Czarny ekran po hibernacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Czarny ekran po hibernacji

Post autor: Yuuichi7 »

Witam,

Padło mi niedawno Kubuntu i postanowiłem jakiś czas potestować Ubuntu. Hibernacja chyba działa, ale po ponownym włączeniu komp się odpala, ale widać jedynie czarny ekran. Instalowałem Peazip ( centrum oprogramowania twierdziło, że pakiet jest złej jakości, ale działa). Oprócz tego robiłem czynności z tego tematu viewtopic.php?f=145&t=157421&p=898937&h ... or#p898937 dokładnie ostatni post; tu nie dało sie zainstalować programu ATI, więc poprostu zablokoałem Radeona skryptem). Instalowałem również Skype 4.1 http://www.noobslab.com/2013/04/install ... buntu.html
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Czarny ekran po hibernacji

Post autor: xxx666xxx »

Czy masz może wydzieloną partycję SWAP ? Jeśli tak to o jakiej pojemności i ile masz RAM'u ? Też taki czarny ekran po hibernacji miałem w Lubuntu 13.04 jak instalowałem na Kompie Stacjonarnym i z racji ogólnej małej ilości miejsca na dysku ( czyli zaledwie 20 GB ) z początku postanowiłem instalować system bez SWAP'u ... Potem jak zainstalowałem z pamięcią SWAP równą 2xPamięć RAM czyli jak mam w stacjonarce 1 GB RAM to zrobiłem 2 GB SWAP i wszystko działa poprawnie w sensie hibernacja .
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Yuuichi7 »

Mam SWAP 4,3 GB a RAM 4 GB, dziwne pod Kubuntu działało ok. Jest jakieś inne rozwiązanie? Bo by zwiększyć SWAP muszę usuwać system i kopiować gdzieś część danych. Nie mam teraz czasu na taką zabawę. Generalnie widzę, że zmniejszyli zasobożerność Unity w porównaniu do 12.04 i 12.10 oraz system jakoś płynniej działa co się chwali. Niestety wydaje mi się, że nadal konfigurowalność Unity jest mniejsza niż KDE. Nawet jeśli zainstalowałem Unity - tweak tool to i tak to wszystko wydaje się nieco ubogie
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Nie masz potrzeby zmieniać wielkości swapu, zalecenie RAMx2 pochodzi z czasów prehistorycznych, 2GB jest aż nadto i w pełni wystarcza do pracy lub np. hibernacji.
Ten czarny ekran po hibernacji to standard po każdym uśpieniu? Jaki to komputer i jaka karta grafiki?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”