epson v700 - nie jest widoczny

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
krzys1825
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

epson v700 - nie jest widoczny

Post autor: krzys1825 »

Od dwóch dni, z miernym skutkiem, próbuję uruchomić mój nowy skaner Epson v700. O dziwo, Epson oferuje sterowniki linuxowe i na jego stronie www można je ściągnąć, zarówno rpmy jak i deb. Jest też tam w miarę prosta instrukcja jak postępować żeby wszystko się udało. Jak było napisane tak postąpiłem.

1. zainstalowałem SANE z repozytorium
2. dwa pakiety iscan-data i iscan ( oba w najnowszej dostępnej wersji z 31.sierpnia 2012 )
To czego jeszcze nie napisali to zaktualizowałem plik/etc/sane.d/epkowa.conf Tam poprawiłem adres skanera: 0x04b8:0x012c

I to tyle. Od tej pory skaner działa dość niedeterministycznie. 6 na 10 prób uruchomienia iscana kończy się komunikatem że nie można się połączyć ze skanerem. 3/10 wyświetla info że widzi dwa urządzenia ( oba Epson model unknown) i po wybraniu któregokolwiek z nich pisze ponownie że nie można się połączyć ze skanerem. Raz na jakiś czas owszem, zauważa że mam podpięty skaner Epsona V700 i wtedy faktycznie uruchamia program skanujący. Program próbowałem uruchamiać zarówno na root'cie jak i na zwykłym userze. wg mnie różnicy nie ma.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z instalacją tego skanera? W sieci trochę jest o tym ale pomimo lektury kilku stron jakiegoś znaczącego postępu nie osiągnąłem.

K.
Ubuntu 12.04 64bit + Epson V700

-- 26 wrz 2012 12:42 --

Problem zasadniczo rozwiązał się .... sam . Kroki które podjąłem były wystarczające ale jest jedno ale. Wykrycie skanera trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund. Stąd gdy byłem dość cierpliwy to ( 1 na 10 razy) udawało się doczekać wykrycia skanera i mogłem uruchomić odpowiedni program skanujący.
Pozostaje pytanie czemu to trwa tak długo???? Ten sam skaner w Windows7 poprostu się podłącza. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”