internet Wi-Fi wolniejszy niż z kabla
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: internet Wi-Fi wolniejszy niż z kabla
Dziękuję za informację. Przestawiłem liveboxa na kanał 13. Na 11 miałem "Quality=70/70 Signal level=-40 dBm", na 13 mam "Quality=70/70 Signal level=-36 dBm". O ile dobrze rozumiem, to jest teraz lepiej, bo -36 dBm to większa moc niż -40 dBm.
- elzear
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Panie kolego no lepiej... ale czy ty przypadkiem nie stoisz przy samym AP?
Signal level mieszczący się w -40 a -60 jest ok
. Tak naprawdę w twoim wypadku zmiana wiele nie wniesie
(choć jeżeli kilka osób łączyło by się do tej drugiej sieci i przesyłało dużą ilość danych, to mogło by to mieć wpływ).

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: GNOME
Zgadzam się. Największa korzyść jest taka, że na kanale 11 nadaje też wi-fi kogoś mieszkającego blisko (iwlist scan daje mi o nim: Frequency:2.462 GHz (Channel 11) Quality=28/70 Signal level=-82 dBm Encryption key:on ESSID:"NETIA-bae838" i mogło dochodzić do zakłóceń. Teraz sąsiad nadal ma 11, a ja 13. Ciekawe dlaczego livebox wybierał automatycznie kanał 11. Pozdrawiam.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Jest programik na androida ( być może też na iPhona) - Wi Fi Analyzer.
Tam jest fajnie podane w sposób graficzny nakładanie się na siebie poszczególnych sieci.
Niestety,ale jeden kanał odstępu to za mało.Każdy kanał dalej to spadek w decybelach więc czym dalej tym lepiej.
Tam jest fajnie podane w sposób graficzny nakładanie się na siebie poszczególnych sieci.
Niestety,ale jeden kanał odstępu to za mało.Każdy kanał dalej to spadek w decybelach więc czym dalej tym lepiej.
- elzear
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
@Foka0111, tu masz rację, mój błąd, aby mieć całkowicie czysty sygnał musi być przynajmniej 5 kanałów różnicy... Mówimy tutaj oczywiście o sieciach bezprzewodowych. Bo np. gdybyśmy np. postawili AP koło mikrofali całkowicie zagłuszyli byśmy wszystkie kanały, w standardzie B/G, Sprawdzałem