Zakup napędu Blu-ray, czy warto?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Zakup napędu Blu-ray, czy warto?
Okazało się że mój znajomy prowadzi wypożyczalnię płyt DVD i BD. Jako że dobrze się znamy mogą od niego pożyczać filmy prawie darmo. Interesują mnie jednak krążki Blu-Ray. Dlatego zastanawiam się nad zakupem napędu nagrywarki Blu-Ray, Zanim to jednak zrobię to chciałbym zapytać o opinię i poradę osób które już takowy napęd posiadają. Czy to ma w ogóle sens? Przede wszystkim pytanie numer 1 czy pod Linuksem można swobodnie oglądać swobodnie zabezpieczone komercyjne krążki BD? Czy to dalej problem?
Pytanie numer dwa, czy któryś z natywnych programów do wypalania płyt np k3b albo brassero radzi sobie poprawnie z nagrywaniem danych na takie krążki? Bo podobno k3b ma jakieś z tym problemy, no ale nie umiem tego zweryfikować nie mając takiego napędu, nikt z moich znajomych też nie ma, dlatego proszę o waszą poradę
Pytanie numer dwa, czy któryś z natywnych programów do wypalania płyt np k3b albo brassero radzi sobie poprawnie z nagrywaniem danych na takie krążki? Bo podobno k3b ma jakieś z tym problemy, no ale nie umiem tego zweryfikować nie mając takiego napędu, nikt z moich znajomych też nie ma, dlatego proszę o waszą poradę
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Zakup napędu Blu-ray, czy warto?
ja tego nie wiem1 czy pod Linuksem można swobodnie oglądać swobodnie zabezpieczone komercyjne krążki BD? Czy to dalej problem?
nie wiem jak inne programy ale K3B ma możliwość nagrywania płyt Blura RayPytanie numer dwa, czy któryś z natywnych programów do wypalania płyt np k3b albo brassero radzi sobie poprawnie z nagrywaniem danych na takie krążki?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Vlc-2.0 obsługuje w jakimś stopniu BD, podobnie jak najnowszy Mplayer2, ale szczególami nie dysponuję (napędu BD jeszcze nie mam).
Generalnie sprawa wyglada tak:
To by było na tyle

Generalnie sprawa wyglada tak:
Biblioteka do BD w Ubuntu jest.....equery h bluray
* Searching for USE flag bluray ...
[ ] gnome-base/gvfs-1.10.1:0
[ ] media-libs/xine-lib-1.2.1:1
[M~] media-video/mplayer2-2.0_p20111126:0
[ ] media-video/vlc-2.0.0:0
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
No tyle to tez wiem, bo czytuje fora i podobno obsługuje, podobno trzeba samemu klucze ściągnąć, ale nie wiem bo jedni piszą tak, jedni inaczej, np K3b podobno nagrywa BD, ale na formach znajdują się głosy, że jednak nie do końca i bywają z tym problemy. Najfajniej gdyby się mógł wypowiedzieć jakiś posiadacz takiego napędu, ale chyba są bardzo mało popularne na Linuksie bo nie mogę nikogo z takim znaleźć.
- Sierżant_Garcia
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Osobiście posiadam czytnik BD i ... <cztery litery> 
Czekam aż w VLC będzie to lepiej poskładane ( jeżeli w ogóle ) lub na jakiś komercyjny program po Linuxa.
A na razie DVD
Co do nagrywarek to nie mam pojęcia.

Czekam aż w VLC będzie to lepiej poskładane ( jeżeli w ogóle ) lub na jakiś komercyjny program po Linuxa.
A na razie DVD

Co do nagrywarek to nie mam pojęcia.
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270