Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
pppp

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: pppp »

Powiedz, o co ci chodzi. Pójdę potem na drugi komputer, to ci całe lspci wkleję i co jeszcze chcesz. Filmów nie oglądam, odtwarza mi flasha z yt na 480p max i bez fullscreena żeby było płynnie. Jak już wcześniej pisałem lubuntu na tamtym sprzęcie działać płynnie nie będzie, a teraz siedzę na swoim drugim komputerze z 1GB RAM, jak chcesz to masz:

Kod: Zaznacz cały

Memory Device
	Array Handle: 0x0033
	Error Information Handle: Not Provided
	Total Width: 64 bits
	Data Width: 64 bits
	Size: 1024 MB
	Form Factor: DIMM
	Set: None
	Locator: DIMM0
	Bank Locator: BANK0
	Type: DDR
	Type Detail: Synchronous
	Speed: 800 MHz
	Manufacturer: Manufacturer0
	Serial Number: SerNum0
	Asset Tag: AssetTagNum0
	Part Number: PartNum0

Handle 0x0036, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
	Starting Address: 0x00000000000
	Ending Address: 0x0003FFFFFFF
	Range Size: 1 GB
	Physical Device Handle: 0x0035
	Memory Array Mapped Address Handle: 0x0034
	Partition Row Position: 1
	Interleaved Data Depth: 1
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: xxx666xxx »

No to masz lepszą pamięć RAM :] Nowszą ! Bo DDR z szyną 800 MHz do tego w trybie Dual DDR ! Co daje jeszcze lepszą pracę ! ( ja mam SD RAM z szyną 133 MHz w trybie Single bo Dual działa dopiero na pamięciach DDR ) Czy To Dociera ? Masz jakieś 6x Szybszą Pamięć RAM ! Mi na YouTube filmy potwornie ścinają . YouTube nie da się oglądać nawet pod LXDE ale jak przełączę na dodatkowo doinstalowanym FluxBox no to już działa oglądanie na YT .
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
pppp

Post autor: pppp »

Dobrze, ale co mnie to obchodzi. Poprostu informuję cię, że na 512 MB RAMu lubuntu 13.04 nie będzie komfortowo działać, ponieważ testowałem go na poniższej konfiguracji i najzwyczajniej w świecie nie działał płynnie i nie mówię tu o konkretnych aplikacjach, lecz o działaniu samego środowiska na tej dystrybucji. Zapomniałem, że mam 754 MB RAMu (512 miałem na starej płycie, którą niedawno wywaliłem bo psuła dyski twarde - VIA K7VTA3).

Handle 0x0008, DMI type 6, 12 bytes
Memory Module Information
	Socket Designation: DIMM0
	Bank Connections: 1 0
	Current Speed: Unknown
	Type: DIMM SDRAM
	Installed Size: 256 MB (Single-bank Connection)
	Enabled Size: 256 MB (Single-bank Connection)
	Error Status: OK

Handle 0x0009, DMI type 6, 12 bytes
Memory Module Information
	Socket Designation: DIMM1
	Bank Connections: 5 4
	Current Speed: Unknown
	Type: DIMM SDRAM
	Installed Size: 512 MB (Single-bank Connection)
	Enabled Size: 512 MB (Single-bank Connection)
	Error Status: OK

...
Version: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.53GHz
...
Moonsterr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME

która wersje ubuntu na starym pc

Post autor: Moonsterr »

Witam! Mam bardzo stary komputer 1,4ghz 512 mb RAM, karta grafiki 64mb dysk twardy 40gb po zainstalowaniu najnowszego ubuntu nic nie mogę zrobić wszystko się tnie która wersje ubuntu byście polecali zainstalować?
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Re: która wersje ubuntu na starym pc

Jeśli mógłbym polecić to Linux Lubuntu ( ten ze środowiskiem LXDE ) w wersji 12.04 lub 13.04 . Mam Lubuntu 13.04 na starym 10 letnim stacjonarnym kompie i działa całkiem dobrze :)
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Ja bym polecił debiana z lxde, który jest mniej przepakowany niepotrzebnymi dodatkami, niż lubuntu.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Moonsterr pisze:Witam! Mam bardzo stary komputer 1,4ghz 512 mb RAM, karta grafiki 64mb dysk twardy 40gb po zainstalowaniu najnowszego ubuntu nic nie mogę zrobić wszystko się tnie która wersje ubuntu byście polecali zainstalować?
Na forum od dawna funkcjonuje wątek o takiej tematyce, skorzystaj z niego zamiast tworzyć nowy. Podaj też bliższe informacje o składnikach tego PC.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Podaj wyniki poleceń (może byc z poziomu livecd):

sed -e '/model name/,/MHz/!d' /proc/cpuinfo

lspci -k | grep -A2 VGA

free -m
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Jaki linux dla biznesmena do biura?

Post autor: Yuuichi7 »

Witam,

Dostałem do ogarnięci 6 - 7 letni komp, procek Pentium 3 GHz, mało ramu bo 512 MB, więc nieco dołożę ( nie wiem czy DDR1 czy DDR2), dysk 200 GB. Komp będzie używany jeszcze 1,5 - 2 lata. Stoi tam teraz Windows XP z SP3 i muli strasznie. Najpierw chciałbym potestować coś live CD.

Najważniejsze to by system był stabilny i nie padł nagle. Powinien być też prosty w obsłudze ( 50 letni pan nie będzie się bawił w konsolę) i w miarę przypominający Windowsy ( paski itd). Ważne też by w razie padnięcia dało się go szybko usunąć zupełnie nie naruszając Win XP ( nie zawsze będę w biurze i będę mógł zareagować).

Dodam, że jestem amatorem i fanem linuxa więc mój poziom obsługi konsoli to kopiuj - wklej, ale jeśli mam instrukcję większość dam radę zrobić ( PIT np czy instalacją programu do statystyki w wersji pod Ubuntu).
Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, 09:50 przez Yuuichi7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Jaki linux dla biznesmena do biura?

Post autor: socrates »

Biznesmen z komputerem siedmioletnim? ;D O mało ze śmiechu nie umarłem ;)
Poszukaj jest na forum temat jaki linux na sary komputer...
Gentoo + XFCE
Yuuichi7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Jaki linux dla biznesmena do biura?

Post autor: Yuuichi7 »

Jest kryzys, więc tnie się koszty. No może 4 - 5 letni, nie miałem wiele czasu by ogarnąć tego kompa. Z resztą widziałem większe złomy stojące u kogoś w biurze. Niektórzy ludzie w tym wieku mają swoje przyzwyczajenia i do puki coś działa to używają, nawet lekko złomowego. Ok poszukam. Pytanie do moderatorów, czy mogę wkleić treść poprzedniego postu do tematu stary komputer?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

A z ciekawości jaki to rodzaj biznesu? Bo moim zdaniem powinieneś przede wszystkim kierować się doborem dostępnego oprogramowania, zastanowić się czy ten pan będzie w stanie realizować zadania jakie stawia przed nim praca.

Przy czym problem jest pozorny, bo w zasadzie IMO wybór ogranicza się do Ubuntu 12.04 z gnome-panel albo MATE. Kwestia dodania RAM i sprawdzenia jaka tam jest grafika.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Koledzy , koledzy z forum proszę zrozumieć przedsiębiorczą osobę po 50-ce ... że może się spieszy i nie ma czasu na mozolne szperanie forum ... Już wielokrotnie instalowałem i uczyłem obsługi Linux'a osoby po 50-ce nawet po 60-ce więc postaram się prosto tu Panu wytłumaczyć ... Bo nie każdy od razu jest alfą i omega w sprawach komputerowych i ja w porównaniu do innych w pełni to rozumiem i szanuję ...

Ja jeśli można poleciłbym Panu linux o nazwie Lubuntu można go pobrać tutaj : http://cdimages.ubuntu.com/lubuntu/rele ... p-i386.iso . Proszę go pobrać i nagrać na płycie , a następnie zainstalować wybierając w trakcie instalacji Język Polski . Będzie potrzebne łącze internetowe . Odnośnie procesu instalacji proszę dać na automatyczny podział partycji jeśli nie jest Pan pewien jak to zrobić lub jeśli ma Pan czas proszę przeczytać jeden z poradników jak tego dokonać np.: http://www.youtube.com/watch?v=1YW2ar9FQ2Q ( ekran instalacji odrobinę może się różnić ale zwykle jest podobny a ogólny proces instalacji wszelkich Ubuntu jest taki sam ... ) Linux Lubuntu jest o tyle dobry , że od razu ma pasek przypominający z Windows na dole ( bo np. Linux Xubuntu , Kubuntu oraz Ubuntu z Unity maja inny układ paneli/pasków który dla użytkownika zupełnie początkującego może być bardzo kłopotliwy w dostosowaniu ) . Po lewej stronie jest pasek z taką ikonką przypominającą jakby ptaka - jest to odpowiednik Menu Start . Tak więc okład wyglądu bardzo przypomina poczciwy Microsoft Windows . Środowisko graficzne jakie posiada ten Linux jest bardzo dobre dla starszych komputerów . Zapewniam Pana , że szybko się Pan w nim odnajdzie . Do rozwiązań biznesowych to myślę , że przyda się Panu darmowy odpowiednik Microsoft Office czyli w naszym środowisku Libre Office . Z programów do prowadzenia księgowości może się Panu przydać program GNUCash ( można pobrać za darmo z Centrum Oprogramowania Linux Lubuntu ) oraz do wystawiania Faktur może sie przydać stary ale nadal myślę względnie dobry i darmowy program qFaktury ( do pobrania za darmo : http://sourceforge.net/projects/qfaktur ... ury/0.6.2/ i proszę wybrać wersję z końcówką i386.deb pobrać i zainstalować ) . Mam nadzieję , że trochę rozjaśniłem sytuację ...
Moonsterr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

obecnie zmieniłem trochę konfigurację dostałem płytę główną procesor i troszkę wiecej ramu.
marcin1982 pisze:Podaj wyniki poleceń (może byc z poziomu livecd):

sed -e '/model name/,/MHz/!d' /proc/cpuinfo

lspci -k | grep -A2 VGA

free -m
marcin1982 przedstawia się to tak

model name	: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz
stepping	: 9
cpu MHz		: 2423.923
pawel@pawel-desktop:~$ lspci -k | grep -A2 VGA
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R350 [Radeon 9800 Pro]
	Kernel modules: radeon, radeonfb
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc Radeon R350 [Radeon 9800 Pro] (Secondary)
pawel@pawel-desktop:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          1255       1216         38          0        288        577
-/+ buffers/cache:        350        904
Swap:         1608          2       1605
pawel@pawel-desktop:~$ 
jaką wersję byś polecił żeby to ładnie pracowało?
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Xubuntu będzie latać aż miło. Co do samego wyglądu Xfce - wystarczy trochę poszukać:
http://xfce-look.org/index.php?xcontent ... b4dde4187c .
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Zlituj się, dziesięcioletnia karta graficzna, do tego Radeon (ciekawe 64 czy 128MB RAMu) na słabym Celeronie i to ma "ładnie pracować"? Ile masz RAMu w systemie?
Co ma robić ten komputer, co ma na nim chodzić? Bo ten konfig to może być mało do przeglądania Allegro przez Firefoxa ...
Moonsterr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

grafika 128 MB RAMu, RAM 1,2gb ten komputer ma właśnie służyć do surfowania w internecie oraz właśnie do przeglądania allegro.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

W grę wchodzi jeszcze oczywiście Lubuntu:
http://lubuntu.net/
Debian z Lxde:
https://wiki.debian.org/LXDE .
Możesz też sprawdzić "skonfigurowanego" Archlinuksa - Bridge Linux - jest wersja z LXDE:
http://millertechnologies.net/downloads.html .
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: michas2224 »

Moonsterr pisze:grafika 128 MB RAMu, RAM 1,2gb ten komputer ma właśnie służyć do surfowania w internecie oraz właśnie do przeglądania allegro.
Lubuntu 13.04, wykorzystuje na starcie 110mb ramu. przy normalnym użytkowaniu nieprzekroczysz 1gb:) pamięntaj aby ustawić adekwatną wielkość swapu do twojej pamięci ram. Jeśli zależy ci na dlugotrwałym wsparciu zainteresuj się ltsem-numerek 12.04(niedotyczy lubuntu) dla xubuntu-3letnie wsparcie. Mógłbys takżę zainstalować z minimalcd i wtedy wgrać mate(fork starego gnome2)(http://www.linuxquestions.org/questions ... ts-942438/)
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Re: [sierpień 2013]Niemożliwe spełnienie zależności podczas instalacji google chrome na ubuntu 9.10

Post autor: mucha090 »

albo zainteresuj się dystrybucją o nazwie crunchbang linux
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”