Dysk twardy czas przechowywania plików
-
- Wygnańcy
Dysk twardy czas przechowywania plików
Mam ponad 600GB filmów i 80 000 zdjęć z ważnych wydarzeń rodzinnych [komunie,wesela,chrzciny,narodziny itd] jak również kilkanaście tysięcy zdjęć różnych miejsc i nadal coś dochodzi co jakiś czas.Czytałem w internecie iż dysk twardy ma długą żywotność przechowywania plików dokładnie 50 lat ,choć niektórzy pisali 58lat i pewnien znawca dysków twardych wypowiedział się iż dane na dysku twardym mogą być przechowywane 114lat bez uszczerbku na plikach.Choć ponad 100 lat to chyba za dużo.Mówił jeśli dysk będzie przechowywany w suchym miejscu to tyle właśnie powinien wytrzymać na gromadzenie plików... Chcę zakupić dysk dużej pojemnośći 3TB i skopiować wszystko co mam rodzinne na kompie i co jakiś czas coś dokładać.Gdy zapełnię cały dysk kupię następny schował go w suche miejsce do kufra na spód z innymi rzeczami i wyniosę do piwnicy,bo tam mam właśnie sucho.Myślałem o strychu,ale tam za zimno w okresie jesień-zima i mógłby to po prostu mróz zniszczyć chyba,że miałbym suchy strych to co innego.Co o tym myślicie? Chcę tak zrobić,by za x lat pokazać jak to było,lub gdy mnie już na świecie nie będzie zobaczą moi przyszli potomkowie jak to właśnie w moich czasach żyło się,jakie były zwyczaje itd...
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Dysk twardy czas przechowywania plików
Za x lat może być problem z odczytaniem archaicznych systemów plików (NTFS, EXT4 itp.), archaicznych formatów plików (jpg, raw, avi) czy nawet podpięciem dysku do komputera. Przykład: spróbuj podpiąć stację dyskietek do laptopa i uruchomić z niej stare 8-bitowe gry na Windows 7 lub 8. Wiem, trochę przesadzam
Filmy zawsze będą dostępne dla kogoś, kto będzie chciał je obejrzeć (wypożyczalnie, kina internetowe). Nie ma sensu robić kopii filmów.

Filmy zawsze będą dostępne dla kogoś, kto będzie chciał je obejrzeć (wypożyczalnie, kina internetowe). Nie ma sensu robić kopii filmów.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Wygnańcy
Nie zamierzam żadnych filmów trzymać na dysku z neta zassanych tylko własne produkcje filmowe np wesele w mojej rodzinie.Tylko filmy kręcone własnoręcznie o to mi chodzi...Więc chyba nie pozostaje nic innego jak kupić kompa z kilkoma dyskami twardymi i na nich magazynować własne filmy rodzinne i zdjęcia....
-- 5 lis 2012, o 16:54 --
Nie zamierzam żadnych filmów trzymać na dysku z neta zassanych tylko własne produkcje filmowe np wesele w mojej rodzinie.Tylko filmy kręcone własnoręcznie o to mi chodzi...Więc chyba nie pozostaje nic innego jak kupić kompa z kilkoma dyskami twardymi i na nich magazynować własne filmy rodzinne i zdjęcia....
-- 5 lis 2012, o 16:54 --
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałem i nawet nie mam pojęcia skąd uzyskałeś informacje, które podałeś w pierwszym poście, zakładam, że przerobiłeś temat dość wnikliwie. Ale mam osobiste mało ciekawe doświadczenie z dyskiem, który dopóki był wpięty do kompa działał bez zarzutu, potem gdy zmieniłem dysk na większy na ten stary skopiowałem pliki i schowałem do szuflandii. Po trochę ponad dwóch latach leżakowania dysk podpięty znów do kompa wydał z siebie tylko jakiś żałosny pisk i... zima. Bądź co bądź HDD to również mechanika, która nie lubi przestojów. Na taką przechowalnię chyba lepiej nadawałby się dysk SSD, te z kolei wciąż są drogie.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
--LU #553776
-
- Przebojowy Jelonek
W życiu. Jeśli włożysz dysk do szafy to po 5-6 latach bezczynności możesz nie mieć w ogóle danych na nim. Dyski twarde wcale nie są takie trwałe, zwłaszcza te nowe o dużej gęstości zapisu.Czytałem w internecie iż dysk twardy ma długą żywotność przechowywania plików dokładnie 50 lat ,choć niektórzy pisali 58lat i pewnien znawca dysków twardych wypowiedział się iż dane na dysku twardym mogą być przechowywane 114lat bez uszczerbku na plikach.
Jak dla mnie, najlepszym wyjściem było by kupić sobie duży dysk (2-3TB) albo nawet dwa (spiąć w macierz), wmontować do komputera i niech sobie działa. To jest pewniejsze chociażby dlatego, że nawet jak dysku nie używasz, to system (Linux) co jakiś czas sprawdza mu system plików. Z 10-15 lat może tak przetrwać.
-
- Wygnańcy
Na forum przeczytałem ,ale nie mogę sobie przypomnąć jakim i i tym właśnie problem.A może by tak na kartach SD trzymać pliki? Choć pewnie nie ma to sensu..
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Karty SD mogą się tak samo rozmagnesować jak HDD, o ile nie szybciej. Paradoksalnie najlepiej do tego nadają się płyty DVD - nie są drogie, a dobrze przechowywana płyta może wytrzymać od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu lat. W takich sytuacjach i tak co jakiś czas trzeba przegrywać dane na nowsze nośniki, chociażby po to żeby później nie obudzić się z ręką w nocniku z archaicznym nośnikiem, którego nie da się na niczym odczytać.No i trzeba dane trzymać w kilku kopiach w różnych miejscach, żeby wspomnienia nie przepadły podczas jakiegoś małego kataklizmu 

-
- Wygnańcy
Myślałem iż najlepszym tego rodzaju będzie dysk twardy, gdyż powinien mieć najdłuższą żywotność,a jednak mnie oświecono iż tak nie jest.Więc nie pozostaje chyba nic innego jak nagrywać na płyty i też trzymać na dysku i co jakiś czas kupować nowszej generacji dysk i kopiować dane....
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Sporo masz tych danych i wygląda na to, że ich przybędzie.
Osobiście od dłuższego czasu zabieram się za postawienie własnego NAS, dyski tanieją, SSD pomału wypierają HDD, ale interfejs SATA2 pozostaje zgodny. Dodatkową zaletą jest to, że każdy komu przydzielisz uprawnienia ma dostęp do takiego archiwum.
http://www.pcworld.pl/news/352071_2/Jak ... .lata.html
Osobiście od dłuższego czasu zabieram się za postawienie własnego NAS, dyski tanieją, SSD pomału wypierają HDD, ale interfejs SATA2 pozostaje zgodny. Dodatkową zaletą jest to, że każdy komu przydzielisz uprawnienia ma dostęp do takiego archiwum.
http://www.pcworld.pl/news/352071_2/Jak ... .lata.html
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
--LU #553776
--LU #553776
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
U mnie dysk HDD wytrzymał tylko 5 miesięcy to chyba u mnie rekord (najkrótszy czas) i mam 160 na ata 2,5 cala z sprzed 5 lat i dotąd danych nie straciłam mimo leżakowania. Gdyby nie kieszeń usb, to bym nie miała jak go podpiąć.
A co do tematu karty SD mam jedną na której mam foty z lat 2009-2011 i zero kłopotu z odczytem leżała ponad rok w pudełku. lub inną gdzia mam fotki z komórki z 2008 i tez zero kłopotów z odczytem po 3 latach leżenia.
A co do tematu karty SD mam jedną na której mam foty z lat 2009-2011 i zero kłopotu z odczytem leżała ponad rok w pudełku. lub inną gdzia mam fotki z komórki z 2008 i tez zero kłopotów z odczytem po 3 latach leżenia.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.