IMAP a POP3 - różnica przy wielkości zajmowanego przez Thunderbirda miejsca
- namruf15
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
IMAP a POP3 - różnica przy wielkości zajmowanego przez Thunderbirda miejsca
Witam.
Skonfigurowałem wczoraj Thunderbirda w wersji 17.0. Dodałem do niego trzy skrzynki pocztowe, które ustawiłem tak aby wiadomości pobierane były protokołem IMAP. Z tego co wyczytałem (lecz możliwe nie zrozumiałem) to protokół ten trzyma wiadomości na zdalnym serwerze (czyt. w tym przypadku na serwerze pocztowym). Z nadzieją, że ta opcja rozwiąże problem zajmowania przez Thunderbirda gigabajtów przestrzeni wybrałem ją, jednak niestety na niewiele się to zdało. Kompaktowanie folderów faktycznie zmniejszyło ową przestrzeń o dobre 500 MB jednak nadal mnie to nie zadowala. Czy tyle miejsca zajmują same nagłówki wiadomości, czy, mimo wyboru protokołu IMAP, Tb pobiera całe na komputer? Proszę o przybliżenie opcji protokołów POP3 a IMAP i ewentualne rozwiązanie jak zmniejszyć (jeżeli można) przestrzeń dyskową zajmowaną przez wiadomości bez drastycznego uszczuplania w ich liczbie na serwerze poczty.
Pozdrawiam
Skonfigurowałem wczoraj Thunderbirda w wersji 17.0. Dodałem do niego trzy skrzynki pocztowe, które ustawiłem tak aby wiadomości pobierane były protokołem IMAP. Z tego co wyczytałem (lecz możliwe nie zrozumiałem) to protokół ten trzyma wiadomości na zdalnym serwerze (czyt. w tym przypadku na serwerze pocztowym). Z nadzieją, że ta opcja rozwiąże problem zajmowania przez Thunderbirda gigabajtów przestrzeni wybrałem ją, jednak niestety na niewiele się to zdało. Kompaktowanie folderów faktycznie zmniejszyło ową przestrzeń o dobre 500 MB jednak nadal mnie to nie zadowala. Czy tyle miejsca zajmują same nagłówki wiadomości, czy, mimo wyboru protokołu IMAP, Tb pobiera całe na komputer? Proszę o przybliżenie opcji protokołów POP3 a IMAP i ewentualne rozwiązanie jak zmniejszyć (jeżeli można) przestrzeń dyskową zajmowaną przez wiadomości bez drastycznego uszczuplania w ich liczbie na serwerze poczty.
Pozdrawiam
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Re: IMAP a POP3 - różnica przy wielkości zajmowanego przez Thunderbirda miejsca
POP3 pobiera wiadomości na kompa, imap masz połączenie z kontem pocztowym online i wszystko, co robisz na kompie robione jest na serwerze pocztowym, coś jak przeglądarka www. Jeśli nie chcesz pobierać maili na kompa, to w opcjach synchronizacji wybierasz foldery, które chcesz aby były synchronizowane, czyli wiadomości pobierane na komputer.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- namruf15
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dziękuję, tak zrobię. Dlaczego w takim razie korzystając z protokołu IMAP Tb zajmuje tyle miejsca, jeśli cała praca odbywa się na serwerze skrzynki pocztowej?
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Maile masz na kompie i na serwerze, więc gdy nie masz połączenia z netem to i tak możesz czytać maile. Jeśli wyłączysz synchronizację, to maile będziesz miał tylko na serwerze, więc jeśli będziesz chciał przeczytać wiadomość, będziesz musiał mieć połączenie z internetem.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- namruf15
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ok, myślałem, że w protokole IMAP jest właśnie możliwość dostępu do wiadomości jedynie po połączeniu do internetu a pobierane są same nagłówki. Dziękuję, temat do zamknięcia.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
W TB, o ile pamietam, da się ustawić, żeby pobieral tylko nagłówki wiadomości.
W każdym razie w starszych wersjach się dało.
W każdym razie w starszych wersjach się dało.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux