Błedne skojarzenie pliku .torrent

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
srdz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Błedne skojarzenie pliku .torrent

Post autor: srdz »

Witam, zainstalowałem ubuntu 10.04 nn i jest fajnie, bo wreszcie jakaś pozytywna odmiana :)
Mój problem jest taki, że gdy klikam get torrent na stronie z tymi plikami, to domyślnie otwierają się one w Transmission, a ja chciałbym, żeby otiwerały się za pomocą Deluge.

Gdy zaczynam konfigurację ubuntu, to gdzieś miałem okienko, gdzie mogłem edytować te skojarzenia, ale teraz nie mogę tego odnaleść.

Utworzyłem na pulpicie customowy plik z rozszerzeniem .torrent tylko po to, żeby spróbować otworzyć innym programem poprzez prawy przycisk myszy, ale na liście programów, nie ma wspomnianego przeze mnie Deluge.

Dlaczego ? Jak się z tym uporać ? Czy faktycznie jest jakiś pakiet, który odpowiada za skojarzenia plików ? Może mi się przewidziało ;]
W windowsie można to bardzo prosto zrobić, mam nadzieję, że w ubuntu nie będzie to mego skomplikowane :)

Czytałem coś o uruchamianiu przez gnome-commander. U mnie uruchamia tak samo jak podwójny klik na pulpicie, czyli w Transmission.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc :)
Michał.

//edit

Po problemie, nie wiem czemu ale nagle otwiera się w Deluge. To dobrze, szkoda tylko, że nie wiem dlaczego :(
Mimo wszystko prosiłbym o naprowadzenie na okienko ze skojarzeniami plików, bo pewnie jeszcze inne programy będę chciał zmienić z domyślnych :)
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Błedne skojarzenie pliku .torrent

Post autor: andres88pl »

Po co CI 2 klientów torrent ? odinstaluj transmission . Osobiście polecam qBitTorrent to linuxowy odpowiednik utorrent. ściągnij sobie plik torrent- zamiast otwórz daj zapisz, następnie prawo klik na właściwości i otwieranie - wyświetl inne programy, na liście powinien znaleźć się deluge , to go zaznacz i to wszystko.
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: andygem »

Nie należy lekceważyć Transmission - brak w nim zabezpieczeń typu lista blokowanych itp.( co przy pobieraniu torrentów "użytkowych" może być niezbyt rozsądne) , jednak ma swe zalety . Jest b. lekki i w/g mnie jego atutem jest wbudowany moduł sprawdzający md5sum , każdego pobieranego pliku (również cząstkowego ) . Doskonale nadaje się do pobierania np. dystrybucji linuksa (ogólnie - systemów) - jeśli jakiś z plików cząstkowych zostanie pobrany z błędami , to po sprawdzeniu md5 , zostanie usunięty i pobrany ponownie ( do tego zabezpieczenia , listy itp. nie są konieczne ) . Deluge zaś jest chyba najbezpieczniejszym programem torrent dla linuksa . Należy doceniać specjalizację . ;-)
Awatar użytkownika
ffatman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: ffatman »

Lewoklik na plik .torrent, właściwości, otwieranie i tu wybierz.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: majsza »

ffatman pisze:Lewoklik na plik .torrent, właściwości, otwieranie i tu wybierz.
A jeżeli tu nie będzie wybierz Inny i podążaj sa ścieżką

Kod: Zaznacz cały

usr/bin
i na tej długiej liście wyszukaj deluge i zatwierdź.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: norvoles »

Nie należy lekceważyć Transmission - brak w nim zabezpieczeń typu lista blokowanych itp.( co przy pobieraniu torrentów "użytkowych" może być niezbyt rozsądne)
Transmission obsługuje te listy od dawna.
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: andygem »

Fakt , w zakładce 'Prywatność' istnieje możliwość aktywowania listy blokowanych "http://www.example.com/blocklist" jednak po zaimportowaniu , ukazuje się komunikat "Aktualizacja się powiodła . Lista blokowania zawiera 0 reguł ." Używam Transmission od lat do pobierania wolnego oprogramowania i przyznam , że nie wychwyciłem momentu wprowadzenia listy - mój błąd . Plusem tej aplikacji , jak dla mnie , jest automatyczne sprawdzanie md5 oraz jej prostota i niskie zapotrzebowanie na "moce przerobowe" komputera. Jeśli ktoś orientuje się , czemu importuje "pustą" listę i czy można zamienić ją na inną ( od e'mule? - o ile lista mułka obejmuje reguły pobierania wolnego oprogramowania i czy są one wskazane) - to proszę o informację . :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”