Ati x1100, Ubuntu 12.10 niemożność zainstalowania sterowników
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ati x1100, Ubuntu 12.10 niemożność zainstalowania sterowników
Witam
Zainstalowałem sobie Ubuntu 12.10 x86 na laptopie z kartą Ati x1100, od kilku godzin próbuje zainstalować jakiekolwiek sterowniki ale nic nie działa. Chciałem się zapytać czy w ogóle jest możliwość zainstalowania jakiś sterowników bo możliwe ze nie potrzebnie tracę tyle czasu.
Zainstalowałem sobie Ubuntu 12.10 x86 na laptopie z kartą Ati x1100, od kilku godzin próbuje zainstalować jakiekolwiek sterowniki ale nic nie działa. Chciałem się zapytać czy w ogóle jest możliwość zainstalowania jakiś sterowników bo możliwe ze nie potrzebnie tracę tyle czasu.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 19:30 przez Healek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Sterowniki problem.
Tak, otwartych domyślnie z systemem. Własnościowe raczej nie, nawet legacy obsługują karty nowsze niż seria 2*****.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Ati x1100, Ubuntu 12.10 nie możność zainstalowania sterowników
@Shimmy chodzi ci o te które od razu z systemem mi się zainstalowały? W sumie nie ma nic w nich złego prócz tego że wszystko działa wolno, otwarcie tego panelu z polem do szukania trwa 1-2 sec, mam wrażenie ze system działa strasznie ociężale, w porównaniu do Windows 8 tak 50% wolniej. Czy da się z tym coś zrobić?(Czytałem gdzieś że to Unity miało niby bez stękania chodzić na starszych komputerach).
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Hm, u mnie sporego kopa dało wymuszenie na unity korzystania z low-graphic mode:
i tam wklejasz:
restart
i powinno chodzić zauważalnie szybciej.
Kod: Zaznacz cały
gedit ~/.xprofile
export UNITY_LOW_GFX_MODE=1
sudo reboot
taaa.. a nawet mi sie daje we znaki mając 8gb i karte ati 5650..?(Czytałem gdzieś że to Unity miało niby bez stękania chodzić na starszych komputerach).
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wyczytałem że w 12.1 wywalili Unity 2D z tego powodu wgrałem 12.04 i jest o niebo lepiej, dodałem dodatkowo tą opcje o której piszesz ale nie wiem czy ona się tyczy też Unity 2D. W każdym bądź razie da się korzystać 
Teraz mam kolejny problem, dlaczego czcionki w niektórych aplikacjach są tragiczne? Np. w takim chrome, na Win8 wyglądają bez zarzutu a tutaj takie rozmyte jak by. Czego to może być przyczyna?

Teraz mam kolejny problem, dlaczego czcionki w niektórych aplikacjach są tragiczne? Np. w takim chrome, na Win8 wyglądają bez zarzutu a tutaj takie rozmyte jak by. Czego to może być przyczyna?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
Rozmycie czcionek może być przyczyną trudności z przeczytaniem tekstu.Healek pisze:[...]dlaczego czcionki w niektórych aplikacjach są tragiczne? [...] takie rozmyte jak by. Czego to może być przyczyna?
Drogi Adminie, gdy już przyjdziesz pouczyć pana Healka na temat regulaminu, proszę, byś przy okazji szturchnął go solidnie za ten paskudny błąd w tytule, przez który aż zęby bolą - pisze się NIEMOŻNOŚĆ, a nie "nie możność"!
//bear7: Poprawione. Przypominam, że na forum jest opcja "zgłoś post" - jak nie możesz jej znaleźć, to daj znać. Będę tak miły i Ci ją wskażę...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Ati x1100, Ubuntu 12.10 niemożność zainstalowania sterowników
@ionash. tak się domyślałem, nawet trochę oczy bolą.
Teraz pytanie, co jest przyczyną tego że czcionka jest niewyraźna.
Teraz pytanie, co jest przyczyną tego że czcionka jest niewyraźna.