Witam!
Zarówno podczas ładowania systemu, jak i jego wyłączania, ekran zwany przeze mnie jako "ekran ładowania" miga będąc zdeformowanym - tak, jak przy b. złym odbiorze TV analogowej. Wcześniej miałem wersję 11.04 i tego problemu nie było. Z kolei w wersji 11.04 system sporadycznie się nie wyłączał, zawieszając się na właśnie w/w ekranie, wyświetlając nieco pogmatwane komendy.
Dodam jeszcze, że już po wsadzeniu LiveCD z 10.04 w celu instalacji pojawił się ten problem. Wczoraj nawet ściągnąłem od nowa obraz płyty .iso, wypaliłem go na CD-RW, zbootowałem z CD i ten sam problem..
Tutaj znajduje się link do filmiku, na którym - mam nadzieję - widać o co chodzi. http://www.youtube.com/watch?v=UgAUO5AYCW0
Komputer to laptop Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5535
CPU Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2330 @ 1.60GHz
2GB RAM
Płyta główna Silicon Integrated Systems [SiS] 671MX
Grafika Silicon Integrated Systems [SiS] 771/671 PCIE VGA Display Adapter (rev 10)
Z góry dziękuję za pomoc!
Niewyraźny i migający fioletowy ekran ładowania systemu
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Niewyraźny i migający fioletowy ekran ładowania systemu
Ja zawsze miałem problem z grafikami SiS, jak instalowałem starsze wydania Ubuntu znajomym.
Włącz nomodeset i napisz jak się system zachowuje.
Widocznie w 11.04 już działało to ok. Spróbuj z jakimś nowszym LTS-em.
Włącz nomodeset i napisz jak się system zachowuje.
Widocznie w 11.04 już działało to ok. Spróbuj z jakimś nowszym LTS-em.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mam już dopisany nomodeset do listy komend w GRUB, bo wcześniej szukałem rozwiązania problemu. Niestety, nic to nie zmieniło.
Miałem już 12.04LTS, ale nie mogę z niego korzystać, bo sterowniki do grafiki "home made" ściągnięte z neta działają tylko na 11.04 i starszych. Na 12.04 pomimo poprawnej procedury instalacji sterowników nadal miałem do dyspozycji tylko 800x600.
Miałem już 12.04LTS, ale nie mogę z niego korzystać, bo sterowniki do grafiki "home made" ściągnięte z neta działają tylko na 11.04 i starszych. Na 12.04 pomimo poprawnej procedury instalacji sterowników nadal miałem do dyspozycji tylko 800x600.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
jest sposób na to poszukaj na forum tez to mialem musisz plymountha zedytowac
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Próbowałem wyłączyć Plymouth poprzez komendy znalezione w necie, żeby mieć tryb tekstowy podczas ładowania. Próbowałem też go wyłączyć za pomocą Super Boot Manager i Plymouth Manager i bez żadnego efektu. W ogóle zero reakcji - nadal jak migało, tak miga w taki sam sposób. Jeszcze jakieś pomysły..?