Ile miejsca na partycje.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ile miejsca na partycje.
Pewnie pytanie stare jak sam system, ale wciąż mam wątpliwości.
Próbuje zainstalować 12.04 64bit. Do dyspozycji mam 500GB dysku, który od samego początku (zakupu netbooka parę dni temu) jest podzielony na dwie partycje.
ext3 - Linpus
fat32 - niewykorzystana
Działam wg polskiego poradnika ze strony Ubuntu. Po rozpatrzeniu za i przeciw chciałbym wyczyścić cały dysk i dać go w całości dla partycji Ubuntu. Przy czym partycje te to: /, /home, /swap. Razem trzy partycje. Autor poradnika w takim przypadku zaleca przydzielenie minimum 20GB dla /, a reszta rozumiem idzie dla /home i kawałeczek dla /swap. 20GB tłumaczy tym, że po prostu musi być miejsce na instalowane w przyszłości aplikacje.. no i tu mam właśnie swe wątpliwości. Pisałem w innym temacie, że netbook nie ma być od gierek, ale różnie to w sumie bywa i może będę chciał wypróbować jakieś gry pod linuksa lub przez wine, a gry jak wiadomo często dużo ważą. Moje pytanie: Czy właśnie takie gierki traktowane są jak wspomniane w poradniku aplikacje i załadowane zostaną do partycji /?
Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy muszę tworzyć partycje boot? Bo już kiedyś miałem różne przygody z MBR, który nagle znikał po instalacji linuksa.
Nie wiem czy dobry dział wybrałem, bo niby o instalacji Ubuntu jest post, ale ja sam reprezentuje raczej poziom przedszkola ;d.
Próbuje zainstalować 12.04 64bit. Do dyspozycji mam 500GB dysku, który od samego początku (zakupu netbooka parę dni temu) jest podzielony na dwie partycje.
ext3 - Linpus
fat32 - niewykorzystana
Działam wg polskiego poradnika ze strony Ubuntu. Po rozpatrzeniu za i przeciw chciałbym wyczyścić cały dysk i dać go w całości dla partycji Ubuntu. Przy czym partycje te to: /, /home, /swap. Razem trzy partycje. Autor poradnika w takim przypadku zaleca przydzielenie minimum 20GB dla /, a reszta rozumiem idzie dla /home i kawałeczek dla /swap. 20GB tłumaczy tym, że po prostu musi być miejsce na instalowane w przyszłości aplikacje.. no i tu mam właśnie swe wątpliwości. Pisałem w innym temacie, że netbook nie ma być od gierek, ale różnie to w sumie bywa i może będę chciał wypróbować jakieś gry pod linuksa lub przez wine, a gry jak wiadomo często dużo ważą. Moje pytanie: Czy właśnie takie gierki traktowane są jak wspomniane w poradniku aplikacje i załadowane zostaną do partycji /?
Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Czy muszę tworzyć partycje boot? Bo już kiedyś miałem różne przygody z MBR, który nagle znikał po instalacji linuksa.
Nie wiem czy dobry dział wybrałem, bo niby o instalacji Ubuntu jest post, ale ja sam reprezentuje raczej poziom przedszkola ;d.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
Re: Ile miejsca na partycje.
Tak, gry są instalowane na /. Partycji /boot nie twórz, bo więcej z tym problemów niż korzyści.
- igotit4free
- Przyjaciel
U mnie, świeżutko po instalacji 12.04 64bit stan partycji jest taki:
Z aplikacjami, zwłaszcza grami jest lekki chaos, są rozrzucone po katalogach w roocie, a gry z WINE idą do /home.
Jak widać "goły" system zajął 15% z 20 giga jakie przeznaczyłem na roota, więc jak masz 500 do dyspozycji to się nie szczyp, tylko przeznacz te 20-25 na system.zbyslaff@zbyslaff-P67A-D3-B3:~$ df -h
df: `/root/.gvfs': Permission denied
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda6 18G 2,4G 15G 15% /
udev 2,0G 4,0K 2,0G 1% /dev
tmpfs 788M 872K 787M 1% /run
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 2,0G 80K 2,0G 1% /run/shm
/dev/sda7 9,2G 183M 8,6G 3% /home
Z aplikacjami, zwłaszcza grami jest lekki chaos, są rozrzucone po katalogach w roocie, a gry z WINE idą do /home.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Jak znam życie to zanim system Ci zajmie 10G to zdazysz juz 3 razy sformatowac dysk od nowa
Jeszcze nigdy mi zaden linux nie zajal wiecej niz 10G na partycji /

Ostatnio zmieniony 08 sie 2013, 19:55 przez socrates, łącznie zmieniany 1 raz.
Gentoo + XFCE
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Mi zajął...socrates pisze:Jak znam życie to zanim system Ci zajmie 10G to zdaszy juz 3 razy sformatowac dysk od nowaJeszcze nigdy mi zaden linux nie zajal wiecej niz 10G na partycji /
... gdy podjąłem się zadania instalacji jak największej ilości programów z domyślnego repo ze spełnionymi zależnościami

Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- master86
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Brak
Partycje podstawową / daj maksymalnie 10 GB - tak pewnie tego nie wykorzystasz. Ja na Kubuntu 12.04 z poinstalowany kiloma programami, z których korzystam, mam zajęte 3,5 z 10 GB. SWAP ustaw na 1-2 GB, a resztę na /home.

No to "grubo"... Trzeba się bardzo mocno postarać, żeby zapchać dysk na linuksie...Mi zajął...
... gdy podjąłem się zadania instalacji jak największej ilości programów z domyślnego repo ze spełnionymi zależnościami

- igotit4free
- Przyjaciel
Niemniej jednak jest to możliwe, zwłaszcza jak kogoś zachwyci ilość dostępnych aplikacji, albo zacznie kompilować coś samemu. IMO lepiej mieć kilka tanich GB w zapasie niż stracić możliwość uruchamiania komputera albo bawić się pod przymusem w zmianę wielkości partycji.master86 pisze: No to "grubo"... Trzeba się bardzo mocno postarać, żeby zapchać dysk na linuksie...
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
20GB to nie jest dużo, na / są jeszcze katalogi /tmp, /var, /var/log czasami też /opt (przy instalacji jakiś programów spoza repo).
U mnie czasami nawet 20 to było za mało i musiałem przenosić któryś z tych katalogów na inną partycję.
A /boot też się czasami przydaje (np jeśli chcemy zaszyfrować wszystkie dyski).
U mnie czasami nawet 20 to było za mało i musiałem przenosić któryś z tych katalogów na inną partycję.
A /boot też się czasami przydaje (np jeśli chcemy zaszyfrować wszystkie dyski).
-
- Sędziwy Jeż
Dałem 40GB dla /
A co tam.
System wykrył partycje, ładnie się zainstalował... i po 5 minutach pierwszego działania nastąpił całkowity freeze..
Nie chcąc śmiecić proszę o pomoc w tym temacie --> viewtopic.php?f=198&t=168430
A co tam.
System wykrył partycje, ładnie się zainstalował... i po 5 minutach pierwszego działania nastąpił całkowity freeze..
Nie chcąc śmiecić proszę o pomoc w tym temacie --> viewtopic.php?f=198&t=168430
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
U mnie dwuletni debian zajmuje 4,7G
Ale 20G???? To jakas paranoja...
Ale 20G???? To jakas paranoja...
Gentoo + XFCE
- igotit4free
- Przyjaciel
Jakbyś zainstalował Quake 3 to by ci "zajmował" 8GB, i co z tego? Ma chłopak 500GB do dyspozycji, nic się nie stanie jak przeznaczy 20 albo 40 na roota. Za jakiś czas dojdzie do tego ile mu tak naprawdę potrzeba i tyle sobie zrobi, lepiej więcej niż mniej. Może wystarczy tego spamu "ile kto ma"?
To popracuj na nim trochę, wyczuj w jakiej sytuacji się mrozi, sprawdź logi systemowe i jak problem nie zniknie samoistnie, to załóż o tym wątek z treściwym tematem i rzetelnym opisem.Jeszoswiesz pisze: Nie chcąc śmiecić proszę o pomoc w tym temacie --> viewtopic.php?f=198&t=168430
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki Igoti, ale to był chyba jakiś jednorazowy wyskok, od tamtego momentu podobna awaria już się nie powtórzyła, więc panika okazała się zbędna 
Dziękuje wszystkim za pomoc!

Dziękuje wszystkim za pomoc!
Moim zdaniem im mniejsza partycja systemowa tym lepiej, bo na niewielkiej partycji systemowej dysk twardy pracuje szybciej. Jeśli ma dysk 500 gb to niech zrobi dwa systemy, jeden do internetu, prac biurowych, a drugi do gier. Wgra sobie na jednej Xubuntu, a na drugiej KDE. Dla Xubuntu partycja / spokojnie może wynosić 6,75 gb, względnie 10 gb.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
Ciekawy pomysł - chcę pograć w pająka to restart kompa
. Zysk w prędkości niezauważalny a czas na restart jak najbardziej. Konfigurować trzeba dwa razy
Jeśli już drugi system do gier to raczej Windows, drugi linux do gier nie ma sensu bo można to załatwić na jednym.

Trudno odmówić Ci rację Rgl, bo faktycznie przełomowe wartości by były, gdyby jedna partycja miała 480 gb, a druga 20 gb. Jako drugi system też się zgodzę, że lepiej Windows, bo w Ubuntu można nawet podczas logowania zmieniać środowiska graficzne. Swoją tezę tylko obronie tym, że mała partycja to większa dyscyplina w utrzymywaniu porządku. Instalujesz tylko to co Ci potrzebne.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: Inne
Natywnie na Linux i tylko z repozytorium Ubuntu lub z paczek *.deb owszem są instalowane na partycji / natomiast jeśli instalujesz przez Wine lub Steam to instalują się w partycji /home ...Tomfoc pisze:Tak, gry są instalowane na /.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Gry ze Steama instalowane są tam gdzie wskażesz, domyślnie na /home. Z Desury też, instalujesz gdzie chcesz. Z wine gdziekolwiek, ale domyślnie na /home. Ze sklepu Ubuntu w /. Z Humble Bundle czy od producenta różnie, są paczki .deb instalowane w /, są paczki tar.gz, które wystarczy wypakować gdziekolwiek i można grać.
Z mojego doświadczenia wynika, że 10GB na / nie wystarcza mi nawet do normalnego domowego użycia jako główny system i wcale nie działa szybciej, bo się prędzej czy później zapełni (zakładając, że jak to domowy użytkownik programów jest coraz więcej), a wtedy jest masa problemów by coś z tym zrobić. Do tego jeszcze gry, które mogą zajmować wiele gigabajtów i duża ilość wszelakich niepotrzebnych plików, które się samoistnie nie usuwają, szczególnie stare kernele, warto sobie odpalić raz na jakiś czas ubuntu tweak, ale przecież wygodniej ustawić te 20GB czy więcej i mieć spokój, używać komputera, a nie o niego dbać.
10GB można ustawić, ale na laptopie z dyskiem 160GB...
Ja tym razem ustawię 25GB i będę miał (prawdopodobnie, bo może się przecież trafić jakaś duża gra) spokój.
Z mojego doświadczenia wynika, że 10GB na / nie wystarcza mi nawet do normalnego domowego użycia jako główny system i wcale nie działa szybciej, bo się prędzej czy później zapełni (zakładając, że jak to domowy użytkownik programów jest coraz więcej), a wtedy jest masa problemów by coś z tym zrobić. Do tego jeszcze gry, które mogą zajmować wiele gigabajtów i duża ilość wszelakich niepotrzebnych plików, które się samoistnie nie usuwają, szczególnie stare kernele, warto sobie odpalić raz na jakiś czas ubuntu tweak, ale przecież wygodniej ustawić te 20GB czy więcej i mieć spokój, używać komputera, a nie o niego dbać.
10GB można ustawić, ale na laptopie z dyskiem 160GB...
Ja tym razem ustawię 25GB i będę miał (prawdopodobnie, bo może się przecież trafić jakaś duża gra) spokój.