Każda drukarka obsługująca Wi-Fi ma swoje ip i swój MAC adres , związany z jej kartą sieciową . Zerknij do instrukcji i sprawdź jak te dane z niej wydobyć - nie znam tego modelu więc Ci nie pomogę . Mój Brother wyświetla te dane na swoim wyświetlaczu , jak się go zapyta , oczywiście

. Adres MAC drukarki będzie Ci potrzebny tylko w przypadku , gdybyś w routerze miał ustawione filtrowanie po MAC adresach , tego routera też nie znam , więc nie wiem czy obsługuje filtrowanie . Wracając do adresu Uri , który musisz podać w trakcie dodawania drukarki sieciowej (Dodaj drukarkę ) u mnie wygląda tak - lpd://nr_ip_twojej_drukarki/binary_p1 - .
P.S.
Zdecyduj się Gnome czy KDE , popraw wizytówkę . Jeśli KDE , to w stosunku do Gnome'a mogą być różnice - koniecznie zmień wpis w wizytówce , by zainteresował użytkowników KDE . Moja znajomość KDE ogranicza się do przelotnej przygody z Knoppiksem jakieś 6 lat temu

.
P.S. 2.
Przeczytałem jeszcze raz Twój pierwszy post , mam pytanie : czy masz na myśli to , że nie można wykonać skanowania z zapisem na HDD kompa przy użyciu panelu kontrolnego drukarki ( a z kompa za pomocą XSane skanuje bez problemu ) ? Jeśli tak , to ja mam tak samo i dałem sobie z tym spokój .
Kurczę , twoje opisy są 'nieco chaotyczne'.