przywracanie standardowego uruchamiania Windows 7 po usunięciu Ubuntu 10.10 [rozwiązany]

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Mr.QooCis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

przywracanie standardowego uruchamiania Windows 7 po usunięciu Ubuntu 10.10 [rozwiązany]

Post autor: Mr.QooCis »

witam, chciałbym zapytać w jaki sposób przywrócić standardowe uruchamianie systemu Windows 7 po usunięciu Ubuntu. zainstalowałem 10.10 ale okazało się, że system nie ma możliwości dostania się do repozytoriów (są offline) a upgrade do 11.04 nie jest możliwy bo nowa wersja wygasza mi całkowicie matrycę i nic nie widać. chciałbym usunąć Ubuntu i co za tym idzie opcje wyboru systemu przy starcie czyli GRUB oraz przywrócić stary sposób uruchamiania się Windows. mógłby ktoś pomóc? z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, 17:32 przez Mr.QooCis, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Re: przywracanie standardowego uruchamiania Windows 7 po usunięciu Ubuntu 10.10

Post autor: bear7 »

A co z Ubuntu 11.10? Możesz także spróbować 12.04. No ale jak już się zdecydowałeś na powrót do Windows 7, to musisz przywrócić mbr do pierwotnego stanu. Nie wiem, czy posiadasz Win7 DVD, czy też nie, ale google (nie mam na myśli bycia złośliwym) pomoże: https://www.google.com/#hl=en&sclient=p ... 40&bih=814
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Mr.QooCis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: przywracanie standardowego uruchamiania Windows 7 po usunięciu Ubuntu 10.10

10.10 miałem polski remiks, nie lubię sam szukać potrzebnych plików do poprawnego działania systemu bo zawsze coś zepsuję a tak to gotowy system jest. a jak wyjdzie stabilne 12.04 to możliwe, że zainstaluję, może poprawią błędy ze sterownikami do grafiki. już sobie poradziłem, wystarczyło wejść F8 w recovery i stamtąd uruchomić konsolę odzyskiwania systemu i wpisać dwie komendy i po sprawie. ale dzięki za szybką odpowiedź, chyba najszybsza jaką dotąd uświadczyłem na tym forum :)
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna

Re: przywracanie standardowego uruchamiania Windows 7 po usunięciu Ubuntu 10.10 [rozwiązany]

Post autor: Malgatan »

jest dosc stabilny polski remix ubuntu 11.04 uzywam od kilku miesiecy i nie sprawia zadnych klopotow moim zdaniem lepszy od 11.10 i nwoszych wersji po prubach wrocilem do 11.04 i dziala dobrze i dobre wsparcie tez ma po zainstalowaniu ma wszytsko co potzreba nie musisz wyszukiwac zadnych dodatkowych plikow itp ma tez pisklaka taki wstepny konfigurator ktory za raczke prowadzi a potem tylko wystarczy od czasu do czasu synapticiem aktualizowac na biezaco i wszytsko smiga poprawnie tez prosty wobsludze menadzer aktualizacji /synaptic/

-- 21 kwi 2012, o 13:30 --

po pzresiadce z windowsow na ubuntu mailem wrazenie jakbym zmienil stary ciagle psujacy sie samochod na nowiutkiego merca i do tej pory zadziwiaj mnie mozliwosci systemow linuxowych no najwazniejsza rzecz dla ktorej korzystam z tych systemow to licncje wolnego oprogramowania i filozofia ztym zwiazana -otwrtosc i wolnosc wspolparca itd bez sztywnych regul w dodatku z tkzw parwem wlasnoci itd itd namawiam wszytskich do zmany sytemu wlasnei ztego min powdu zeby odciac sie od monopolistycznej wyzyskujacej polityki taki maly krok zeby nie zasilac monopolistow ani nie podlegac ich narzucamnym wszedzie ograniczeniom i wszechstronnej kontroli wszytskiego i wszytskich ,linuxowe systemy w zncznej mierze omijaja te wszystkie ograniczenia dajc duza swobode w maire mozliwosci i potzreb uzytkownikow najwei8kszym ograniczeniem jest jedynie niewiedza ktora zawsze mozna zmienic na wiedze co daje sporo zadowolenia i satysfakcji a potem mzoan dzielic sie tym z innymi ludzmi co przeczy ideologi windowsowej itp oprogramowania
Mr.QooCis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: przywracanie standardowego uruchamiania Windows 7 po usunięciu Ubuntu 10.10 [rozwiązany]

spoko spoko :) ale pisałem już temat jeden, w którym zawarłem problem z polskim remiksem 11.04, przejawiał się całkowitym brakiem podświetlenia matrycy (wina Unix). więc 11.04 odpada.
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

a masz płytkę z win7? Bo jak tak to ją z bootuj i wybierz naprawę przez konsolę (coś takiego bo win7 używałem przez pięć minut - nie spodobał mi się) wklep komendy:
bootrec /fixmbr
potem
bootrec /fixboot
i to powinno wystarczyć a jak nie to jeszcze
bootrec /rebuildbcd
PCLinuxOS 2012.08 KDE
Mr.QooCis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

już sobie poradziłem przecie :P w temacie jest [rozwiązany] :) użyłem wtedy tych komend co podałeś (z tym, że nie z płytki a z obrazu systemu na partycji). problem już dawno nie istnieje ale dzięki za odp :) jak już wyżej napisałem (i także Knopper90) te komendy są skuteczne. pozdrawiam i zamykam temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”