System ze starej konfiguracji i nowy komputer
- insanelyapple
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
System ze starej konfiguracji i nowy komputer
Nie znalazłem podobnego tematu; czy można użyć dysku z zainstalowanym systemem w jednej konfiguracji sprzętowej w innej? Czy niesie to ze sobą jakieś negatywne skutki przy dłuższej pracy?
Udało mi się uruchomić system (7.04) zainstalowany pod Celeron 700 na Core 2 Quad, ale nie przyglądałem się dokładnie jego zachowaniu i zaraz po backupie wziąłem się za instalowanie 12.04 - stąd moje pytanie; z racji budowania pilnie potrzebnego kolejnego zestawu i chęci pominięcia kolejnej instalacji i konfiguracji chciałbym po prostu przełożyć dysk i oddać zestaw do pracy.
Przeniesienie dotyczyłoby innego procesora (z Core 2 Quad na Core 2 Duo), innej płyty głównej (GA-P41T-D3P na GA-G41M-Combo), karty graficznej (tu może być chyba najgorzej: NVidia na ATI) oraz pamięci (DD3 na DD2).
Udało mi się uruchomić system (7.04) zainstalowany pod Celeron 700 na Core 2 Quad, ale nie przyglądałem się dokładnie jego zachowaniu i zaraz po backupie wziąłem się za instalowanie 12.04 - stąd moje pytanie; z racji budowania pilnie potrzebnego kolejnego zestawu i chęci pominięcia kolejnej instalacji i konfiguracji chciałbym po prostu przełożyć dysk i oddać zestaw do pracy.
Przeniesienie dotyczyłoby innego procesora (z Core 2 Quad na Core 2 Duo), innej płyty głównej (GA-P41T-D3P na GA-G41M-Combo), karty graficznej (tu może być chyba najgorzej: NVidia na ATI) oraz pamięci (DD3 na DD2).
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 20:24 przez insanelyapple, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Stary dysk i nowy komputer
Wiesz, że w czasie, który zmarnowałeś czekając na jakąkolwiek odpowiedź, mógłbyś na świeżo zainstalować system?insanelyapple pisze: Przeniesienie dotyczyłoby innego procesora (z Core 2 Quad na Core 2 Duo), innej płyty głównej (GA-P41T-D3P na GA-G41M-Combo), karty graficznej (tu może być chyba najgorzej: NVidia na ATI) oraz pamięci (DD3 na DD2).
Ale skoro wolisz tak, to odinstaluj sterowniki do karty graficznej, bo to byłby największy problem. Co do reszty, to może (ale nie musi) zadziałać. Jak będzie działać? To już raczej loteria...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- insanelyapple
- Piegowaty Guziec
Re: System ze starej konfiguracji i nowy komputer
Nie, nie instaluje tego w tym momencie - części do zestawu dopiero do mnie dotrą. Jakie rozwiązanie mnie interesuje to już opisałem w pierwszym poście i przy takim pozostanę.
Radziłbym używać grzeczniejszego tonu - okazujesz łaskę odpowiadając innym? To jest właśnie ta wspaniała społeczność opensource/linuksa?
Radziłbym używać grzeczniejszego tonu - okazujesz łaskę odpowiadając innym? To jest właśnie ta wspaniała społeczność opensource/linuksa?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Jeśli Twoim celem jest Ubuntu 12.04 LTS na nowym zestawie sprzętowym, to instalacja od zera będzie lepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Z tego co napisałeś to masz Ubuntu 7.04. By przejść na 12.04 LTS musiałbyś wykonać następujące upgrade'y 7.04 >> 7.10 >> 8.04 LTS >> 10.04 LTS >> 12.04 LTS.
- insanelyapple
- Piegowaty Guziec
Nie, źle zrozumiałeś mrmarkos; opisywany dysk w pierwszej chwili trafił do starego komputera z Celeronem 700, w którym udało mi się z wszystkich wersji zainstalować 7.04. Następnie przełożyłem go do komputera z Core 2 Quad i z ciekawości uruchomiłem - nigdy nie robiłem podobnego eksperymentu z linuksem (windows, owszem - zazwyczaj kończyło się to BSOD albo potrzebą reinstalacji sterowników). Następnie zainstalowałem 12.04, skonfigurowałem tak jak potrzebowałem i teraz chciałbym umieścić dysk w kompletnie innym zestawie, gdzie jest Core 2 Duo i inna płyta główna.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Również nigdy tego nie robiłem. Wydaje mi się, że najwięcej zabawy będzie (jak sam zauważyłeś) ze sterownikami do karty graficznej. Po przełożeniu dysku i uruchomieniu systemu najlepiej zajrzeć w logi, m.in:
Kod: Zaznacz cały
/var/log/boot.log
/var/log/auth.log
/var/log/dmesg
/var/log/kern.log
/var/log/syslog
/var/log/udev
/var/log/Xorg.0.log
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Wybacz, ale gdzie według Ciebie, niby użyłem niegrzecznego tonu? Po prostu, nie rozumiem takiego postępowania i właściwie, podałem Ci dwa rozwiązania:insanelyapple pisze: Radziłbym używać grzeczniejszego tonu
1)
2)bear7 pisze: Wiesz, że w czasie, który zmarnowałeś czekając na jakąkolwiek odpowiedź, mógłbyś na świeżo zainstalować system?
Jasnowidzem niestety, ale nie jestem i miałem prawo nie wiedzieć, że dopiero robisz rozpoznanie:bear7 pisze: Ale skoro wolisz tak, to odinstaluj sterowniki do karty graficznej, bo to byłby największy problem. Co do reszty, to może (ale nie musi) zadziałać. Jak będzie działać? To już raczej loteria...
Napiszę raz jeszcze. Tym razem troszkę precyzyjniej. Rozwiązanie takie, może okazać się loterią: wstanie - niewstanie; będą problemy - nie będzie problemów. Może się okazać, że i tak będziesz musiał przeinstalować Ubuntu.insanelyapple pisze:Nie, nie instaluje tego w tym momencie - części do zestawu dopiero do mnie dotrą.
Jeżeli /home jest na oddzielnej partycji, to tym lepiej, bo nie musisz się martwić swoimi plikami i ustawieniami na swoim koncie. Instalacja tych samych programów też może się sprowadzić do kilku poleceń.insanelyapple pisze:Następnie zainstalowałem 12.04, skonfigurowałem tak jak potrzebowałem i teraz chciałbym umieścić dysk w kompletnie innym zestawie, gdzie jest Core 2 Duo i inna płyta główna.
Pozostało by się tylko skupić na sporządzeniu kopii repozytoriów oraz plików systemowych (fstab, grub, itp.), które zmodyfikowałeś. I tyle. Stąd moje przeczucie, że zajęło by to miej czasu, jak zabawa, którą ty wybrałeś.
Twoja decyzja. Ale teraz przynajmniej masz jakieś wyjście alternatywne...insanelyapple pisze:Jakie rozwiązanie mnie interesuje to już opisałem w pierwszym poście i przy takim pozostanę.
A teraz coś na deser...
Chyba za krótko mnie znasz kolego... Więc proszę Cię, nie osądzaj mnie po jednym poście, którego nie zrozumiałeś.insanelyapple pisze:okazujesz łaskę odpowiadając innym?
(A teraz wybacz mój ton) Dokładnie tak... Teraz i ty możesz rozpowszechniać tenże mit...insanelyapple pisze:To jest właśnie ta wspaniała społeczność opensource/linuksa?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.