Z góry przepraszam (bo pewnie odpowiedź gdzieś na forum jest), ale potrzebuję odp. szybko, a info znalezione w sieci nie wiem czy są aktualne. Właśnie zamawiałem laptopa który ma podwójną grafikę (NVIDIA GeForce 610M + Intel HD Graphics 3000 - Asus U36) ale nawiązała się rozmowa z której wynikło, że mogę mieć problem z Ubuntu więc albo win 7-8 albo inny laptop.
Będą problemy czy śmiało kupować? A jeżeli będą problemy to czy można po prostu wyłaczyć Nvidię i korzystać tylko z Intela i czy mi to wystarczy do zastosowań 'biurowych' i www?
podwójna grafika Nvidia+Intel - czy to będzie działać?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: podwójna grafika - czy będą problemy?
Jak najbardziej przy pomocy "Bumblebee" mozna wylaczyc Nvidie o ile w BIOS-ie nie bedziesz mial takiej opcji.
Do takich zastosowan jak piszesz sam Intel wystarczy.
Do takich zastosowan jak piszesz sam Intel wystarczy.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Re: podwójna grafika - czy będą problemy?
Dzięki bardzo za szybkie info. Lapek zamówiony.
Re: podwójna grafika Nvidia+Intel - czy to będzie działać?
A jak wygląda sytuacja, gdybym chciał używać karty Nvidii? Przy użyciu Bumblebee mogę się spodziewać problemów na przykład z grami ze Steama? I jak wygląda kwestia wydajności, gdy się to uruchomi? Podobnie jak kolega zastanawiam się nad kupnem laptopa z podwójną grafiką (dokładniej dell inspiron 17r 5720) i zastanawiam się, czy to będzie działać.
Z góry dzięki za odpowiedź
Z góry dzięki za odpowiedź