Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
bezdred
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Instalacja linuxa

Post autor: bezdred »

Jak się na pełnym ekranie tną na Youtube filmy spróbuj Minitube http://flavio.tordini.org/minitube jest nawet wersja dla różnych systemów i możesz teraz na Xp zobaczyć jak to działa.
Oprócz Xubuntu jest jeszcze Lubuntu :)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: Dominbik »

jak minitube tnie; youtube-dl + mplayer + skrypt w bashu
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Bardzo stary laptop PIII 500Mhz 128MB Ram, jaka dystrybucja?

Post autor: Ironclad »

Witam, mam bardzo starego laptopa Thoshiba Satellite Pro 4200, niepamiętam dokładnej konfiguracji, ale najprawdopodobniej jest tam Pentium III 500Mhz, 128MB Ram i 4GB dysk. Chciałbym zainstalować na nim linuxa, próbowałem lubuntu 12.04 ale wysiada, nie da się zainstalować bo za ciężki, więc jaką dystrybucję zainstalować, WAŻNE! by obsługiwała język polski, ponieważ laptop ma być dla młodszej siostry do nauki oraz na "czarną godzinę"

Myślałem nad DSL, ale brak j. polskiego, myślałem również nad Puppy Linux Wary 5.3, z tego co wiem jest do niego spolszczenie, ale czy wejdzie na tego laptopa?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

Można w tym laptopie rozbudować pamięć do:
Standard 64 MB SDRAM, expandable to 320 MB
Wtedy jakiś współczesną dystrybucję Linuksa dałoby się zainstalować i w miarę działałaby płynnie (jeżeli są jeszcze sterowniki w kernelu do tak archiwalnego produktu).
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
pppp

Post autor: pppp »

Wybór szeroki. Slackware i przy customowej instalacji zaznaczysz tylko to co uznasz za niezbędne, debian minimal - niezbędne paczki z internetu. Jak chcesz coś prostego z kreatorami to opensuse. Wybierasz tekstową instalację, jakiegos menedżera okien i tekstowego yasta. Wszelkie Puppy, DSL osobiście traktuję jako systemy ratunkowe, chodź każda dystrybucja może do tego posłużyć.
phate
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: phate »

Jak chcesz się troche pobawić to proponuje Gentoo, tylko najlepiej postawione ze stage1, wtedy zbudujesz swój własny system idealnie dostosowany do twoich potrzeb i możliwości sprzętowych:)
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej."
A. Einstein
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

walić Gentoo. On się pyta jaki ma zainstalować a Ty mu Gentoo polecasz? Może mu postaw do przez SSH?

Debian Wheezy i386. oczywiście jak ktoś wyżej wspomniał minimalna instalacja + dociągasz reszte przez apt*. do tego; - jaka karta graficzna tam siedzi?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Debian + jakiś manager okien pokroju Fluxbox. Niestety jest tu jedno "ale" i to już nie wina Linuksa tylko znak czasów - nie odpalisz sensownych aplikacji już na takiej pamięci RAM - nawet przeglądarka internetowa zabiera już na starcie więcej RAM - musisz zapomnieć więc o Firefox, LibreOffice, filmach Flash i zadowolić się lekkimi programami typu przeglądarka Midori czy edytor tekstu jak Abiword.

Off-topic:

Zamiennie jeśli dysponujesz płytką (nadal oryginał u mnie gdzieś leży :-D ) oryginalną z Windows 98, to jego tam postawić - z dodatkiem KernelEx da się go używać nawet dziś :)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

a co ten dodatek niby poprawia? Nie wywala się już przy p2p (to potrafią windowsy spoza z rodziny NT) ,edycji txt?
neo86
Wygnańcy
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: neo86 »

A co powiecie na środowisko Window Maker ??? podobno jest jeszcze lżejsze niż Openbox/Fluxbox , LXDE i XFCE ... design zalatuje ze starego Microsoft Windows 3.11 lub OS NeXTSTEP ale ujdzie ;)
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Może i jest OK. Niemniej ja zawsze zwracam uwagę na jedno - czy za zwiększanym minimalizmem idzie w parze również wygoda użytkowania. Bo w celu maksymalnego minimalizmu to można i w konsoli być a do internetu używać Lynx, do filmów odtwarzacze w ASCII a do GG i muzyki programy konsolowe, ale czy wtedy można nazwać to wygodnym (koncepcja przedstawiona na przykładzie).
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Moim zdaniem nie jest lepsze. IceWM jeszcze ujdzie na słabsze komputery (jedno z najlżejszych a w pełni funkcjonalnych środowisk) - niestety małe możliwości personalizacji. Na słabsze komputery - fluxbox, openbox ceną lekko niższej wydajności (z obconf wydaje się trochę łatwiejszy w konfiguracji - toteż ukłon w stronę słabszych userów). Na komputery >pentium3 już spokojnie openbox, wogole na tych lepszych komputerach działa podobnie jak nie szybciej od fluxboxa. Jest też LXDE, XFCE ,ale np. w przypadku LXDE personalizacją nie uzyskamy takiego ładnego wyglądu jak dobrze zrobione *boxy (polecam deviantart looknac jak ludzie mają pulpity). A gdy wogole nie myślimy i chcemy szybko, wygodnie ale za cenę szybkości i wyglądu z lat 90 - Win2k
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

(...)np. w przypadku LXDE personalizacją nie uzyskamy takiego ładnego wyglądu jak dobrze zrobione *boxy (...)
W takim razie mogę Ci zaproponować, żebyś sprawdził, z jakiego menedżera okien korzysta LXDE :craz:
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Wiem, ale zostaje jeszcze lxpanel, pcmanfm itd... zresztą nie widziałem nigdy ładnego pulpitu LXDE - jak już albo ktoś brał openboxa, fluxboxa i dodawał do openboxa np. tint2, rox-filer itd... albo w drugą stronę brał XFCE
Awatar użytkownika
Kamuisan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Kamuisan »

Witam!
Niestety padły mi oba laptopy na raz i muszę się ratować starym komputerem stacjonarnym.
Jego specyfikacja to:
Płyta Asusa P5vdc-tvm SE:
http://www.arest.pl/produkt/9007/ASUS-P ... lasciwosci
Procesor:
Intel Celeron 3,2 GHz;
2,0 GB ramu;
Karta graficzna to ta zintegrowana na płycie.
Jaki system byście polecili.
Problem polega na tym, że przy włączonej przeglądarce procesor jest obciżąny w 100%. Przy oglądaniu fimów z youtube osadzonych w innych stronach (np. joemonster, wykop, itp) przeglądarka i flashe tną się tak, że aż boli.
Na chwilę obecną mam WinXP a wcześniej było Xubuntu 11.04, na obu efekt ten sam, Xubuntu minimalnie szybciej.
Systemu potrzebuję do czterech rzeczy:
1. Przeglądanie internetu i ściąganie plików;
2. Oglądanie filmów;
3. MS Office (musi pójść);
4. Wine - Fajnie by było jak Baldur's Gate 2 by poszło:)

Jakieś propozycje?
simon75
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

ubuntu chodzi wolno

Post autor: simon75 »

Witam!!!
Kilkanaście miesięcy temu, po kilku próbach przesiadki z Windowsa, zacząłem w końcu używać Ubuntu jako jedynego systemu operacyjnego na moim komputerze.
W ciągu tego czasu mimo kilku prób stosowania zamienników różnych programów i środowisk graficznych muszę stwierdzić, że Ubuntu chodzi wolniej niż stary XP.
Wiecie może jak przyśpieszyć ten system?
Konfiguracja mojego komputera:
Procesor: Intel Celeron 2,4Gz
Pamięć : 512 RAM
Karta graficzna : NVidia GForce 5200
Dysk twardy : Samsung 80GB
System operacyjny: Ubuntu 8.04;

//bear7: Wątek przeniesiony i połączony. Proponuję także zgłębić się w ten wątek i zainteresować się wersją Ubuntu, która jeszcze ma wsparcie.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

@Kamuisan - jaka dokładnie to karta graficzna?

Tutaj trzeba byłoby np. Debiana Wheezy i386 - tylko żeby to fajnie zadziało trzeba skonfigurować a to nie łatwe i trochę czasochłonne.
Odnośnie YouTube - zainstalowałeś zamkniętego flasha?
Ja polecam Debiana Testing. Reszta bez możliwości od początku możliwości konfiguracji nie ma sensu.
simon75 XP to system z 2001r a nowe Ubuntu jest to już inna era. Więc nie dziwne, że chodzi wolniej - zwłaszcza na leciwym komputerze. Również polecam Debiana Wheezy i386.

Takiego Debiana instalujesz normalnie, tyle, że przy wyborze predefoiniowanych zestawów oprogramowania odznaczasz wszystko. Później przez konsole reszte systemu dociąga się przez aptitude. Zapier**** już na Pentium4. Na Pentium2 jak się wybierze np. IceWM jako środowisko + reszta lekkich aplikacji.
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

Simon75 równie dobrze mógłbyś zainstalować nie męcząc się w konfiguracje xubuntu 12.04 albo 12.10 w remixie majszy(przy takim sprzęcie powinien chodzić dobrze) albo lubuntu 12.04 polski remix jest jeszcze lżejszy, chociaż w xubuntu po wyłączeniu zbędnych usług z których nie korzystasz mógłbyś zejść do 140 mb na starcie albo i mniej. Jak zależało by ci nadal na 2 panelach gnome to zainstaluj jak kolega ci radzi Wheezy + Mate myślę że taka konfiguracja powinna dobrze chodzić
neo86
Wygnańcy
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Re: Odp: Jaki linux na baaardzo stary komputer

Post autor: neo86 »

Fryta86 pisze: A może można przed rozpoczęciem instalacji bardziej rozszerzonej wersji wybrać co się chce i zainstalować tylko "golasa"?

ps. najchętniej to bym chciał siedząc teraz na windowsie wziąść ściągnąć poszczególne składniki zrobić czary mary wgrać na CD i jest - idealny LINUX ;) //taki żart//
Czary-Mary i lekki idealny Linux wedle własnych upodobań ... hmmm wiem , że to forum o ubuntu ale w tej kwestii przychodzi mi jedynie na myśl Slax ...

Kod: Zaznacz cały

http://www.slax.org/
Samemu się wybiera te pakiety które się chce i samemu się kompiluje obraz ISO ... ba ! Można to nawet zrobić przez przeglądarkę internetową !!!
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
Awatar użytkownika
Reikgao
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: Reikgao »

simon75
Po prostu dorzuć drugą kostkę Ram'u (na min 1G ) i wtedy sobie poradzi. To nie jest duży koszt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”