Ogólne przycinanie Xubuntu 12.04. Nie pokazuję prawidłowej wartości taktowania po podkręceniu procesora.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
lex87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Ogólne przycinanie Xubuntu 12.04. Nie pokazuję prawidłowej wartości taktowania po podkręceniu procesora.

Post autor: lex87 »

Witam uprzejmie,

Prosze o pomoc. Czy jest szansa na stabilną pracę na tym komputerze pod Xubuntu 12.04 czy ja walcze z wiatrakmi.

Moja specyfikacja komputera:

Amd Athlon II x3 425 2700 mhz (podkręcony do 3400 mhz na chłodzeniu SilentiumPC CPU Spartan LT HE912 ).
Ati Radeon HD 3870
5 gb ram ddr3 1333 mhz
Dysk 500 gb
Zasilacz Pentagram 500W

Używałem dotąd wersji Xubuntu 11.04, którą instalowałem przez wubi, ale niestety jest już ona niewspierana i wysypała się na domiar złego. Wypróbowałem Xubuntu 12.04, 12.10, 13.04 , Lubuntu 12.04, Minta 15, Debiana 6, 7, OpenSuse 12.3 i zawsze przymula. Te systemy instalowałem już ręcznie. W końcu postawiłem na Xubuntu 12.04, ale system w porównaniu do wersji 11.04 często się przycina, zwłaszcza jak użytkuję internet i to bez znaczenia czy używam MIdori czy Firefoxa. Zainstalowałem preload, prelink, sterowniki do karty graficznej, ale nic nie pomaga. Działa porównywalnie z ociężałą Vistą, a Xubuntu 11.04 był demonem prędkości.

Ta część już nieaktualna. W Biosie zablokowałem funkcję Cool n Quiet i Xubuntu normalnie odczytuję taktowanie podwyższone.
Oddzielnym zagadnieniem jest fakt, że podkręciłem procesor z 2700 do 3400 mhz, ale czy to używam polecenia w konsoli cat proc/cpuinfo czy programu cpu-g to pokazuję wartość 2700 mhz zamiast 3400 i moje pytanie jest zasadnicze czy on pracuję na podkręconych wartościach, ale i tak pokazuję dane standardowe, a nieaktualne czy nie wykrył podkręconych wartości. Przed podkręceniem też ścinał. Odblokowany rdzeń za to rozpoznawał, ale tam nie da sie tyle podkręcić, max do 2800 mhz. Koniec części nieaktualnej.

Przez sformułowanie ścina, przymula mam na myśli sytuację, gdy włączam kolejną zakładkę i system ją skokowo wczytuję, z parę sekund nic, a za chwilę wczyta całość, w tym czasie potrafi nawet na przeglądaniu menu myszki nie wyświetlać ikonek i ogólnie nie da się nic zrobić.

Sprawdzałem dysk w programach Hdtune, Crystalinfo i jest zdrowy.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”