Kod: Zaznacz cały
dodaj.cpp:1:22: fatal error: iostream.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
compilation terminated.
dodaj.cpp:1:22: fatal error: iostream.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
compilation terminated.
używanieKeretsoh pisze:Niedawno zacząłem naukę C++. Zainstalowałem na moim ubuntu 12.04, g++. Gdy piszę jakikolwiek program (choćby najprostszy - na dodawanie dwóch liczb), kompilator wyrzuca błąd:Szukałem rozwiązania w google - wystarczy usunąć ".h" z iostream. Niestety, mój nauczyciel wymaga pisania tego, a ja nie wiem jak to inaczej rozwiązać.Kod: Zaznacz cały
dodaj.cpp:1:22: fatal error: iostream.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu compilation terminated.
#include <iostream.h>
find /usr/include -name iostream*
Może są jeszcze na świecie nauczyciele geografii, którzy prawią że Ziemia płaską jest, ale wtedy trzeba ich delikatnie uświadamiać, że w międzyczasie urodził się Kopernik i trochę się w tej kwestii pozmieniało.Keretsoh pisze:Z nauczycielem nie wygram - używa starych kompilatorów, a nas próbuje przekonać, że 'nie ustawiliśmy praw dostępu'.
To możesz sprawdzić sam - kiedyś sprawdzałem i dosłownie zawartość tej zaślepki "iostream.h" sprowadzała się do "#include <iostream>".Keretsoh pisze:Poza tym, czy aby na pewno nie ma żadnej różnicy między iostream.h, a samym iostream?
To też możesz sprawdzić, gdy już namierzysz na zajęciach plik iostream.h i pod "#include <iostream>" znajdzie się linijka "using namespace std;" to wszystko stanie się jasneKeretsoh pisze:Używając iostream, chcąc użyć cout/cin etc, muszę używać przestrzeni nazw std. Według nauczyciela, dodając .h, nie trzeba tego używać i program działa poprawnie bez przestrzeni nazw. Prawda czy fałsz? Czy może jest to zależne od kompilatora? W szkole używamy (a właściwie będziemy używać) c++ buildera.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości