[SOLVED] Audacity nagrywanie keyboard
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[SOLVED] Audacity nagrywanie keyboard
Witam. Ostatnio zacząłem zajmować się programem audacity. Nagrywanie prostych rzeczy jak np. dźwięk z mikrofonu, dźwięki systemowe to nic trudnego dla mnie. Jednak problem pojawia się przy nagrywaniu dźwięku z keyboard'a. Nie mam za bardzo pojęcia jak się do tego zabrać. W sieci najczęściej trafiam na tematy, które nie dotyczą mego problemu. Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, 14:52 przez Roshun, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Gibki Gibbon
Re: Audacity nagrywanie keyboard
Podłącz klawisze pod wejście liniowe i w Audacity jako źródło dźwięku wybierz to samo (Line-In).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
- Środowisko graficzne: GNOME
żeby na serio nagrywać keyboard potrzebujesz karty midi
właśnie próbuję uruchomić moją tj Tascam us-122mkII, ale chwilowo lipa.
Jak uruchomię to dam znać
właśnie próbuję uruchomić moją tj Tascam us-122mkII, ale chwilowo lipa.
Jak uruchomię to dam znać
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Mógłbyś mi naświetlić trochę o tej karcie MIDI? Otóż mam starego PC. Podłączyłem do wejścia liniowego (niebieska obwódka z tyłu komputera) kabelek od keyboarda, w nagrywaniu ustawiłem aby dźwięk był pobierany z tego wejścia. Jednak po naciśnięciu któregokolwiek z klawiszy nic się nie dzieje w programie. Może robię coś źle? Nie wiem. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc byłbym wdzięczny. Najlepiej by było, żeby udało mi się to zrobić tak do środy.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Audacity nie służy do nagrywania midi.
Ten kabelek to od czego jest (znaczy gniazdko w klaweśnicy)?
Ten kabelek to od czego jest (znaczy gniazdko w klaweśnicy)?
- Sierżant_Garcia
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Czy w keyboardzie używasz wyjścia w takim stylu:Roshun pisze:Mógłbyś mi naświetlić trochę o tej karcie MIDI? Otóż mam starego PC. Podłączyłem do wejścia liniowego (niebieska obwódka z tyłu komputera) kabelek od keyboarda, w nagrywaniu ustawiłem aby dźwięk był pobierany z tego wejścia. Jednak po naciśnięciu któregokolwiek z klawiszy nic się nie dzieje w programie. Może robię coś źle? Nie wiem. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc byłbym wdzięczny. Najlepiej by było, żeby udało mi się to zrobić tak do środy.

Jeżeli tak to potrzebujesz kabelka np USB<->Midi, coś takiego:

Czy po prostu użyłeś wyjścia audio typu chinch

lub jack?

FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
koledzy wyżej już wszystko Ci pokazali, do midi jest kabel tzw Din 5 ( pieć dziurek/szpilek rozłożonych po okręgu - jak w gramofonie
pytanie tylko czy wiesz co znaczy format MIDI ?
jeśli chcesz tylko by dźwięk z keyboardu szedł do Audacity to zastosuj radę nr 1 to jest wyjście po chinchach/Jackach (liniowe) i połącz z wejściem liniowym komputera.
komunikacja przez kartę MIDI to zupełnie co innego, komputer z syntezatorem komunikują się "komputerowo" (zamiast "dźwiękowo") i wymieniają informacje o użytym instrumencie/brzmieniu itd. Można ładować do keyboarda nowe brzmienia itd. Używasz wtedy programu do MIDI, a nie Audacity.
Poczytaj
moja karta nie chodzi pod linuxem
, zabawa z midi miała być tylko na dokładkę bo używam jej w pracy do obsługi mikrofonów.
kręcimy się w kółko próbując Ci pomóc bo nie wiemy dokładnie co Ty wiesz, a czego nie wiesz
podsumowując :
żeby nagrać dźwięk : kable typu chinch lub jack (wybierz ze zdjęć) i program Audacity
żeby wymieniać dane ( to właściwe określenie- muzyka z Twojego keyboardu wejdzie np od razu w formie zapisu nutowego do programu midi, będziesz mógł ją zmieniać zmieniając nuty ! ) między komputerem a syntezatorem : kable Midi + program do Midi , np Rosegarden
tu masz filmik, zobacz że facet jak zmienia nutę w edytorze midi to zmienia się brzmienie
http://www.youtube.com/watch?v=_ajTRdRaIjQ

pytanie tylko czy wiesz co znaczy format MIDI ?
jeśli chcesz tylko by dźwięk z keyboardu szedł do Audacity to zastosuj radę nr 1 to jest wyjście po chinchach/Jackach (liniowe) i połącz z wejściem liniowym komputera.
komunikacja przez kartę MIDI to zupełnie co innego, komputer z syntezatorem komunikują się "komputerowo" (zamiast "dźwiękowo") i wymieniają informacje o użytym instrumencie/brzmieniu itd. Można ładować do keyboarda nowe brzmienia itd. Używasz wtedy programu do MIDI, a nie Audacity.
Poczytaj
moja karta nie chodzi pod linuxem

kręcimy się w kółko próbując Ci pomóc bo nie wiemy dokładnie co Ty wiesz, a czego nie wiesz
podsumowując :
żeby nagrać dźwięk : kable typu chinch lub jack (wybierz ze zdjęć) i program Audacity
żeby wymieniać dane ( to właściwe określenie- muzyka z Twojego keyboardu wejdzie np od razu w formie zapisu nutowego do programu midi, będziesz mógł ją zmieniać zmieniając nuty ! ) między komputerem a syntezatorem : kable Midi + program do Midi , np Rosegarden
tu masz filmik, zobacz że facet jak zmienia nutę w edytorze midi to zmienia się brzmienie
http://www.youtube.com/watch?v=_ajTRdRaIjQ
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
Problem polegał głównie na mojej nieuwadze i złym naświetleniu problemu ze strony osoby dla której miałem to nagrać.
Jeszcze raz dziękuję:
jazz70
Sierżant_Garcia
ethanak
marcin1982

Problem polegał głównie na mojej nieuwadze i złym naświetleniu problemu ze strony osoby dla której miałem to nagrać.
Jeszcze raz dziękuję:
jazz70
Sierżant_Garcia
ethanak
marcin1982