Dziękuję, zrobiłem, będę w kontakcie.
Problem pojawiał się czasem kilka razy dziennie, innym razem po kilku dniach, stąd nie będę deklarował, np. jutro, że pomogło, ale odezwę się. Dziękuję.
Przy okazji pytanie - skąd ten błąd, czy po reinstalacji na nową wersję Ubuntu powtórzyć kroki z postu powyżej, czy aktualizacje mogą "wyzerować" tę "ładkę" i problem powróci?
Pozdrawiam
-- 27 lip 2013 09:36 --
Ok, właśnie chciałem odpalić film youtube w operze i brak dźwięku nadal (xbmc w tle otwarte po wieczornym seansie).
Kod: Zaznacz cały
lsof: status error on /dev/dsp*: No such file or directory
lsof: status error on /dev/audio*: No such file or directory
lsof: status error on /dev/mixer*: No such file or directory
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
lxpanel 1643 am 10u CHR 116,7 0t0 11313 /dev/snd/controlC0
xbmc.bin 2391 am mem CHR 116,3 10691 /dev/snd/pcmC0D0p
xbmc.bin 2391 am 11u CHR 116,7 0t0 11313 /dev/snd/controlC0
xbmc.bin 2391 am 12u CHR 116,3 0t0 10691 /dev/snd/pcmC0D0p
Jak zapiszesz go jako /etc/asound.conf
Sprawdziłem jeszcze raz, zapisane.
sudo alsa reload pisze:Unloading ALSA sound driver modules: snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-seq snd-rawmidi snd-seq-device snd-hda-codec-hdmi snd-hda-codec-realtek snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hwdep snd-pcm snd-page-alloc snd-timer (failed: modules still loaded: snd-hda-codec-hdmi snd-hda-codec-realtek snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hwdep snd-pcm snd-page-alloc snd-timer).
Loading ALSA sound driver modules: snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-seq snd-rawmidi snd-seq-device snd-hda-codec-hdmi snd-hda-codec-realtek snd-hda-intel snd-hda-codec snd-hwdep snd-pcm snd-page-alloc snd-timer.
Bez zmian, dźwięku niet...
-- 20 sie 2013 17:45 --
Po reinstalacji na czysto znów problem, do tego wzmocniony - wcześniej zamknięcie XBMC odpalało dźwięk w innych programach, teraz już nie. Próbowałem z asound.conf, nie pomogło...