Nie widzi dysków zewnętrznych

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
saopl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Nie widzi dysków zewnętrznych

Post autor: saopl »

Witam.
Mam moim zdaniem nieco poważny problem z Ubuntu w wersji 12.04.
System nie widzi dysku zewnętrznego jak i LG Swift który jest w Androidzie, to znaczy nie do końca, dysk lub smartfon do portu USB widzi go przez chwileczkę jakieś parę sekund, po czym go nie ma, a gdy podłączam znowu to nic sie nie dzieje. Nawet gdy wpisze w terminalu lsusb jedyne co mi tam sie objawiło to myszka optyczna. Mogę jeszcze dodać że dysk ma zasilanie. Może to kwestia sterowników, no niewiem jestem całkiem zielony jeszcze w tym systemie, ale system jest zainstalowany na netbooku MSI Wind U270. Jedyny sterownik który zainstalowalem to sterownik karty graficznej.

Z góry dziękuję za pomoc.
Sokon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Nie widzi dysków zewnętrznych

Post autor: Sokon »

Sprawdź czy dysk się zamontował, z tego co mi się zdaje powinien się podłączyć pod katalog /media. U mnie czasem się robiło tak, że dysk się podłączał i normalnie działał, ale nie dawał żadnego komunikatu i dopóki nie wlazłem w katalog /media to nie wiedziałem, że jest poprawnie podłączony.
Możesz to sprawdzić z konsoli np. poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

mount | grep media
saopl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: saopl »

Niestety, nic to nie daje. Dysk po włączenia za pierwszym razem działa, a po chwili jak wykonam na nim jakas operacje nie daje już znaku
życia :/ I tak jest z każda pamęcią zewnętrzna. A w katalogu /media nic nie ma.
xenomorf
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: PPC

Post autor: xenomorf »

Sprawdź czy przypadkiem karta micro SD nie jest uszkodzona. Skorzystaj po prostu z innej karty i zobacz czy sytuacja się powtarza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”