Niedziałająca (nie wykrywa) wtyczka Adobe Flash Player w chromium/mozzila
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Niedziałająca (nie wykrywa) wtyczka Adobe Flash Player w chromium/mozzila
Hej,
z góry przepraszam jeśli łamię jakiekolwiek punkty regulaminowe albo w złym miejscu wstawiłem wątek.
Pomimo,że jestem laikiem komputerowym to zainstalowałem sobie na swoim komputerze Niebiańską Nimfę 11.04 PL. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nowego systemu operacyjnego, chociaż napotkałem pierwszy problem,który nie wiem z której strony go ruszyć. Jestem maniakiem filmowym i często spędzam wieczory/noce oglądając filmy online na zalukaj.tv czy kinomaniak.tv. Na poprzednim systemie operacyjnym:Windows XP nie miałem z tym problemu. Dzisiaj próbując włączyć film, nie pojawił mi się typowy odtwarzacz adobe flash player. Dzięki centrum oprogramowania Ubuntu zainstalowałem adobe flash player plugin i wtyczkę adobe flash player 10. Choć na chromium i mozzili włączyłem wtyczki to wciąż pojawia mi się komunikat,że brakuje wtyczki. I nie wiem co mam zrobić? Jestem świadomy,że dla Was profesjonalnych użytkowników linuksa ten problem wyda się błahy oraz infantylnie prosty do rozwiązania ale ja załamuję ręce;)
Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady.
Pozdrawiam,Mateusz.
Nie mam pojęcia czy te dane się nadadzą:
Płyta główna: ECS K7VTA7 v5
Procesor: AMD Duron, 1600Mhz
Karta graficzna: NVIDIA GeforceMx 440 with AGP8X
Karta dźwiękowa: VIA AX'97 Enhanced Audio Controler
Karta sieciowa: Realtek RTL818 54M Wireless LAN network
Jak widać komputer ze zmierzchu średniowiecza;)
z góry przepraszam jeśli łamię jakiekolwiek punkty regulaminowe albo w złym miejscu wstawiłem wątek.
Pomimo,że jestem laikiem komputerowym to zainstalowałem sobie na swoim komputerze Niebiańską Nimfę 11.04 PL. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nowego systemu operacyjnego, chociaż napotkałem pierwszy problem,który nie wiem z której strony go ruszyć. Jestem maniakiem filmowym i często spędzam wieczory/noce oglądając filmy online na zalukaj.tv czy kinomaniak.tv. Na poprzednim systemie operacyjnym:Windows XP nie miałem z tym problemu. Dzisiaj próbując włączyć film, nie pojawił mi się typowy odtwarzacz adobe flash player. Dzięki centrum oprogramowania Ubuntu zainstalowałem adobe flash player plugin i wtyczkę adobe flash player 10. Choć na chromium i mozzili włączyłem wtyczki to wciąż pojawia mi się komunikat,że brakuje wtyczki. I nie wiem co mam zrobić? Jestem świadomy,że dla Was profesjonalnych użytkowników linuksa ten problem wyda się błahy oraz infantylnie prosty do rozwiązania ale ja załamuję ręce;)
Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady.
Pozdrawiam,Mateusz.
Nie mam pojęcia czy te dane się nadadzą:
Płyta główna: ECS K7VTA7 v5
Procesor: AMD Duron, 1600Mhz
Karta graficzna: NVIDIA GeforceMx 440 with AGP8X
Karta dźwiękowa: VIA AX'97 Enhanced Audio Controler
Karta sieciowa: Realtek RTL818 54M Wireless LAN network
Jak widać komputer ze zmierzchu średniowiecza;)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, 12:44 przez mateo1114, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Niedziałająca (nie wykrywa) wtyczka Adobe Flash Player w chromium/mozzila
Dziś przeszukując internet w celu znalezienie rozwiązania natknąłem się na kilka porad. Jedna z nich dot. podmiany pliku za pomocą konsoli poleceń/komend, druga zaktualizowaniu Adobe flash pluggin. Żadna z nich nie przyniosła oczekiwanych skutków. Ze mnie to ofiara technologiczna. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Taka sytuacja mogła zaistnieć z kilku powodów - niemniej jednak trudno będzie walczyć z nieaktualnym wydaniem Ubuntu pozbawionym wsparcia technicznego. Moja propozycja - zainstaluj któreś z aktualnych wydań (chociażby 12.04), jeżeli całość dalej nie będzie działać, będziemy walczyć 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wczoraj właśnie zaktualizowałem wydanie Ubuntu (chyba do 11.10, bo teraz wyświetla mi się,żeby zaktualizował do Ubuntu 12.04 LTS). Podczas aktualizacji wyskoczył błąd związany flashpluginem i nie mam pojęcia czym spowodowany. Zrobię tak jak piszesz, zaktualizuję system do 12.04.
Możliwe,że coś sknociłem podczas podmiany plików za pomocą konsoli/terminalu?
Możliwe,że coś sknociłem podczas podmiany plików za pomocą konsoli/terminalu?
- k2cl
- Przyjaciel
Istnieje taka szansa. Dopóki nie pokażesz konkretnych komunikatów błędów, trudno udzielić jednoznacznej odpowiedziMożliwe,że coś sknociłem podczas podmiany plików za pomocą konsoli/terminalu?

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mogę to jakoś sprawdzić,wywołać komunikat o błędzie? Szczerze mówiąc, nie pamiętam dokładnie co mi się wyświetliło.
Ok, zaktualizowałem przed chwilą system do ubuntu 12.04 LTS. W przeciwieństwie do poprzednika nie wyskoczyło mi podczas aktualizacji błąd związanym z flash,pluginem ale wciąż mam problem z wtyczką w chromium. Podczas próby odtworzenia nawet filmiku na youtube wyskakuje mi "Nie można załadować wtyczki Shockware Flash" "Błąd wtyczki Adobe Flash player", na firefoxie spotykam się z tym samym. Co mam zrobić?;)

Ok, zaktualizowałem przed chwilą system do ubuntu 12.04 LTS. W przeciwieństwie do poprzednika nie wyskoczyło mi podczas aktualizacji błąd związanym z flash,pluginem ale wciąż mam problem z wtyczką w chromium. Podczas próby odtworzenia nawet filmiku na youtube wyskakuje mi "Nie można załadować wtyczki Shockware Flash" "Błąd wtyczki Adobe Flash player", na firefoxie spotykam się z tym samym. Co mam zrobić?;)
- snp88
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
a może spróbuj przeinstalować wszystko z flashem np przez synaptic
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zrobiłem tak jak doradziłeś, przeinstalowałem flash-pluggin, adobe-flashplugin oraz przeglądarki internetowe: mozzila oraz chromium. Niemniej jednak nie przyniosło to żadnych rezultatów.
- k2cl
- Przyjaciel
Jaką wersję systemu posiadasz w tej chwili? Profil wspomina o 11.04, w postach wspominałeś o aktualizacji do 11.10 i możliwości aktualizacji do 12.04?
Coś wspominałeś o "podmianie plików za pomocą konsolowych poleceń" - z jakiego poradnika to wziąłeś i jakie to były komendy?
Coś wspominałeś o "podmianie plików za pomocą konsolowych poleceń" - z jakiego poradnika to wziąłeś i jakie to były komendy?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 17:08 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie ot
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@k2cl
W tej chwili posiadam wersję 12.04.1 LTS. Szukałem tego poradnika aby przytoczyć Ci komendy ale nie mogę go teraz znaleźć
Może zainstaluje od nowa system i jakby co pójdziemy z czystym kontem,bez moich zamieszań w systemie tymi komendami?;)
W tej chwili posiadam wersję 12.04.1 LTS. Szukałem tego poradnika aby przytoczyć Ci komendy ale nie mogę go teraz znaleźć

- k2cl
- Przyjaciel
Jeżeli jesteś skłonny dokonać reinstalacji systemu, możesz pójść i tą drogą (najłatwiej i najszybciej będzie chyba pobrać polski remiks 12.04 i skorzystać ze skryptu, który wiele rzeczy zainstaluje i poustawia "za Ciebie"). Z drugiej strony, nie wydaje mi się, aby niedziałająca wtyczka Flash była powodem do reinstalacji systemu
Spróbujmy uporządkować informacje - jaką wersję wtyczki Flash masz teraz zainstalowaną? Przejdź do zakładki z Dodatkami w Firefoksie (ctrl+shift+a) i zobacz, jakie wtyczki znajdują się na liście.

Spróbujmy uporządkować informacje - jaką wersję wtyczki Flash masz teraz zainstalowaną? Przejdź do zakładki z Dodatkami w Firefoksie (ctrl+shift+a) i zobacz, jakie wtyczki znajdują się na liście.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 17:08 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Na tej liście wtyczek wyświetlają mi się:
-DivX Web Player 1.4.0.233,
-Gnome Shell Integration,
-IcedTea-Web Plugin (using IcedTea-Web 1.2 (1.2-ubuntu 0.11.10.41))
-QuickTime Plug-in 7,6,6
-Shockwave Flash 11.2r202
-VLC Multimedia Plugin (compatible Totem 3.0.1)
-Windows Media Player Plugin 10 (compatible Totem)
Dodatkowa za pomocą centrum oprogramowanie ubuntu zainstalowałem Adobe Flash player plugin i wtyczka (instalator) Adobe Flash plugin-niemniej jednak ich nie wyświetla na tamtej liście.
-- 4 lut 2013, o 22:48 --
Mam podać jeszcze jakieś dodatkowe informacje?;)
-DivX Web Player 1.4.0.233,
-Gnome Shell Integration,
-IcedTea-Web Plugin (using IcedTea-Web 1.2 (1.2-ubuntu 0.11.10.41))
-QuickTime Plug-in 7,6,6
-VLC Multimedia Plugin (compatible Totem 3.0.1)
-Windows Media Player Plugin 10 (compatible Totem)
Dodatkowa za pomocą centrum oprogramowanie ubuntu zainstalowałem Adobe Flash player plugin i wtyczka (instalator) Adobe Flash plugin-niemniej jednak ich nie wyświetla na tamtej liście.
-- 4 lut 2013, o 22:48 --
Mam podać jeszcze jakieś dodatkowe informacje?;)
Przyłączam się do prośby o rozwiązanie problemu. U mnie to samo.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam,
Najprostszym rozwiązaniem jest zainstalowanie Google Chrome - posiada on wbudowanego flasha, w dodatku najaktualniejszą jego wersję. Adobe nie będze już wspierał flasha na linuksa, jedynie Google będzie aktualizował flasha wbudowanego w ich przeglądarkę.
Ewentualnie sprawdź w /etc/alternatives gdzie wskazują symlinki do flasha:
Wywołaj polecenie:
i wklej na forum wynik polecenia.
Najprostszym rozwiązaniem jest zainstalowanie Google Chrome - posiada on wbudowanego flasha, w dodatku najaktualniejszą jego wersję. Adobe nie będze już wspierał flasha na linuksa, jedynie Google będzie aktualizował flasha wbudowanego w ich przeglądarkę.
Ewentualnie sprawdź w /etc/alternatives gdzie wskazują symlinki do flasha:
Wywołaj polecenie:
Kod: Zaznacz cały
ls -al /etc/alternatives/*flash*
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@krzsas dzięki za zainteresowaniem się naszym problemem. Mam zainstalowaną przeglądarkę chromium (ona przypadkiem nie ma również wbudowanego flash-a) i również nie działa.
Po wpisaniu polecenia wyświetliło mi się:
Po wpisaniu polecenia wyświetliło mi się:
lrwxrwxrwx 1 root root 48 lut 9 19:22 /etc/alternatives/mozilla-flashplugin -> /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Flasha masz na liście wtyczek, którą wkleiłeś wcześniej:
Chromium to nie dokładnie to samo co Google Chrome - poszukaj w google linka do ściągnięcia.
symlink również jest prawidłowy. Nie rozumiem dlaczego nie działa Ci flash??? Jakie są objawy jak wejdziesz np. na Youtube?mateo1114 pisze:Na tej liście wtyczek wyświetlają mi się:
...
...
Chromium to nie dokładnie to samo co Google Chrome - poszukaj w google linka do ściągnięcia.
-
- Gibki Gibbon
Pobierz starszą wersję pakietu, i podmień plik libflashplayer.so:
http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/ ... sions.html .
http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/ ... sions.html .
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@krzsas W przeglądarce chromium wyświetla mi się "Nie można załadować wtyczki Shockwave Flash", a w mozzili (jak chcę obejrzeć filmiki na youtubie) to najpierw wyświetla się czarny ekran (w miejsce player filmiku) a następnie zmienia się na biały kolor zlewający się z tłem strony.
@marcin1982 Nie mogę podmienić pliku,gdyż nie mam uprawnień ROOT-a.
@marcin1982 Nie mogę podmienić pliku,gdyż nie mam uprawnień ROOT-a.
-
- Gibki Gibbon
Użyj sudo, albo sudo wraz z programem midnight-commander(sudo apt-get install mc). Plik namierzysz poleceniem:
sudo updatedb && locate libflashplayer.so
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@marcin1982 Ze mnie to ofiara technologiczna mógłbyś mi krok po kroku napisać jakie komendy mam wpisać do konsoli? Czy tylko tą co poddałeś?;)