Jaki Linux na stary/słaby komputer?
Re: [sierpień 2013]Niemożliwe spełnienie zależności podczas instalacji google chrome na ubuntu 9.10
Ja teraz zainstalowałem Enlightement 17, bierze nawet mniej ramu i mniej obciąża procesor niż samo Lxde (sprawdzałem htopem), a jest dużo ładniejsze. Spróbuj i zobaczysz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: [sierpień 2013]Niemożliwe spełnienie zależności podczas instalacji google chrome na ubuntu 9.10
Wypróbował bym wiele wersji ale nie mogę znaleźć jak nagrać na pendriwe linuxa chodzi mi o iso żeby później go móc z tego pendriwa zainstalować i czy pendriwe musi być czysty? Czy mogą np zostać jakieś zdjęcia czy pliki?
Programem Unetbootin lub w Ubuntu Asystent dysku uruchomieniowego z pozycji menu uruchom program. Możesz mieć pliki byle było miejsce na nim, ale w razie czego przegraj dane, bo zawsze coś może nie wypalić lub zaznaczy się funkcja sformatuj wcześniej i po danych.
- igotit4free
- Przyjaciel
Większość programów do robienia USB Live formatuje peny ... tutaj masz cały portal o tym.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?
igotit4free karta jest 128 MB a RAM 1,2 jaki proponujesz linux? Jeżeli tamte nie będą "ładnie pracować"igotit4free pisze:Zlituj się, dziesięcioletnia karta graficzna, do tego Radeon (ciekawe 64 czy 128MB RAMu) na słabym Celeronie i to ma "ładnie pracować"? Ile masz RAMu w systemie?
Co ma robić ten komputer, co ma na nim chodzić? Bo ten konfig to może być mało do przeglądania Allegro przez Firefoxa ...
- igotit4free
- Przyjaciel
Jak masz ten +1GB RAMu, to tak jak już gdzieś tam wyżej pisałem Debian albo Ubuntu Minimal + MATE jeśli poradzisz sobie z instalacją. Albo w drugą stronę, instalujesz normalne Ubuntu 12.04 a potem MATE, po czym wyrzucasz Unity oraz trwale usuwasz wszystkie niepotrzebne ci usługi. Albo zamiast MATE wybierz Lxde lub Xfce, ale oba ostatnie są siermiężne i dodatkowo kolą w oczy bo nie sposób utrzymać jednolitości wyglądu aplikacji. MATE po instalacji też piękne nie jest, ale z systemem przychodzą całkiem fajne skórki.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Laptop - pomoc w diagnostyce wolnej pracy
Witam,
WSTĘP:
jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem laptopa toshiba statellite L30-10X. Laptop jest dość stary, ale od czasu do czasu mi się przydaje. Oryginalnie ma system visty, ale że tego nie da się używać przeniosłem się na ubuntu.
PROBLEM:
komputer chodzi bardzo wolno, długo się uruchamia, bardzo długo odpala programy, jak włączę jakiś film youtube-a to nie ma szans obejrzeć. Stream ładuje się w bardzo szybko, ale sam obraz bardzo mocno "skacze".
POMOC:
Nie mam pojęcia co może być przyczyną, na dysku jest 40GB wolnego miejsca, system jest czysty, dopiero co postawiony, internet mam szybki więc to nie on jest problemem. Jako że jestem świeżak nie znam się za bardzo. Od czego mogę zacząć testy i jak je zrobić aby wykluczyć co może być uszkodzone lub nie funkcjonować prawidłowo.
Sam komputer nie zawiesza się na stałe, nie ma żadnych błędów krytycznych. Jest po prostu NIESAMOWICIE wolny.
Mam nadzieje że wybrałem odpowiedni dział na forum
będę wdzięczny za każdą pomoc
WSTĘP:
jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem laptopa toshiba statellite L30-10X. Laptop jest dość stary, ale od czasu do czasu mi się przydaje. Oryginalnie ma system visty, ale że tego nie da się używać przeniosłem się na ubuntu.
PROBLEM:
komputer chodzi bardzo wolno, długo się uruchamia, bardzo długo odpala programy, jak włączę jakiś film youtube-a to nie ma szans obejrzeć. Stream ładuje się w bardzo szybko, ale sam obraz bardzo mocno "skacze".
POMOC:
Nie mam pojęcia co może być przyczyną, na dysku jest 40GB wolnego miejsca, system jest czysty, dopiero co postawiony, internet mam szybki więc to nie on jest problemem. Jako że jestem świeżak nie znam się za bardzo. Od czego mogę zacząć testy i jak je zrobić aby wykluczyć co może być uszkodzone lub nie funkcjonować prawidłowo.
Sam komputer nie zawiesza się na stałe, nie ma żadnych błędów krytycznych. Jest po prostu NIESAMOWICIE wolny.
Mam nadzieje że wybrałem odpowiedni dział na forum

będę wdzięczny za każdą pomoc
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Laptop - pomoc w diagnostyce wolnej pracy
Odpal terminal, klepnij poniższe polecenia i pokaż ich wyniki:
Wyniki poleceń umieść na forum pomiędzy znacznikami CODE - każdy wynik osobno.
Kod: Zaznacz cały
lshw -C cpu
free -m
lspci -k | egrep -iA2 'vga'
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
done
iwona@iwona-Satellite-L30:~$ lshw -C cpu
WARNING: you should run this program as super-user.
PCI (sysfs)
*-cpu
product: Intel(R) Celeron(R) M CPU 440 @ 1.86GHz
vendor: Intel Corp.
physical id: 1
bus info: cpu@0
version: 6.14.12
serial: 0000-06EC-0000-0000-0000-0000
size: 1900MHz
width: 32 bits
capabilities: fpu fpu_exception wp vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe nx constant_tsc up arch_perfmon bts aperfmperf pni monitor tm2 xtpr pdcm dtherm
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
iwona@iwona-Satellite-L30:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 873 728 145 0 14 222
-/+ buffers/cache: 490 382
Swap: 892 15 877
iwona@iwona-Satellite-L30:~$ lspci -k | egrep -iA2 "vga"
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RC410M [Mobility Radeon Xpress 200M]
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff31
Kernel driver in use: radeon
-
- Przyjaciel
Słaby procesor i mało ramu. Do grafiki pewnie też można by się doczepić. Obawiam się, że na Unity ten sprzęt jest za słaby. Sprawdź, jakimi informacjami dzielą się koledzy w tym wątku: viewtopic.php?f=125&t=88780&p=961474.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
mam świadomość że w kosmos tym nie polecę
Komputer ten jest tylko do przeglądania internetu, zapisków w wordzie lub jakiegoś filmiku z YT od czasu do czasu. Pamiętam że jak go kupiłem nie było z takimi rzeczami problemu, chyba za "młodzieńczych lat" nawet wowa na tym odpaliłem
Dziwi mnie to że teraz nie mogę nawet 1 strema obejrzeć mimo że konfiguracja się nie zmieniła. Co prawda wtedy był xp, ale myślałem że Ubuntu ma dużo mniejsze wymagania.
no nic, dzięki za czas i pozdrawiam
Może komuś się temat przyda

Komputer ten jest tylko do przeglądania internetu, zapisków w wordzie lub jakiegoś filmiku z YT od czasu do czasu. Pamiętam że jak go kupiłem nie było z takimi rzeczami problemu, chyba za "młodzieńczych lat" nawet wowa na tym odpaliłem

no nic, dzięki za czas i pozdrawiam
Może komuś się temat przyda

PCLinuxOS LXDE Minimal - polecam spróbować, tylko zainstaluj sobie paczkę chromium-browser jako zamiennik firefoksa. Czuć, że system momentami zwalnia, ale zapewnia w pełni komfortową pracę. Mam tyle samo ramu co ty, i dwurdzeniowy procesor, ale on akurat ma najmniejsze znaczenie. Mam nadzieję, że poradzisz sobie z obsługa. Możesz skorzystać z automatycznego partycjonowania (nie polecam), sterowniki własnościowe domyślnie zainstalowane - niepotrzebne proponuję usunąć, system aktualizujesz synapticem. Kilka miesiecy temu było trzeba ręcznie repozytoria pozmieniać, w dzisiejszych obrazach .iso już chyba są podmienione. Myślę, że sobie jakoś poradzisz.
Innych dystrybucji z LXDE nie polecam. Mageię i Lubuntu testowałem, działają 2x wolniej mimo nieznacznie większego zużycia ramu, nie zgłębiałem tego.
Innych dystrybucji z LXDE nie polecam. Mageię i Lubuntu testowałem, działają 2x wolniej mimo nieznacznie większego zużycia ramu, nie zgłębiałem tego.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2013, 22:04 przez pppp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
Ubuntu (czy jakikolwiek inny system) się rozwija i co za tym idzie, zwiększa swoje wymagania. Twój komputer natomiast, zmierza zupełnie w drugą stronę. Dodanie RAMu, może go nieco reanimować. Cudów bym się nie spodziewał, ale czasami warto spróbować...
Tak jak napisałem wcześniej. Zapoznaj się ze sznurkiem, który Ci podałem. Poczytaj, co koledzy wypisują i co doradzają. Zainteresuj się dystrybucją z lżejszym środowiskiem. Zwróć uwagę na Xubuntu, a nawet i na Lubuntu. Lżejsze środowisko robi różnicę...
Tak jak napisałem wcześniej. Zapoznaj się ze sznurkiem, który Ci podałem. Poczytaj, co koledzy wypisują i co doradzają. Zainteresuj się dystrybucją z lżejszym środowiskiem. Zwróć uwagę na Xubuntu, a nawet i na Lubuntu. Lżejsze środowisko robi różnicę...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
dzięki, pomyślę nad jakąś starszą wersją systemu, niestety kiedyś (5-7 lat temu) instalowałem już ubuntu (nie pamiętam wersji) ale było z nim sporo problemów, instalacja pendrivea z terminala, odtwarzanie filmów i szukanie polskich fontów to były stracone godziny. niby ok, ale dużo czasu na naukę obslugi mnie zraziło.
zastanowie się co dalej i potestuje.
raz jeszcze dzięki!
pozdrawiam
zastanowie się co dalej i potestuje.
raz jeszcze dzięki!
pozdrawiam
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Nie starszą a szybszą. W starszej nic nie zainstalujesz. W twoim wypadku najlepiej zainstaluj Lubuntu z oficjalnej strony.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@Moonsterr - Zainstaluj się dystrybucjami, które są specjalnie robione pod starsze komputery + lżejszymi odpowiednikam programów i broń boże nie sil się na środowiska wymagające 3D. Ja mam miłe doświadczenia z dystrybucjami opartymi o Puppy Linux (szczególnie przypadł mi do gustu Macpup; można nawet bezpośrednio korzystać z repozytoriów Ubuntu), Slax i Porteus (oba na Slackware), po trosze z Lubuntu (choć "konkurencja" nie śpi i są chyba lepsze dystrybucje oparte o LXDE); fajnie dopracowana jest polska Sparky Linux (choć akurat konfiguracja polskiego desktopu o dziwo jest łatwiejsza w Macpupie; ta dystrybucja oparta jest o Debian Testing).
Dla Puppy, Twoja konfiguracja to "potęga", bo - jeśli pamiętam - to potrzebuje on 64MB do startu, zapotrzebowania na grafikę praktycznie nie ma i spokojnie się na tym pracuje.
Ba można pójść jeszcze dalej i zamiast np. LXDE, czy E17 wykorzystać np. Openboksa. Sparky Linux (ale także i Puppy z jego forkami) daje Ci kilka środowisk bądź menedżerów, takich jak LXDE, E17, Openbox i inne. Jeśli to nie problem, to pobierz sobie i zobacz czy widzisz u siebie jakąś różnicę.
Dla Puppy, Twoja konfiguracja to "potęga", bo - jeśli pamiętam - to potrzebuje on 64MB do startu, zapotrzebowania na grafikę praktycznie nie ma i spokojnie się na tym pracuje.
Ba można pójść jeszcze dalej i zamiast np. LXDE, czy E17 wykorzystać np. Openboksa. Sparky Linux (ale także i Puppy z jego forkami) daje Ci kilka środowisk bądź menedżerów, takich jak LXDE, E17, Openbox i inne. Jeśli to nie problem, to pobierz sobie i zobacz czy widzisz u siebie jakąś różnicę.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Ostatnio natrafiłem na taki gotowiec jak GoBang bazujący na Ubuntu 12.04 LTS ( idealny na starszy sprzęt ) :
Download : http://gobangos.wordpress.com/about/download/GoBang to dystrybucja Linuksa zbudowana na bazie Ubuntu 12.04 LTS.
Domyślnym pulpitem jest lekki Openbox.
GoBang wyposażony jest w aplikacje takie jak:
- MDM display manager
- menadżer plików Thunar
- jądro Linux 3.2.0-39-generic-pae i686
- Wbar
- Terminator
System posiada zestaw skryptów pozwalający na instalację wielu aplikacji.
Minimalne wymagania sprzętowe:
- procesor – 1GHz
- pamięć RAM: 64 – 256 MB
- dysk twardy 2,5 – 4 GB
Użytkownik systemu Live: gobang
Hasło jest puste.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
ASUS EeePC 1201 HAG - Ubuntu
Cześć,
posiadam netbooka ASUS 1201 HAG
Chciałbym zainstalować na niego Ubuntu tylko nie mam pojęcia jaką wersję aby dało się wycisnąć z tego sprzętu maksimum. Wydaje mi się że najsłabszym punktem jest karta graficzna.
Myślę że będę go instalował jako jedyny system. Obecnie mam Win XP, fabrycznie jest zrobiona partycja recovery i chciałbym zapytać czy się zachowa na dysku podczas instalacji.
Jako że piszę w dziale "przedszkole" i zarejestrowałem się kilkanaście minut temu liczę na jakieś dobre rady.
posiadam netbooka ASUS 1201 HAG
Model ASUS Eee PC 1201HAG Windows XP Home (czarny)
Procesor Intel Atom Z520 (1.33 GHz)
512 KB, FSB 533 MHz
Chipset płyty Intel US15W Express
Pamięć 2048 MB DDR2 533 MHz SO-DIMM (1 x 2048 MB)
max 2048 MB
Matryca 12.1" 1366 x 768
Błyszcząca, Podświetlenie LED
Dysk 250 GB SATA 5400 obr./min
Napęd optyczny brak
Karta graficzna Zintegrowana grafika
Intel Graphics Media Accelerator 500
Karta dźwiękowa 24-bitowa karta Intel High Definition Audio
Wbudowane głośniki 2.0
Wbudowny mikrofon
Komunikacja WiFi 802.11 b/g/n
Bluetooth
Ethernet 10/100 Mb/s
Urządzenie wskazujące Klawiatura
TouchPad
Porty pozostałe 3 x USB 2.0
1 x RJ45
1 x VGA (D-Sub)
1 x Kensington Lock
1 x Wejście mikrofonu
1 x Wyjście słuchawkowe
Czytnik kart 3-w-1: SD/SDHC/MMC
Czytnik lini papilarnych Nie
Kamera video 0.3 MP
TV-out Nie
Tuner TV Nie
Replikator portów Nie
Bateria (6 komorowa) 4400mAh, czas pracy do 8 h
System operacyjny Windows XP Home Edition
Myślę że będę go instalował jako jedyny system. Obecnie mam Win XP, fabrycznie jest zrobiona partycja recovery i chciałbym zapytać czy się zachowa na dysku podczas instalacji.
Jako że piszę w dziale "przedszkole" i zarejestrowałem się kilkanaście minut temu liczę na jakieś dobre rady.

- igotit4free
- Przyjaciel
Skorzystaj z rad z tego wątku, w zasadzie wybór sprowadza się w przypadku początkującego do Xubuntu lub Lubuntu. Jest też Mint z MATE lub Cinnamonem.
Recovery się zachowa jeśli jej nie usuniesz, celowo albo nieświadomie. Przy czym zalecam daleko idącą ostrożność, bo potem z instalacją XP bez napędu CD/DVD jest krucho ...
Recovery się zachowa jeśli jej nie usuniesz, celowo albo nieświadomie. Przy czym zalecam daleko idącą ostrożność, bo potem z instalacją XP bez napędu CD/DVD jest krucho ...