[SOLVED]Padł system odzyskanie zawartości folderu home.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
michal1999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

[SOLVED]Padł system odzyskanie zawartości folderu home.

Post autor: michal1999 »

Witam po instalacji programu do obsługi monitoringu a następnie restarcie komputera padł mi system. Nie chcę już go naprawiać ale chciałbym odzyskać pliki z folderu home, po podpięciu starego dysku z systemem do portu sata1 a następnie podpięciu dysku z uszkodzonym systemem do portu sata2 na których kolejno są ubuntu 11,1 i uszkodzony ubuntu 12,04 pokazuje mi normalnie pliki systemowe jednak zawartość folderu home jest pusta. Teraz pytanie czy to jest jakaś forma zabezpieczenia czy te pliki uległy po prostu uszkodzeniu? Jeśli są tylko w jakiś sposób ukryte lub zabezpieczone to czy da się je jakoś odzyskać?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, 01:04 przez michal1999, łącznie zmieniany 1 raz.
toster
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Padł system odzyskanie zawartości folderu home.

Post autor: toster »

Odpal komputer z Ubuntu Live. Zobacz jakie dyski masz dostępne. Podmontuj je w systemie. Sprawdź czy widzisz zawartość folderu home.
michal1999
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Padł system odzyskanie zawartości folderu home.

Post autor: michal1999 »

toster pisze:Odpal komputer z Ubuntu Live. Zobacz jakie dyski masz dostępne. Podmontuj je w systemie. Sprawdź czy widzisz zawartość folderu home.
Jaka jest różnica między live cd a normalnie zainstalowanym system? Stare ubuntu wykrywa mi system plików o rozmiarze 61 gb jest to ssd ocz'a, widzi folder home/michal i tam są 2 pliki o nazwie
1) Acces-Your-Private-Data-desktop i 2) README.txt

Po kliknięciu w jeden w oba wyskakuje mi opcja usunięcia ich

"
Dowiązanie "Access-Your-Private-Data.desktop" jest uszkodzone. Przenieść je do kosza?
Nie można użyć dowiązania, ponieważ jego element docelowy "/usr/share/ecryptfs-utils/ecryptfs-mount-private.desktop" nie istnieje.
Anuluj/usuń
"

Chodzi mi o to że niema tam folderów (video, obrazy, etc)

-- 23 sie 2012, o 00:02 --

Można zamknąć poradziłem sobie w moim przypadku pomogło. Rozwiązanie swojego problemu podałem tutaj: viewtopic.php?f=145&t=151394&p=918523#p918523
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”