[ROZWIĄZANY] Partycje - które są zbędne
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
[ROZWIĄZANY] Partycje - które są zbędne
Witam.
Po zainstalowaniu Ubuntu 12.04 na moim dysku pojawiło się sporo partycji i zastanawiam się czy są one potrzebne.
http://www.picshot.pl/pfiles/211001/Zrz ... 7%3A23.png
Chodzi o partycje sda5 i sda7 bo jak się domyślam sda8 to partycja na której przechowywane są moje pliki a sda6 to partycja wymiany plików.
na sda7 znajdują się dwa foldery: lost+found oraz folder o nazwie takiej samej jak nazwa użytkownika z podfolderami jak w katalogu domowym z tym, że te są puste.
Na sda5 natomiast znajduje się jak wyżej folder lost+found i grub - w nim między innymi dużo plików o rozszeżeniu *.mod
Z góry dzięki za pooc.
Pozdrawiam,
Jacek
//brezniew: zapoznaj się z regulaminem forum i przeczytaj o zasadach umieszczania grafik.
Po zainstalowaniu Ubuntu 12.04 na moim dysku pojawiło się sporo partycji i zastanawiam się czy są one potrzebne.
http://www.picshot.pl/pfiles/211001/Zrz ... 7%3A23.png
Chodzi o partycje sda5 i sda7 bo jak się domyślam sda8 to partycja na której przechowywane są moje pliki a sda6 to partycja wymiany plików.
na sda7 znajdują się dwa foldery: lost+found oraz folder o nazwie takiej samej jak nazwa użytkownika z podfolderami jak w katalogu domowym z tym, że te są puste.
Na sda5 natomiast znajduje się jak wyżej folder lost+found i grub - w nim między innymi dużo plików o rozszeżeniu *.mod
Z góry dzięki za pooc.
Pozdrawiam,
Jacek
//brezniew: zapoznaj się z regulaminem forum i przeczytaj o zasadach umieszczania grafik.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, 09:24 przez RakiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
- michas2224
- Wytworny Kaczor
- Architektura: x86_64
Re: Partycje - które są zbędne
Sda5 - Partycja Boot
Sda6 - Partycja Swap
Sda7 - Partycja Home
Sda8 - Partycja Root
Wszystko masz prawidłowo. A co to do wielkości Swap to zależy od ilości Ramu:
gdy posiadasz 512 MB - twoja partycja powinna wynosić 1 GB
jeśli więcej niż 1 GB aż do 2 GB RAMU - tyle samo ile masz RAM;
2 GB lub więcej RAM - 0, czyli nie musisz tworzyć partycji swap. (Dla ciężkiego środowiska graficznego np. Unity to myśle że od 3GB ci nie potrzebny swap).
Gdybyś chciał mógłbyś wszystko umieścić w jednej partycji Root (/) - ja nie polecam.
Sda6 - Partycja Swap
Sda7 - Partycja Home
Sda8 - Partycja Root
Wszystko masz prawidłowo. A co to do wielkości Swap to zależy od ilości Ramu:
gdy posiadasz 512 MB - twoja partycja powinna wynosić 1 GB
jeśli więcej niż 1 GB aż do 2 GB RAMU - tyle samo ile masz RAM;
2 GB lub więcej RAM - 0, czyli nie musisz tworzyć partycji swap. (Dla ciężkiego środowiska graficznego np. Unity to myśle że od 3GB ci nie potrzebny swap).
Gdybyś chciał mógłbyś wszystko umieścić w jednej partycji Root (/) - ja nie polecam.
-
- Piegowaty Guziec
sda7 - Partycja Home jak się domyślam służy do przechowywania plików.
Jeśli wrzucam wszystkie pliki do "Katalogu domowego" który znajduje się na Sda8 to czy w/w partycja jest potrzebna?
Za każdym razem jak otwieram "explorer plików" pojawia mi się w urządzeniach do zamontowania partycja Sda5.
Czy można ją ukryć tak aby jej ewentualne zamontowanie było możliwe jedynie z poziomu terminala.
Jeśli wrzucam wszystkie pliki do "Katalogu domowego" który znajduje się na Sda8 to czy w/w partycja jest potrzebna?
Za każdym razem jak otwieram "explorer plików" pojawia mi się w urządzeniach do zamontowania partycja Sda5.
Czy można ją ukryć tak aby jej ewentualne zamontowanie było możliwe jedynie z poziomu terminala.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Świetnym tworem jest /dev/sda3 - ma blisko 189GB pojemności i tylko na jej części jest założony system plikowy ntfs. Nie widziałem wcześniej czegoś takiego.
-
- Piegowaty Guziec
W trakcie zmian tej partycji przerwałem operacje przez co system plików był tylko na części partycji. Teraz już partycji nie ma i staram się to wolne miejsce zwerbować dla Ubuntu, ale najpierw chcę zrobić porządki z pozostałymi partycjami.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
W największym skrócie:
- partycja boot... jeśli to desktop, po kiego grzyba zakładałeś oddzielną partycję /boot ? W przyszłości możesz mieć z tym tylko problemy, pożytku - moim zdaniem żadnego.
- partycja główna - już widać, że się zapycha. Zostało Ci kilkaset megabajtów wolnego miejsca - nie zdziw się, jeśli system zacznie się wieszać i sypać komunikatami błędów.
- partycja boot... jeśli to desktop, po kiego grzyba zakładałeś oddzielną partycję /boot ? W przyszłości możesz mieć z tym tylko problemy, pożytku - moim zdaniem żadnego.
- partycja główna - już widać, że się zapycha. Zostało Ci kilkaset megabajtów wolnego miejsca - nie zdziw się, jeśli system zacznie się wieszać i sypać komunikatami błędów.
-
- Piegowaty Guziec
Panowie. Od razu krytyka. Jak tworzyłem te partycje to tak nie do końca miałem pojęcie co robie bo to był mój pierwszy kontakt z Linuxem. 
Z tego co wypisaliście wywnioskowałem, że wystarczy mi partycja swap która jest partycją wymiany plików którą powiększe bo to netbook z małą ilością pamięci RAM i partycja główna ext4 na której zainstalowany bedzie system i przechowywane pliki?

Z tego co wypisaliście wywnioskowałem, że wystarczy mi partycja swap która jest partycją wymiany plików którą powiększe bo to netbook z małą ilością pamięci RAM i partycja główna ext4 na której zainstalowany bedzie system i przechowywane pliki?
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Możesz wyjaśnić o co chodzi z partycją /boot? Kiedy ją stosować? Dlaczego mogą być problemy?k2cl pisze:W największym skrócie:
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
@RakiQ Decyzja o ilości i rodzaju partycji należy wyłącznie do Ciebie. Do prawidłowego działania systemu wystarczy, że stworzysz partycję swap (chociaż i to nie jest obligatoryjne) oraz / i /home. Ta partycja home przydaje się, bo na niej są konfiguracje Twoich programów. Jeżeli zajdzie potrzeba ponownej instalacji systemu, to go instalujesz, a konfiguracje programów masz już na /home gotowe. Zastanów się gdzie będziesz trzymał swoje dane takie jak filmy, muzyka. Zajmują one dużo miejsca. Jeżeli masz ochotę trzymać je na /home to musi mieć ona duży rozmiar. W takiej sytuacji nie będziesz mógł korzystać z tych danych pod Windows, bo ten system nie potrafi dobrze obsługiwać danych zapisanych na partycji z systemem ext4. Trzeba się więc zastanowić czy nie utworzyć dużej partycji z systemem ntfs - wtedy masz dostęp do danych zarówno spod Windows, jak i Linux. Jeżeli wybierzesz takie rozwiązanie, to partycja /home nie musi być duża. Pomyś też, czy zrobić sobie dodatkowej partycji na jakieś kopie albo na kolejną dystrybucję Linuksa, bo z całą pewnością zechcesz w przyszłości spróbować innej. Tak więc najpierw dobrze sobie zaplanuj jakie chcesz mieć partycje na dysku i utwórz je podczas instalacji systemu, albo wcześniej - wykorzystując livecd. Powodzenia.
- k2cl
- Przyjaciel
@ up
@ mistrz1
/boot - przydaje się na serwerach, ewentualnie - w przypadku, gdy partycja / korzysta z nietypowego systemu plików. W typowym użytkowaniu "domowym" to tylko problem - wystarczy, że pojawi się kilka aktualizacji kernela i /boot w pięknym stylu się zapycha (zwłaszcza, jeśli liczy sobie 100MB). Nie zliczę, ile już było na forum wątków poświęconych tego typu problemom.
@ RakiQ
Nie, nie chodzi o krytykę. Raczej o to, żeby działać z głową. Każdy kiedyś zaczynał - od tego są poradniki, żeby zorientować się "jak to wszystko ma wyglądać". Inna opcja - uczyć się na własnych błędach i za drugim razem zrobić wszystko dobrze
Oddzielnej partycji /home na Twoim miejscu bym się nie pozbywał.
Niestety, nie zgodzę się. Partycja /home nie jest wcale obligatoryjna. Fakt, przydaje się (i to bardzo), ale wymogu posiadania oddzielnego /home nie ma.(...) Do prawidłowego działania systemu wystarczy, że stworzysz partycję swap (chociaż i to nie jest obligatoryjne) oraz / i /home. (...)
@ mistrz1
/boot - przydaje się na serwerach, ewentualnie - w przypadku, gdy partycja / korzysta z nietypowego systemu plików. W typowym użytkowaniu "domowym" to tylko problem - wystarczy, że pojawi się kilka aktualizacji kernela i /boot w pięknym stylu się zapycha (zwłaszcza, jeśli liczy sobie 100MB). Nie zliczę, ile już było na forum wątków poświęconych tego typu problemom.
@ RakiQ
Nie, nie chodzi o krytykę. Raczej o to, żeby działać z głową. Każdy kiedyś zaczynał - od tego są poradniki, żeby zorientować się "jak to wszystko ma wyglądać". Inna opcja - uczyć się na własnych błędach i za drugim razem zrobić wszystko dobrze

Oddzielnej partycji /home na Twoim miejscu bym się nie pozbywał.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Nigdzie nie pisałem, że partycja /home jest obligatoryjna. Napisałem, że jest przydatna. Ja sam jej nie mam. Mój katalog /home zajmuje tylko 53 MB. Pozdrawiam.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
To jak dzielić partycje podczas instalacji, jeśli nie należy tworzyć /boot? Gdzieś na której partycji jest boot? Chyba potrzebny jest do rozruchu? Możesz to jaśniej wytłumaczyć? Bo partycje / i /home rozumiem, ale tego /boot trochę nie do końca. Jak powinien wyglądać podział dysku, gdy na jednej partycji jest Windows oraz gdy jest tylko Linux? Tutaj jest podane, że należy utworzyć /boot. http://www.ubuntu-pomoc.org/instalacja- ... 12-04-lts/ Czy kolejność partycji ma znaczenie?
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Gibki Gibbon
Katalog /boot w glównym drzewie katalogów jest tworzony podczas instalacji systemu. Nie trzeba wydzielać osobnego punktu montowania dla katalogu /boot. Jak sama nazwa wskazuje - leży on w głównym drzewie katalogów:To jak dzielić partycje podczas instalacji, jeśli nie należy tworzyć /boot? Gdzieś na której partycji jest boot? Chyba potrzebny jest do rozruchu?
/
/bin
/boot
/dev
W przypadku instalacji w domu trzeba utworzyć takie partycje:
- / - punkt montowania głównego systemu plików
- /home - punkt montowania katalogu użytkownika (użytkowników)
- swap (w przypadku małej ilości ram, używania hibernacji, wstrzymania)
Na dobrą sprawę /home i swap są "opcjonalne".
- k2cl
- Przyjaciel
Jeżeli /boot nie ma oddzielnego punktu montowania (niezależnej partycji), stanowi część partycji "/". Dokładnie to samo dotyczy /home
Poradnik z ubuntu-pomoc.org? Cóż, nie pierwszy i nie ostatni opublikowany tam tekst, którego treść (najdelikatniej rzecz ujmując) nie jest najwyższych lotów. Nie jest to jednak poradnik znajdujący się na naszym forum bądź w Czytelni, wiec trudno brać za niego odpowiedzialność.
Oddzielny /boot - tak jak pisałem, przydaje się w przypadku zastosowań serwerowych. Jest też dobrym rozwiązaniem, jeśli główny system plików znajduje się na partycji, z którą bootloader z jakichś względów nie do końca sobie radzi.
Poradnik z ubuntu-pomoc.org? Cóż, nie pierwszy i nie ostatni opublikowany tam tekst, którego treść (najdelikatniej rzecz ujmując) nie jest najwyższych lotów. Nie jest to jednak poradnik znajdujący się na naszym forum bądź w Czytelni, wiec trudno brać za niego odpowiedzialność.
Oddzielny /boot - tak jak pisałem, przydaje się w przypadku zastosowań serwerowych. Jest też dobrym rozwiązaniem, jeśli główny system plików znajduje się na partycji, z którą bootloader z jakichś względów nie do końca sobie radzi.
-
- Piegowaty Guziec
No właśnie. Teraz już wiem z czego nie korzystać.k2cl pisze:Poradnik z ubuntu-pomoc.org? Cóż, nie pierwszy i nie ostatni opublikowany tam tekst, którego treść (najdelikatniej rzecz ujmując) nie jest najwyższych lotów.

Myślę, ze wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane.
Temat do zamknięcia.
Dzięki.

- snp88
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Kontakt:
Re: [ROZWIĄZANY] Partycje - które są zbędne
co do boota sie zgodze ja zrobiłem tylko 100mb jakis tam poradnik
no i poźniej przyszły aktualizacje jadra miejsca nie starczyło aktualizacja wysypała sie wpołowie i ogolnie troche problemów sie narobiło