Przycina obraz na sterownikach Nvidia.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Mk65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

Przycina obraz na sterownikach Nvidia.

Post autor: Mk65 »

Witam.
W moim komputrze pracuje sobie grafika Nvidia GF 9600 GT. Po zainstalowaniu sterowników ze strony Nvidii v. 310.19, pozwoleniu na wszelkie DKMS itp. zaczełą się przycinać grafika i to w tak "wymagających" grach jak kpat - pasjanse. Mnie to nie przeszkadza, ale już mojej Pani i owszem ;-) Sterownik z wiersza poleceń odinstalowałem i po restarcie kompa ponownie zainstalowałem. Nic to nie dało. Na sterowniku, który normalnie wgrał się po instalacji systemu takich przycinek nie ma jednakże nie da się na nim pracować gdyż wiatraki na grafie zwalniają dopiero po zainstalowaniu sterów Nvidii a inaczej kręcą na 100 % i wyją ze straszliwą głośnością.
Czy ktoś może pomóc w kwestii zlikwidowania przycinania się obrazu :?:
Pozdrawiam.
P.S. Sprzęt: C2Quad Q9400, 2 GB RAM, HDD 320 GB, system jak w profilu: Ubuntu 12.04 x86 i owszem GNOME + niektóre programy z KDE.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2012, 18:50 przez Mk65, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Przycina obraz

Post autor: Dwimenor »

Odinstaluj stery, zainstaluj je przez jockey-gtk, sprawdź czy działa. Tylko upewnij się, że naprawdę nic nie zostało.
Na niemalże identycznym sprzęcie (C2D e8400@3ghz, 2g ram, gf9600gt) nie mam takich problemów.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Mk65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Przycina obraz

Dwimenor pisze:Odinstaluj stery, zainstaluj je przez jockey-gtk, sprawdź czy działa. Tylko upewnij się, że naprawdę nic nie zostało.
Na niemalże identycznym sprzęcie (C2D e8400@3ghz, 2g ram, gf9600gt) nie mam takich problemów.
Tylko, że w ten sposób sterowniki, które mam uznaje za eksperymentalne a przecież one już eksperymentalne nie są. Dodam jeszcze, że właśnie dlatego wgrałem stery ze strony Nvidii, że na referencyjnych też przycinał obraz i to nawet w przeglądarce (używam Opery).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Re: Przycina obraz na sterownikach Nvidia.

Nie rozumiem, na tych z jockeya też przycina?

Ja używam tego repo:

Kod: Zaznacz cały

ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
i instaluje pakiet nvidia-current (oraz nvidia-settings, do ustawień). I to wszystko - działa wyśmienicie. Wersja z repo: 304.64
Awatar użytkownika
Mk65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Owszem przycinał. Stąd wzięła się instalacja sterów oferowanych przez producenta. Ale właśnie przyszło mi do głowy, że może po prostu ten sterownik jest zbyt nowy do mojego "zabytku", pomimo tego, że jest on obsługiwany. Poeksperymentuję trochę ze starszymi. Zobaczę co z tego wyniknie.
Pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

NIe jest zbyt nowy, 304.64 do 9600GT się nadaje, podobnie, jak 310.19 i najnowszy 313.09.
Ja mam na Gentoo:

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G84 [GeForce 8600 GT] (rev a1)
I sterownik:

x11-drivers/nvidia-drivers-313.09
i wsio działa. :rotfl:

Sznurek:
http://www.nvidia.pl/object/linux-displ ... er-pl.html

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Mk65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Beta z 12 grudnia :?: Nieźle :-) Ja aż tak szybko nie instaluję ;-) Że 9600GT jest na liście obsługiwanego sprzętu to wiem. Bezpośrednio po instalacji systemu i po konfiguracji repozytoriów wgrało mi sterownik 295 coś tam (chyba - nie pamiętam dokładnie). Ten pierwszy działał normalnie. Później, na kolejnych już zawsze były tylko przycinki na gierkach i oczywiście jak zwykle kombinacje po upgrade jądra systemu. OK. Pokombinuję i jeszcze raz zainstaluję 304.64 albo i wcześniejsze. Zobaczę co się zmieni.
Dzięki i pozdrawiam.

-- 26 gru 2012 13:47 --
Dwimenor pisze: Ja używam tego repo:

ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
...Wersja z repo: 304.64
Skorzystałem z tego repozytorium. Wgrałem sterownik i niestety dalej się tnie :-x Po tej komendzie: glxinfo | grep OpenGL pokazuje tak:

OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 9600 GT/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 304.64
OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
OpenGL extensions:
Czyli raczej wszystko jest OK.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Ta beta u mnie jest dlatego, ze mam jajo 3.7.1 i kompilowałem 3.8-rc1 - dlatego wziąłem najmłodszą możliwą Nvidię, w nadziei obrobi 3.8-rc1 - ale niestety nie obsługuje tego kernela, za to na 3.7 działa bez problemu.
Co nie zmienia faktu, że dla 9600GT Nvidia na razie nie wypuściła żadnego steru, który byłby "zbyt nowy".
I podejrzewam, że to nie sprawa sterownika, tylko jakiejś innej części systemu.

Być może nowe Gnome ma tu coś do powiedzenia, Gnome-shell ostatnio ciągle ma kłopoty z jakimiś sterownikami, jak nie z ATI, to z Nvidią, albo z Intelem.
Radziłbym spróbować, jak to działa na KDE lub Xfce, żeby wyeliminować winę środowiska graficznego.

Zwłaszcza może być konflikt, kiedy odpalasz grę, a są włączone efekty Muttrera, który "myśli" że ma całą kartę dla siebie, albo po prostu nowe Gnome nie za bardzo radzi sobie z nowymi sterami.
Teza o "stabilności" nowego Gnome jest w mojej opinii mocno przesadzona. :rotfl:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Mk65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Compiz wywala się sam, wypisuje komunikat, i pyta czy pozostawić wyłączony czy jednak uruchomić - jakoś tak podobnie. Co do stabilności Gnome, nie mam niestety zdania. Muszę w tej sytuacji zdobyć jakiś dysk, żeby zrobić czystą instalkę Xfce i KDE. Nie chcę zaśmiecać tego co mam. Przy okazji: system mam LTS więc może w międzyczasie wyjdzie jakaś poprawka, która "załatwi" sprawę :-|
A póki co: szczęśliwego Nowego Roku 2013 i szampańskiego Sylwestra :-)
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Przełącz compiza na metacity
(metacity --replace)
Może to nie kwestia sterów?
pppp

Post autor: pppp »

Pisałem o tym w innym wątku, ale kogo to obchodzi. Żadna poprawka ze strony ubuntu nie ma tu nic do rzeczy, chociaż nie wiem w czym tkwi problem. Miałem lubuntu 10.04, wszysto było dobrze. Potem zainstalowałem 12.04 i gry 3D zaczęły bardzo mocno przycinać, na pclinuxos to samo. Instalowałem sterowniki w kilku wersjach co nie przynosiło rezultatów. Starego sterownika co używałem w 10.04 nie mogłem zainstalować, szczegółów nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Padowan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: Padowan »

żeby zrobić czystą instalkę Xfce i KDE. Nie chcę zaśmiecać tego co mam.
Możesz też zainstalować fluxbox który nie zaśmieci tak bardzo twojego komputera.
Podobne objawy miałem kiedy kłak kurzu zaklinował wentylator karty graficznej.
Czy ktoś mówi, że żywotność przeciętnego komputera wynosi 6 lat?
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
pppp

Padowan pisze: Możesz też zainstalować fluxbox który nie zaśmieci tak bardzo twojego komputera.
Może zainstalować nawet blackbox lub inne rzeczy, a sytuacja i tak nie ulegnie zmianie. Problem rozwiąże z niewiadomych mi przyczyn gdy zainstaluje ubuntu 10.04.
Awatar użytkownika
Mk65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No cóż, faktem jest że na 10.04 takie cuda się nie działy :-( Nie przycinało ani gier 2D ani 3D. W tej chwili jestem po instalacji i sprawdzeniu innej dystrybucji, konkretnie Mageia 2 z KDE (bo chciałem się pobawić Linuxem i poznać z czymś nowym, a co?) Niestety graficzna katastrofa. Już się jednak "naprostowałem" i wracam do Ubuntu, właśnie ściągam Xubuntu 12.04. Zobaczymy co dalej.
Pozdrawiam. :)
pppp

Ja mam PCLinuxOS i ten sam problem, nie wiem o co tu chodzi, ale może kwestia nowego kernela? Próbowałem sterowników w kilku wersjach i dalej to samo niezależnie od dystrybucji. Z instalacją sterownika w tej wersji co na ubuntu 10.04 miałem problem, nie pamiętam już jego treści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”