Brother 357c - nieprawidłowy obszar druku (Konfiguracja skanera)
-
- Piegowaty Guziec
Brother 357c - nieprawidłowy obszar druku (Konfiguracja skanera)
Witam wszystkich mam następujący problem otóż mam zainstalowane sterowniki do drukarki b357c korzystałem z poradnika na tej stronie sterowniki do 353 i drukarka nie drukuje tak jak powinna ustawienia papier a4 wszystko normalnie ale i tak nic nie pomaga. Proszę o pomoc myślałem, że nie będę musiał przełączać się ciągle na windowsa gdy chce coś wydrukować.
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... 19702.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... 19702.jpg/
Ostatnio zmieniony 29 lip 2012, 16:42 przez mariusz_98, łącznie zmieniany 1 raz.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Brother 357c - nieprawidłowy obszar druku.
Sądząc z wyglądu , drukowałeś .pdf . W oknie " Wydruk " w zakładce "Obsługa stron" powinieneś zaznaczyć "Automatyczne obracanie i wyśrodkowanie" - sprawdź czy tak jest ustawione . Podobnie jest z wydrukami .rtf , .doc itp. musisz sprawdzić wartości marginesów , powinny być sobie równe (lewa=prawa) . Co prawda ja mam DCP-J315W ale zasada jest , jak sądzę taka sama.
-
- Piegowaty Guziec
Nie wiem właśnie gdzie to sprawdzić w tym libreoffice niby wszystko jest ok ale i tak część tekstu mi ucina. A w opcjach drukarki też już sprawdzałem. Na windowsie wszystko ok no problem:) a tu to nie mogę dojść co i jak wszystkie ustawienia domyślne a4 itp. ale i tak nie pomaga.
Czy drukuje w pionie czy poziomie to zawsze ucina kawałek tekstu.. Chyba wrócę do visty bo nie wiem jak to naprawić.
-- 21 sty 2012, o 20:14 --
Widzę, że nikt chyba nie miał doczynienia z tym problem trudno się mówi... potestuje na innej dystrybucji. Chyba, że ktoś ma taką samą drukarkę i podobny problem.
Czy drukuje w pionie czy poziomie to zawsze ucina kawałek tekstu.. Chyba wrócę do visty bo nie wiem jak to naprawić.
-- 21 sty 2012, o 20:14 --
Widzę, że nikt chyba nie miał doczynienia z tym problem trudno się mówi... potestuje na innej dystrybucji. Chyba, że ktoś ma taką samą drukarkę i podobny problem.

- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Spróbuj przeinstalować sterowniki - no właśnie - jak ją instalowałeś ? System>Administracja>Drukowanie ? Czy może pobierałeś najnowsze stery ze strony Brothera ? No i jaki masz system - którą wersję Ubuntu ? Możesz zmienić dystrybucję , ale czy masz pewność , że tam będzie łatwiej ?
-
- Piegowaty Guziec
Aktualnie mam Ubuntu 11.10 x64 a instalowałem za pomocą tego poradnika http://linux360.pl/forum/thread-1844.html nie ma aktualnie mojego modelu ale nawet na stronie producenta pisze, że trzeba użyć od 353... nie wiem na innej dystrybucji nie próbowałem. No to tylko chyba ja mam taki dziwny problem. Na winie zaznaczam wszystko jest ok a tu takie dziwne numery jeszcze raz spróbuje odinstalować i od nowa. Aż taki zielony to nie jestem chyba, że coś przeoczyłem?:) Jednak linux nie jest taki dobry jeżeli chodzi o obsługę sprzętu nawet jak chcę wydrukować zdjęcie i ustawiam papier foto itp. to w ogóle drukarka nie reaguje... Windows jest lepszy co do obsługi sprzętu i mówcie co chceta:)
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Znalazłem coś takiego - http://welcome.solutions.brother.com/bs ... l#DCP-357C - z tej strony pobierałeś ? Zwróć uwagę na wpis lodovee - coś jest tu nie tak . Poza tym potwierdzam - zdjęć n i e drukuje - viewtopic.php?f=136&t=154738 - koresponduję aktualnie z serwisem Brothera , jak na razie bez większych efektów . Ale stery bym przeinstalował . 
P.S.
Mam również Vistę 32bit - nie chce drukować zdjęć bez marginesów (ramki)

P.S.
Mam również Vistę 32bit - nie chce drukować zdjęć bez marginesów (ramki)

-
- Piegowaty Guziec
Dzięki andygem póżniej sprawdzę a lodovee ma identyczny problem jak u mnie/ A spróbuj na Viscie zainstaluj Picasa 3 tam poustawiaj odpowiedni format i drukuj zdjęcia powinno być ok bo miałem taki sam problem jak chciałem drukować z systemowej przeglądarki zdjęć/obrazków? nie wiem jak to się zwie?:) Później przeinstaluje i się zobaczy.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Można się załamać - do prawidłowego działania drukarki Brother na Viście konieczna jest instalacja kombajnu szpiegującego Picasa ! Po zainstalowaniu Picasy faktycznie drukuje bez marginesów - dziękuję za radę . Ciekawe co specjaliści od Brother'a polecą mi zainstalować na Linuksie , by drukarka po prostu zaczęła drukować zdjęcia ? Tak czy inaczej , sterowniki Brother'a pozostawiają wiele do życzenia i to nie tylko pod Linuksem .
-
- Piegowaty Guziec
No i niestety instalacja innych sterowników nie pomogła użyłem od dcp153 i to samo... gówniany sprzęt za przeproszeniem ale na windzie nie mam zarzutów więc wina producenta i linuxa także... a na 32 bitowym systemie pewnie nie ma żadnej różnicy więc nie będę instalował. Mam dość poddaje się i przechodzę na Viste co jak co ale mam legalną no trudno a samo Ubuntu bardzo fajnie mi się obsługuje i zdąrzyłem się już przyzwyczaić gdyby nie ta drukarka i jeszcze obsługa dźwięku 5.1 w grach (wine) i ustawienia grafiki antialiasing itp. to byłbym bardziej za... bo oczy bolą jak gra ledwo hula na minimum... nie jestem hardcorowcem tylko od czasu lubię zagrać, a tak to problem za problemem. Hmm.... nie wiem co robić!!!:) dziwne, że tylko mała grupa ludzi ma taki problem z tą drukarą. Tragedia!
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Przeinstalowałem oprogramowanie ( deinstalacja i czyszczenie systemu ) i - drukuje ! Nie wiem , co było grane , w chwili obecnej nie działa skanowanie i przesyłanie skanu do komputera , za pomocą panelu drukarki ,oraz nie raportuje poziomu tuszu . Pokazuje jednak komunikat o niskim poziomie tuszu - kończy mi się Yellow . 
Czyli - nareszcie zadowolony .

Czyli - nareszcie zadowolony .
-
- Piegowaty Guziec
Witam może ktoś udzielić pomocy jeżeli chodzi o konfigurację skanera? Robiłem dokładnie wszystko tak jak w tym wątku viewtopic.php?f=149&t=125437 i nie działa no szału można dostać i te konfiguracje rule 40 50 60 itp. i sane nie wykrywa błagam pomocy gdyby udało mi się to zrobić od razu pozbywam się tego windowsa. Pozdrawiam.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Re: Brother 357c - nieprawidłowy obszar druku (Konfiguracja skanera)
Przepraszam , ale z tego co piszesz wynika , że zainstalowałeś dopiero drukarkę . Gdzie skaner ? Musisz pobrać i zainstalować dwa pakiety : brscan3-0.2.11-4.i386.deb oraz brscan-skey-0.2.1-3.i386.deb - jeśli masz system 32bit (jeśli masz 64bit to odpowiednie do niego , amd64.deb ). Po zainstalowaniu wykryje ci skaner .
P.S.
Ja mam DCP-J315W więc to te pakiety - ty musisz sprawdzić np. tu - http://welcome.solutions.brother.com/bs ... ml#brscan3 - .
P.S.
Ja mam DCP-J315W więc to te pakiety - ty musisz sprawdzić np. tu - http://welcome.solutions.brother.com/bs ... ml#brscan3 - .
-
- Piegowaty Guziec
Już nie powiem czego można dostać po tylu godzinach straconego czasu i w ogóle pieprzenia "przepraszam" się z konfiguracją. Zainstalowałem wszystko niezbędne co do skanera. andygem no pomóż mi jak masz u siebie ustawione rules?
Dopisuje na koniec odpowiednie linijki:
Dopisuje na koniec odpowiednie linijki:
# Brother scanners
ATTRS{idVendor}=="04f9", ENV{libsane_matched}="yes"
Restart kompa i próbuje xsane i nie wykryto skanera. Błagam pomocy bo tracę czas i nerwy niepotrzebnie. Okaże się, że pewnie coś drobnego przeoczyłem albo źle dodałem linijkę. No nie wiem poddaję się pozostaje mi czekać na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.# The following rule will disable USB autosuspend for the device
ENV{libsane_matched}=="yes", RUN+="/bin/sh -c 'test -e /sys/$env{DEVPATH}/power/level && echo on > /sys/$env{DEVPATH}/power/level'"
LABEL="libsane_rules_end"
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Mam obecnie Minta w wersji 13 Maya . Sprawdziłem libsane.rules i okazało się , że zapomniałem dodać tych wpisów . Po edycji tego pliku , wpisu Brothera nie znalazłem a skaner działa . Nie wiem co ci doradzić , powinieneś zainstalować brscan2-0.2.5-1.i386.deb oraz brscan-skey-0.2.3-0.i386.deb (lub z końcówkami .amd64.deb dla syst. 64bit) jeśli tak właśnie masz , to jedyne co mogę doradzić , usuń całe oprogramowanie Brothera , posprzątaj system i zainstaluj od nowa . Miałem podobną sytuację z drukiem zdjęć , dopiero po reinstalacji ruszyło .
P.S.
Jeśli masz 64bit to zerknij tu - viewtopic.php?f=136&t=151791 -
P.S.
Jeśli masz 64bit to zerknij tu - viewtopic.php?f=136&t=151791 -
Witam
Mój problem wygląda podobnie, w ustawieniach drukarki wszystko wygląda w porządku, ale podczas drukowania ucina znaczą część treści, a sam format jest zupełnie inny niż w ustawieniach.
Mój problem wygląda podobnie, w ustawieniach drukarki wszystko wygląda w porządku, ale podczas drukowania ucina znaczą część treści, a sam format jest zupełnie inny niż w ustawieniach.