Jakie ubuntu na netbooka?
- necrordian
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Jakie ubuntu na netbooka?
Witam. Zakupiłem wczoraj netbooka Acer Aspire One AO722 i chciałbym na nim zainstalować Ubuntu. Nie wiem tylko czy mogę bez problemu zainstalować zwykłą wersję czy może jakiś remiks będzie odpowiedniejszy dla niego ?
Re: Jakie ubuntu na netbooka?
Ja korzystam Ubuntu 11.04 na Samsungu NC210 i z Ubuntu 12.04 na Toshibie NB520-10N.
Porównując działanie obydwóch, biorąc pod uwagę to, że wersja 12.04 mimo oficjalnego wydania, wymaga dopracowania. To i tak polecam na razie 11.04. Tylko instalując ją umieść folder HOME na osobnej partycji
Bo jak już 12.04 pozbędzie się irytujących błędów to warto zmienić ze względu na 5'cio letnie wsparcie.
Zaraz po instalacji pozbądź się Unity na rzecz GNOME lub KDE... Unity i netbooki to zły pomysł. Za mało miejsca na ekranie
Porównując działanie obydwóch, biorąc pod uwagę to, że wersja 12.04 mimo oficjalnego wydania, wymaga dopracowania. To i tak polecam na razie 11.04. Tylko instalując ją umieść folder HOME na osobnej partycji

Zaraz po instalacji pozbądź się Unity na rzecz GNOME lub KDE... Unity i netbooki to zły pomysł. Za mało miejsca na ekranie

- necrordian
- Serdeczny Borsuk
Home na osobnej to u mnie podstawa jest
A ogółem jak Ci działa ubuntu na tym sprzęcie jeśli chodzi o wydajność ?

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
Obecnie na moim netbooku Acer Aspire One D260 1 GB Ram korzystam z Ubuntu 12.10 Gnome Shell, ale używałem 12.04 z Unity.
Oczywiście sama wersja 12.04 sprawuje się bardzo dobrze, jednak nie zalecam Ci jak koledzy wyżej używania Unity.
Jest po prostu za "ciężkie" Zdarzają się znaczne spowolnienia, szczególnie podczas uruchamiania Panelu Aplikacji.
Tak więc polecam Ci Gnome Shell który mimo, że potrafi pobierać więcej zasobów pamięci operacyjnej radzi sobie znacznie lepiej na tego typu sprzęcie.
Jeżeli masz jakieś bardziej szczegółowe pytania, to pisz
Używałem wiele wersji systemów Linux i różnych środowisk graficznych.
Oczywiście sama wersja 12.04 sprawuje się bardzo dobrze, jednak nie zalecam Ci jak koledzy wyżej używania Unity.
Jest po prostu za "ciężkie" Zdarzają się znaczne spowolnienia, szczególnie podczas uruchamiania Panelu Aplikacji.
Tak więc polecam Ci Gnome Shell który mimo, że potrafi pobierać więcej zasobów pamięci operacyjnej radzi sobie znacznie lepiej na tego typu sprzęcie.
Jeżeli masz jakieś bardziej szczegółowe pytania, to pisz

Używałem wiele wersji systemów Linux i różnych środowisk graficznych.
- necrordian
- Serdeczny Borsuk
Cóż pytań nie mam wiele, tylko podrzućcie informacją jak w najwygodniejszy sposób pozbyć się Unity 

- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Lubuntu 11.04PL Remix przygotowany przez @mati75 testowany na Asus 1005px z lekkim środowiskiem LXDE , użycie ramu po załadowaniu 90 mb.
Lubię Debiana , dlatego mam na tym komputerku Squeeze z Gnome 2-core
Lubię Debiana , dlatego mam na tym komputerku Squeeze z Gnome 2-core

Debian Jessie
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Pozbywać to bym nie radził ;3necrordian pisze:Cóż pytań nie mam wiele, tylko podrzućcie informacją jak w najwygodniejszy sposób pozbyć się Unity
Po prostu zmień środowisko graficzne

- necrordian
- Serdeczny Borsuk
@Rafcio, nad lubuntu też myślałem bo korzystam z niego na swoim "drewnianym" PC
Przetestuję oba warianty zobaczę jak pod nimi pracuje komputer ile działa na baterii itp i wybiorę zwycięzcę. Dzięki za rady

- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Ja mogę rekomendować XUbuntu na netbooki, na eeePc 1000h biega wyśmienicie, choć ostatnio z tęsknoty za starym Gnome zbudowałem sobie z płyty miniamal Ubuntu z MATE i "tysz piknie".
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- necrordian
- Serdeczny Borsuk
I to też rozważałem. Ten asus co biorę to nie jest jakaś super słaba maszyna i Xubuntu myślę że spokojnie da radę, Lubuntu to już naprawdę jest lekkie jak piórko aczkolwiek przyjemnie mi się na nim pracuje. Jutro myślę że komp dojdzie to zaczynam testy 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie analizowałem wszystkich postów w temacie, ale co uważacie o powłoce plasmy dla netbooków w kde4? Bo mi się bardzo podoba i polecam ją

11.04 na Gnomie bajkanecrordian pisze:Home na osobnej to u mnie podstawa jestA ogółem jak Ci działa ubuntu na tym sprzęcie jeśli chodzi o wydajność ?