Mam w tej chwili Ubuntu 13.04, ale problem miałem już wcześniej. Problem dotyczy zawieszania się środowiska graficznego po powrocie z wygaszenia ekranu, ale nie za każdym razem. Monitory włączają się, kursor myszy wędruje poprawnie ale jakiekolwiek akcje typu klik myszy, naciśnięcie klawisza klawiatury nie przynoszą efektów. Jedynie co zauważyłem, że działa to skrót Ctrl+Alt+Backspace (przywróciłem ten skrót bo czasami się przydaje).
Komputer:
procesor Intel i5-2500
grafika na procesorze
8GB RAM (testowałem kości i brak błędów)
2 monitory 1920x1080
Nie mam pomysłu gdzie szukać błędów. Ubuntu używam od 6 lat ale od kilku lat widzę staczanie się po równi pochyłej jeśli chodzi o stabilność systemu. Nie mam czasu na grzebanie godzinami w systemie (jakbym go miał to instalowałbym Gentoo), komputer ma działać i służyć do pracy.
System był aktualizowany, nie instalowany na nowo, nie mam czasu na poświęcenie całego dnia do skonfigurowania ponownie systemu do pracy.
Karta graficzna zintegrowana - Intel i5
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Karta graficzna zintegrowana - Intel i5
Pokaż wyniki polecenia:
Sterowniki intela zainstalowane? Jak nie, to znajdziesz je tutaj: https://01.org/linuxgraphics/downloads/ ... -installer
"Przykro nam, że masz takie problemy. Zaraz kogoś wyślemy, aby zajął się całodniową konfiguracją..."
Wybacz, ale muszę to napisać. To, ile czasu spędzisz na szukaniu rozwiązania i konfigurację zależy od Ciebie i jest to tylko i wyłącznie twoja sprawa. Nas to... rybka.
Kod: Zaznacz cały
lspci -k | egrep -iA2 'vga'
Mysz i klawiatura podłączone kablem, czy może bluetooth? CTRL+ALT+T otwiera terminal? CTRL+ALT+F1 przechodzi może do konsoli?Problem dotyczy zawieszania się środowiska graficznego po powrocie z wygaszenia ekranu(...). Monitory włączają się, kursor myszy wędruje poprawnie ale jakiekolwiek akcje typu klik myszy, naciśnięcie klawisza klawiatury nie przynoszą efektów.
Zdajesz sobie sprawę, że te swoje żale wylewasz na forum, gdzie darmowej pomocy udziela społeczność i nie ma tu nikogo z firmy Canonical, kto mógłby Ci napisać:Ubuntu używam od 6 lat ale od kilku lat widzę staczanie się po równi pochyłej jeśli chodzi o stabilność systemu. Nie mam czasu na grzebanie godzinami w systemie (jakbym go miał to instalowałbym Gentoo), komputer ma działać i służyć do pracy.
System był aktualizowany, nie instalowany na nowo, nie mam czasu na poświęcenie całego dnia do skonfigurowania ponownie systemu do pracy.
"Przykro nam, że masz takie problemy. Zaraz kogoś wyślemy, aby zajął się całodniową konfiguracją..."
Wybacz, ale muszę to napisać. To, ile czasu spędzisz na szukaniu rozwiązania i konfigurację zależy od Ciebie i jest to tylko i wyłącznie twoja sprawa. Nas to... rybka.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Karta graficzna zintegrowana - Intel i5
Kod: Zaznacz cały
$ lspci -k | egrep -iA2 'vga'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 844d
Kernel driver in use: i915
Przejścia do konsoli / terminala nie sprawdzałem podczas zawieszenia.
Sterowniki chyba miałem ale przeprowadziłem instalacje. Nie wiem czy pomogło, wkrótce się dowiem.
Co do mojego marudzenia, wiem, to mój problem.
-- 28 maja 2013 10:55 --
Kilka tygodni i kilkanaście zawieszeń Unity. Przejście na terminal Ctrl+Alt+F1 działa, tam unity-reset i można wracać. Ale jest to czasami irytujące.
Gdzie szukać źródła problemów?