Wolne dzialanie Ubuntu 12.04.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Wolne dzialanie Ubuntu 12.04.
Powiem Ci ze jest o wiele lepiej jak bylo na poczatku na Unity. Jak doloze ramu i bedzie 1gb to bedzie juz ok ?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Dla Xubuntu będzie to idealna pamięć. I swap już mógłby taki być, jaki posiadasz. Nie musiałbyś już kombinować z dd. Dla mnie i tak najlepiej tworzyć swap z poziomu liveCD
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ok, co to jest SWAP ?. Jakas partycja czy co ?.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
A poczytaj w sieci.
Jest w wielu podręcznikach na temat Ubuntu i innych Linuksów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_wymiany
Jak już będziesz więcej wiedział o Linuksie, to powiększysz sobie swap sposobem z dd.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_wymiany
Jak już będziesz więcej wiedział o Linuksie, to powiększysz sobie swap sposobem z dd.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ok. Wielkie dzieki za pomoc.
Moge Ci w jakis sposob "postawic" piwko lub dac jakas pochwale ?.
Pozdrawiam.
Moge Ci w jakis sposob "postawic" piwko lub dac jakas pochwale ?.
Pozdrawiam.
Witam
Podepnę się pod temat bo robiłem wszystko tak jak w temacie bo mam identyczny problem
Ale mam takie pytanie czy jak załadowałem tego xubuntu to coś się zmienia w wyglądzie czy gdzieś bo u mnie nie zmieniło się nic poza tym że jak się ładuje i wylogowuje system to mam teraz okno XUBUNTU takie niebieskie, nic się nie zmienia poza tym czy tak ma być czy coś źle zrobiłem i mi się tylko ten ekran zmienił?? jak mogę sprawdzić te całe jądro.
Podepnę się pod temat bo robiłem wszystko tak jak w temacie bo mam identyczny problem
Ale mam takie pytanie czy jak załadowałem tego xubuntu to coś się zmienia w wyglądzie czy gdzieś bo u mnie nie zmieniło się nic poza tym że jak się ładuje i wylogowuje system to mam teraz okno XUBUNTU takie niebieskie, nic się nie zmienia poza tym czy tak ma być czy coś źle zrobiłem i mi się tylko ten ekran zmienił?? jak mogę sprawdzić te całe jądro.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Zmień środowisko graficzne podczas logowania. Jest do tego odpowiedni przycisk. Dogrywałeś xfce, czy instalowałeś xubuntu-desktop?
Pokaż wynik
z terminala.
Jeżeli nie masz super tajnych i ważnych informacji na dysku, nie lepsza nowa instalacja Xubuntu? Nie będzie wtedy kłopotu z pozostałościami po innych środowiskach, jeżeli Xfce ma być Twoim głównym.
Pokaż wynik
Kod: Zaznacz cały
uname -r
Jeżeli nie masz super tajnych i ważnych informacji na dysku, nie lepsza nowa instalacja Xubuntu? Nie będzie wtedy kłopotu z pozostałościami po innych środowiskach, jeżeli Xfce ma być Twoim głównym.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
no wiec tak
chyba instalowałem desktop
a co do wyniku uname -r
A co do tych danych to tak:
nie mam na razie żadnych danych na dysku, (no może poza vista tak awaryjnie zostawioną)
Chciałbym żeby mi system chodził w miarę szybko i nie zależy mi tam bóg wie na czym tylko żeby chodził kalkulator i przeglądarka, na laptoku u mnie siedzi żona i córka i przy ilości ściąganych wirusków stwierdziłem ze spróbujemy z linuksem no ale po zainstalowaniu okazało się że przy włączonej przeglądarce (gra flash) strasznie się to muli. Ten zabieg który był tutaj opisany muszę przyznać ze pomógł i to dużo no ale może by się dało jeszcze coś powyłączać żeby to chodziło jeszcze szybciej.(chodzi przede wszystkim o ten flash w przeglądarce)
chyba instalowałem desktop
sudo apt-get install xubuntu-desktop
3.2.0-31-generic-pae
nie mam na razie żadnych danych na dysku, (no może poza vista tak awaryjnie zostawioną)
Chciałbym żeby mi system chodził w miarę szybko i nie zależy mi tam bóg wie na czym tylko żeby chodził kalkulator i przeglądarka, na laptoku u mnie siedzi żona i córka i przy ilości ściąganych wirusków stwierdziłem ze spróbujemy z linuksem no ale po zainstalowaniu okazało się że przy włączonej przeglądarce (gra flash) strasznie się to muli. Ten zabieg który był tutaj opisany muszę przyznać ze pomógł i to dużo no ale może by się dało jeszcze coś powyłączać żeby to chodziło jeszcze szybciej.(chodzi przede wszystkim o ten flash w przeglądarce)
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Jaki to dokładnie laptop: procesor, ram, karta graficzna?
Domyślam się, że jakiś ze słabszych.
Jeżeli to jest świeża instalacja Ubuntu, to zrobić świeżą instalację Xubuntu (zastąpić z formatowaniem). Możesz nawet remiks zainstalować.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... umowiczow/
Posiada on skrypt konfigurujący, który zainstaluje Ci z najlepiej działający soft pod Linuksem jeżeli chodzi o kodeki i rzeczy multimedialne (repozytoria getdeb i medibuntu), odpowiedniego flasha itd.
Z flashem pod Linuksem to właśnie jest różnie. Eh...
-- 10 paź 2012, o 17:50 --
Możesz też tu podać wynik polecenia z terminala:
Domyślam się, że jakiś ze słabszych.
Jeżeli to jest świeża instalacja Ubuntu, to zrobić świeżą instalację Xubuntu (zastąpić z formatowaniem). Możesz nawet remiks zainstalować.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... umowiczow/
Posiada on skrypt konfigurujący, który zainstaluje Ci z najlepiej działający soft pod Linuksem jeżeli chodzi o kodeki i rzeczy multimedialne (repozytoria getdeb i medibuntu), odpowiedniego flasha itd.
Z flashem pod Linuksem to właśnie jest różnie. Eh...
-- 10 paź 2012, o 17:50 --
Możesz też tu podać wynik polecenia z terminala:
dpkg -l | egrep 'flash|gnash|swf|spark'
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
ii flashplugin-installer 11.2.202.243ubuntu0.12.04.1 Adobe Flash Player plugin installer
i mam takie pytanie we wcześniejszych postach pisało o tym "3.2.0-31-generic-pae" ze to stare jądro ubuntu i żeby wlączyć to bez PAE i tak tez zrobiłem - ale czy tamto z tym PAE mam wyłączyć ???? Bo z komendy
uname -r
3.2.0-31-generic-pae
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
No to jaki masz laptop? To zależy, czy to pae będzie wykorzystywane, czy nie. Na jakość działania systemu ma to tylko wpływ na styku procesor-pamięć operacyjna. Jak ma się tylko 1 GB ram, to działanie w systemie takiego kernela jest bezcelowe. Ale przecież możesz wciąż taki mieć, jeżeli twój CPU go obsługuje , bo piszesz o już zainstalowanym i działającym systemie.
Szukasz w Synapticu po prostu 3.2.0-31-generic, bez dopisku pae.
Wykasuj ten flashplugin:
i zainstaluj:
Szukasz w Synapticu po prostu 3.2.0-31-generic, bez dopisku pae.
Wykasuj ten flashplugin:
sudo apt-get remove flashplugin-installer --purge
sudo apt-get install adobe-flashplugin
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet adobe-flashplugin nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet adobe-flashplugin nie ma kandydata do instalacji
karta graficzna jakaś chrome
1giba ramu
jakiś procek 1,86 dual 2 x 800Mhz
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Zobacz, czy masz włączone Parnerzy w Źródłach oprogramowania, w zakładce Inne oprogramowanie. Jak nie masz to włącz.
Potem
i instaluj ten adobe-flashplugin, może na nim lepiej będzie.
Potem
sudo apt-get update
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: LXDE
Z moich obserwacji na słabszej maszynie flash (np na youtube) działał najgorzej na FF bo się częściej przycinał. Na Chromium było zwykle lepiej, natomiast z ciekawości spróbowałem przeglądarki Midori i tam było lepiej niż na chromium a można by rzec, że "prawie" idealnie
Jedynym minusem Midori było to, że czasem się wywalała i jest to przeglądarka bardzo minimalistyczna ale youtube działał bez przycinek. Próbowałem tego jedynie na Lubuntu ale Xubuntu pewnie tez da radę. Inną opcją gdy sprzęt niedomaga na YT jest jeszcze Minitube.