Pendrive do naprawy dysku ?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
manoa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Pendrive do naprawy dysku ?

Post autor: manoa »

Witam,
Miałem system ubuntu 12.10 na laptopie podczas instalacji z usb wersji 13.04 wyskakuje błąd errno5 i teraz laptop jest bez systemu. Już wcześniej miałem problemy z tym dyskiem i potrzebuje przygotować bootowalnego usb z jakimś programem do naprawy dysku, bad sektorów itp...

Drugi laptop który jest ok działa na ubuntu 12.10 i na nim muszę przygotować tego pendriva a wszystkie poradniki jakie znalazłem na necie pokazują przygotowanie takich penów z pod windowsa, proszę o pomoc, jak przygotować takiego pendriva z pod systemu ubuntu ?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Pendrive do naprawy dysku ?

Post autor: bear7 »

manoa pisze: Miałem system ubuntu 12.10 na laptopie podczas instalacji z usb wersji 13.04 wyskakuje błąd errno5 i teraz laptop jest bez systemu. Już wcześniej miałem problemy z tym dyskiem
A na czym masz Ubuntu 13.04? Nie chcę, aby to wyglądało, że się czepiam, ale USB to port, a nie urządzenie - do niego można podłączyć pendrive jak i zewnętrzny czytnik CD/DVD. Rozumiem, że przez USB masz na myśli pendrive. Jeżeli masz już Ubuntu 13.04 na pendrive, to i masz potrzebne narzędzia (czytaj programy), tyle że:
manoa pisze:potrzebuje przygotować bootowalnego usb z jakimś programem do naprawy dysku, bad sektorów itp...
jeżeli jest to fizyczny problem, to żadne programy tutaj nie pomogą - szykuj się raczej do wymiany.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
manoa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Masz racje żle napisałem chodzi mi oczywiście o botowalnego pendriva bo to maly laptop bez czytnika płyt, zrobiłem sobie pendriva z instalką 13.04 i bo zbotowaniu z pendriva włącza się instalator z możliwością instalacji albo wypróbowania ubuntu, co mam zrobić aby uruchomić jakiś program do naprawy bad sectorów i przemapowania dysku ?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

manoa pisze:zrobiłem sobie pendriva z instalką 13.04 i bo zbotowaniu z pendriva włącza się instalator z możliwością instalacji albo wypróbowania ubuntu, co mam zrobić aby uruchomić jakiś program do naprawy bad sectorów i przemapowania dysku ?
Wybierz opcję wypróbuj Ubuntu.
manoa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

no i uruchomi mi się ubuntu i co dalej ?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

manoa pisze:no i uruchomi mi się ubuntu i co dalej ?
Szukaj i czytaj: http://www.google.ie/#safe=off&hl=pl&sc ... 96&bih=900
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

1. Spróbuj może tej dystrybucji http://partedmagic.com/doku.php?id=down ... Y-wkRVKcrE Posiada dużo przydatnych programów.
2. Spróbuj też tego: http://sjp.pwn.pl/szukaj/spod Przyda się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”