nie dotrwa do końca roku. Dlatego z wysokim prawdopodobieństwem niedługo Unity 2D stanie się też 3D
. Myślę, że nie ma się czego obawiać
Pozdrawiam
Ostatnio próbowałem przetestować Kubuntu 11.10 + KDE 4.8, ale po aktualizacji do najnowszej wersji środowiska z maksymalnie zamulonym pokazem slajdów, tak że wziąłem i wywaliłem ten system, bo był absolutnie nie do użycia.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm Ja używam na stacjonarce Kubuntu 11.10 + KDE .8 i po prostu wręcz fruwa ... dziwneGalvatron pisze: Co rozumiesz przez "chwianie się w posadach" Compiza? Projektowi grozi upadek? Troszkę się zmartwiłem, bo osobiście jestem jego wielkim fanem i bardzo intensywnie z niego korzystam (Kwin goni, ale to jeszcze nie to).
Ostatnio próbowałem przetestować Kubuntu 11.10 + KDE 4.8, ale po aktualizacji do najnowszej wersji środowiska z maksymalnie zamulonym pokazem slajdów, tak że wziąłem i wywaliłem ten system, bo był absolutnie nie do użycia.

Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
Zgadzam się, zrobiłem przesiadkę na desktopie przez weekend z 4.4 i postęp jest, szczególnie po konfiguracji.e X t 7 3 pisze:Ja używam na stacjonarce Kubuntu 11.10 + KDE .8 i po prostu wręcz fruwa

-
- Zakręcona Traszka
Wszystko po instalowane, dziala.
Jednak dopiero po instalacji twojego kernela w zakladce Touchpad pojawia sie info o nie znalezieniu
co uniemozliwa zmiany nastaw typu wylaczenie Tapping.
Touchpad jednak dziala, uzywajac laptopa na AC mam podpieta myszke i klawisze FN+F10 wylaczaja touchpada o tyle na plus.
W czasie instalacji kernela tylko jeden blad juz zglaszany
Jednak dopiero po instalacji twojego kernela w zakladce Touchpad pojawia sie info o nie znalezieniu

Touchpad jednak dziala, uzywajac laptopa na AC mam podpieta myszke i klawisze FN+F10 wylaczaja touchpada o tyle na plus.
W czasie instalacji kernela tylko jeden blad juz zglaszany
dkms.conf: Error! No 'BUILT_MODULE_NAME' directive specified for record #0.
Error! Bad conf file.
File:
does not represent a valid dkms.conf file.
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Chyba jednak będę musiał poczekać na Ununtu 12.04, lub przynajmniej KDE 4.8.1 i nowsze, bo to wygląda na jakiś nie poprawiony bug, ew. błąd przy aktualizacji.e X t 7 3 pisze: [...]
hmm Ja używam na stacjonarce Kubuntu 11.10 + KDE .8 i po prostu wręcz fruwa ... dziwne. Kwestia Compiza, zobacz m.in. na news z Phoronix. Oczywiście ten proces osłabienia rozwoju oraz usunięcia go z głównych gałęzi Fedory, OpenSuse i Gentoo nie powoduje, ze już "pada", ale w zasadzie jedyne wsparcie ma teraz ze strony Canonical. Zresztą ukazywanie realnej możliwości zarzucenia Projektu wyszło od jego głównego Dewelopera Sam`a Spilsbury`go, który już w grudniu przepraszał na swoim blogu za marazm i złe kierunki rozwoju Compiza ... oraz zastanawiał się nad sensem jego dalszego rozwoju.
Pozdrawiam
Jest może gdzieś obraz Kubuntu 11.10 ze standardowo wgranym KDE 4.8? Bo na obecnym etapie 12.04 raczej mnie nie interesuje.
Na tej samej maszynie - Pentium IV 3,06GHz, 1,5GB RAM, 7300GT - Kubuntu 11.10 + standardowe KDE chodzi bez zarzutu.
Co do samego Compiza, to może jednak nie będzie tak źle. Z komentarza na Phoronix:
Osobiście mam wielki sentyment do Compiza, którego intensywnie używam niemal od początku przygody z Linuksem i zdążyłem poznać niemal jak własną kieszeń, będe więc mocno trzymał za niego kciuki. Kwin jest już całkiem niezły, ale jeszcze sporo mu brakuje, jeśli chodzi o bogactwo możliwości i opcji konfiguracyjnych. Poza tym, Compiz działa wszędzie (oprócz rzecz jasna GNOME Shell i *box'ówCompiz is not dead. It just moved house without telling anyone:
https://launchpad.net/compiz-core/+milestone/0.9.7.0
https://code.launchpad.net/compiz-core
Compiz is using the LaunchPad project name "compiz-core" because "compiz" was already taken by the Ubuntu packagers.
A new release 0.9.7.0 is due within weeks and should debut in Ubuntu 12.04 beta-1.
This all really should have been published on compiz.org, but smspillaz is so busy working on the new release that obviously he hasn't had time.

Wg. mnie głównym błędem, nie tylko Canonical, było i jest bezmyślne wciskanie rozwojowej, problematyczne gałęzi 0.9.x, zamiast stabilnej 0.8.x, co tylko "podkopuje" Compiza.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem jakiś moduł sie nie buduje ze względu na błędy w jego konfiguracji ... być moze skonstruowany pod starsze kernele i stąd rodzi takie problemy. Nie wiesz co to za moduł ? Jak dla mnie nie buduje się jakiś modułu odpowiedzialny za konfiguracje touchpada. Pokaż proszę, jakie masz katalogi w /usr/src.JerryG pisze:Wszystko po instalowane, dziala.
Jednak dopiero po instalacji twojego kernela w zakladce Touchpad pojawia sie info o nie znalezieniuco uniemozliwa zmiany nastaw typu wylaczenie Tapping.
W czasie instalacji kernela tylko jeden blad juz zglaszanyKod: Zaznacz cały
dkms.conf: Error! No 'BUILT_MODULE_NAME' directive specified for record #0. Error! Bad conf file. File: does not represent a valid dkms.conf file.
Pozdrawiam
-- 07 lut 2012 14:40 --
Też mam sentyment do Compiza ... zaczynałem od Compiza, potem Beryl, Compiz-FusionGalvatron pisze:... Wg. mnie głównym błędem, nie tylko Canonical, było i jest bezmyślne wciskanie rozwojowej, problematyczne gałęzi 0.9.x, zamiast stabilnej 0.8.x, co tylko "podkopuje" Compiza.

Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
Prosze obejrzece X t 7 3 pisze:
Zatem jakiś moduł sie nie buduje ze względu na błędy w jego konfiguracji ... być moze skonstruowany pod starsze kernele i stąd rodzi takie problemy. Nie wiesz co to za moduł ? Jak dla mnie nie buduje się jakiś modułu odpowiedzialny za konfiguracje touchpada. Pokaż proszę, jakie masz katalogi w /usr/src.
https://photos-1.dropbox.com/i/l/q7Z_-0 ... li1994.png