[solved] Jaki modem LTE

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
dj_mi5iek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

[solved] Jaki modem LTE

Post autor: dj_mi5iek »

Witam, przymierzam się do zakupu internetu mobilnego w Plusie. Chciałbym wiedzieć który modem z oferowanych przez tą sieć będzie mi bez problemu działał na Ubuntu 12.04 LTS. Do tej pory miałem Huawei 156G z Multimedii i śmigał bez problemu powiedziałbym nawet, że szybciej niż na XP. A jak będzie z obsługą LTE w pingwinku? Jeśli ktoś używa internetu z Plusa proszę o poradę bo nie chcę dla samego neta wracać na winde.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2013, 14:58 przez dj_mi5iek, łącznie zmieniany 1 raz.
Maxdata ECO 4510 IW, Intel Pentium Dual-Core Mobile T2080 1.73GHz, 2GB RAM, Grafika Intel Mobile 945GM
Lenovo B590, Intel Celeron 1000M 1.8 GHz, 4GB RAM, Grafika Intel HD Graphics
Awatar użytkownika
Edek919
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Jaki modem LTE

Post autor: Edek919 »

Posiadam internet w Cyfrowym Polsacie.
Nie wiem czy internet LTE możesz podłączyć w Ubuntu tak jak np. HSPA+ ja mam Ubuntu 11.10 a więc nie wiem czy istnieje możliwość wybrania sieci LTE
Morze po prostu wgraj wine i zainstaluj program do obsługi tego modemu. Po połączeni powinno wszystko działać.
Ale morze działała by po prostu opcja "wszystkie sieci".
W tym wypatku rodzaj modemu niema większego znaczenia.
Awatar użytkownika
dj_mi5iek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Śledziłem kilka dni różne artykuły i niestety z tego co wyczytałem to modem ma znaczenie. Nie każdy chce współpracować z Linuxem w trybie LTE bo na HDSPA działają wszystkie (sam miałem kilka). Na Ubuntu 11.04 próbowałem ustawić modem LTE i poległem podczac gdy inny HDSPA działał. Dlatego szukam kogoś kto ma Ubuntu 12.04 LTS i modem z Plusa LTE. Będę wniebowzięty jak się dowiem jak to połączył :D
Maxdata ECO 4510 IW, Intel Pentium Dual-Core Mobile T2080 1.73GHz, 2GB RAM, Grafika Intel Mobile 945GM
Awatar użytkownika
Edek919
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Oczywiście miałem namyśli modem LTE, a wiem że sieć HSPA+ świetnie działa bo sam posiadam. Ale połączenie modemu LTE nie zadziała ponieważ Ubuntu nie obsługuje tej sieci dlatego radze ci zainstalować modem na wine a ubuntu potraktuje go jago sieć z kabla.
Morze też podłącz modem do rutera i przy laptopie połącz się z WiFi a na PC podłącz ruter kablem.
Awatar użytkownika
dj_mi5iek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Wyczytałem w kilku postach, że działają modemy LTE ale spotkałem tylko info dotyczące modemów z Polsatu. O Plusie nic nie znalazłem.
A ten sposób o którym piszesz może być tylko, że to trochę droga na około :(
Awatar użytkownika
Edek919
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Czy Cyfrowy Polsat czy Plus to niemo różnicy to wciąż ten sam modem HUAWEI, a Cyfrowy Polsat i Plus t teraz jedna firma a co do technologi LTE w obu przypadkach jest ta sama technologia więc te metody powinny działać i w Plusie.
Podaj mi linki do tych postów.
Awatar użytkownika
dj_mi5iek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

http://www.telepolis.pl/news.php?id=25283
Na szybko odkopałem ten wpis
mcc666
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mcc666 »

Ja nie bylbym taki pewien, ze kazy modem ruszy - jesli modem wymaga QMI (e398 i ponoc nowszy 3276) poprawnej pracy. Jak na razie ModemManager tylko w wersji developerskiej jest w stanie obsluzyc QMI. Jesli uda sie odpalic modem na PPP (czytalem, ze ZTE spisuje sie ok) to powinno byc OK, ale modem moze nie osiagnac predkosci maksymalnej.

Polecam lekture tego https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/977761 BUGa i tego maila http://lists.openwall.net/netdev/2012/01/20/7

Pzw,
MCC
Awatar użytkownika
dj_mi5iek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Po długich poszukiwaniach odpowiedzi znalazłem rozwiązanie - trzeba pójść na kompromis. :-) Jestem na pograniczu zasięgu LTE i prędkość w domu nie powala (sprawdziłem na necie LTE kolegi) musiałbym mieć modem blisko okna aby coś zdziałać. Byłoby to uciążliwe na dłuższą metę, dlatego zamiast męczyć się z zasięgiem oraz dobraniem modemu na ubuntu wybiorę router :-D
Takie rozwiązanie zapewni mi połączenie wszystkich moich urządzeń z siecią no i rozwiąże się problem kompatybilności. Prędkość ma niby być do 21,6 Mb/s i to w zupełności wystarczy. Jak używam telefonu jako hotspota to mam down na poziomie 2 Mb/s według "speedtest" także chyba nie ma co więcej szukać. Mi to w zupełności wystarczy. Dzięki wszystkim za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”