[Solved] Odtwarzacz Blu-Ray

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
eszel89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

[Solved] Odtwarzacz Blu-Ray

Post autor: eszel89 »

Witam,
Posiadam komputer Acer Aspire l3600 - wielkości magnetowidu.
Na pokładzie Ubuntu 12.04, wnet będzie nowy dysk i 13.04.

Potrzebuję zakupić odtwarzacz Blu-Ray i potrzebuję pomocy. Z jednej strony w komputerze miałem odtwarzacz DVD z nieznanym mi wejściem w płytę główną i raczej niczego nie znajdę do tej płyty tym bardziej, że jedna plastikowa część zapinki na płycie mi pękła przez moją niezdarność. Poszukuję czegoś co:
działa po podpięciu do komputera lub dekodera (mogą być dwa porty USB 2.0, dekoder działa z każdym podpiętym nośnikiem danych) i po podpięciu do TV (Euro).
Zastanawiałem się nad zwykłym odtwarzaczem Blu-Ray od kina domowego ale nie wiem czy jest możliwość podpięcia go pod mój komputer poprzez USB. Myślałem również nad zewnętrzną nagrywarką Blu-Ray działającą pod komputerem ale nie wiem czy jest możliwość puszczenia takiej płyty pod TV (Euro).
Niestety ekran ok kompa mam pod standardowy port, na ekran z HDMI póki co nie mogę sobie pozwolić.
Budżet do przeznaczenia: max 400 zł
Moje pytanka:
1. Co polecacie?
2. Czy jest taki sprzęt?
3. Jak pogodzić jedno z drugim?
4. Czy możecie podać linki do tych produktów?

Z góry dzięki,
Pozdrawiam :)

Edit:
Dopisanie solved w temacie + poprawienie własnych błędów
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2013, 11:40 przez eszel89, łącznie zmieniany 3 razy.
ionash.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Re: Odtwarzacz Blue-Ray

Post autor: ionash. »

Żadnego odtwarzacza "Blue-Ray" nie znajdziesz, bo nic takiego nie istnieje. Gdybyś szukał odtwarzacza blu-ray - a, to co innego (popraw błąd w temacie).
Tym niemniej, to co usiłujesz zrobić, to niczym próba założenia spodni przez głowę. Po pierwsze - czego właściwie szukasz: napędu do komputera (ta płyta chyba ma złącza sata, więc przynajmniej teoretycznie napęd blu-ray dałoby się podłączyć; inna sprawa, jak całość by się sprawdziła w praktyce, ale karty graficznej tego komputera analogowo do telewizora i tak nie podłączysz), czy stacjonarnego odtwarzacza? Po drugie - jeśli wyobrażasz sobie, że podłączysz stacjonarny odtwarzacz blu-ray kablem usb do komputera, czy tam dekodera, i w ten sposób będziesz oglądać film z odtwarzacza, to się grubo mylisz. Wejście usb w odtwarzaczu jest po to, by móc skorzystać z pendrive'a lub dysku zewnętrznego jako nośników treści, a nie w celu przesyłania obrazu (gdzie tu logika?).
Wreszcie po trzecie - odtwarzać materiał HD z wykorzystaniem kabla euro, to bez sensu. I chyba do tego samego wniosku doszli producenci odtwarzaczy blu-ray, bo w gniazdo euro to chyba żaden nie jest wyposażony (a przynajmniej ja się nie spotkałem).
Jeśli tylko tak możesz połączyć sprzęt, to kup odtwarzacz dvd (teraz nowy to chyba nawet poniżej stówy znajdziesz) z wyjściem euro; jeśli koniecznie potrzebujesz odtwarzacza blu-ray (ale przy tych ograniczeniach - to po co?) - zbieraj na nowy telewizor.
Awatar użytkownika
eszel89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: Odtwarzacz Blue-Ray

Dzięki za odpowiedź,
Faktycznie popełniłem kilka błędów i cieszę się, że je skorygowałeś.
Ogólnie to chcę zrobić coś takiego:
Mam płytę Blu-ray z mojego wesela i niestety nie mam jak to oglądnąć ani skopiować. Płyty DVD niestety nagrywane jakimś Adobe Elements i nawet CloneDVD nie daje rady.
Doszedłem do wniosku, że kupię nagrywarkę zewnętrzną blu-ray pod ten komputer. Wewnętrzną nie ponieważ mam tylko jedno sata2 pod dysk twardy a jak wspomniałem posiadam jakiś przerabiane sata do napędów cd/dvd i są tylko dedykowane napędy pod ten sprzęt. Telewizor będzie nowy w tym roku z wejściem HDMI ale póki co mam LCD pod VGA i niestety CRT pod euro.
Teraz mam takie pytanko. Czy mając tą nagrywarkę zewnętrzną blu-ray, mogę ją podpiąć pod laptop a laptop poprzez HDMI do TV, który sobie np za pół roku nabędę?
Wiem, że kombinuję jak kóń pod górę.
Pozdrawiam
ionash.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86

Re: Odtwarzacz Blu-Ray

Post autor: ionash. »

Czy mając tą nagrywarkę zewnętrzną blu-ray, mogę ją podpiąć pod laptop a laptop poprzez HDMI do TV, który sobie np za pół roku nabędę?
Tak.
Wiem, że kombinuję jak kóń pod górę.
Dokładnie tak. Skoro ktoś ci tę płytę nagrał - i pewnie jeszcze wziął za to pieniądze - to już ma nagrywarkę blu-ray. Na twoim miejscu zatem bym tego kogoś poprosił, żeby ci zripował ten film do .mkv czy choćby .avi i skopiował na pendrive'a. W ten sposób nie tylko oszczędzisz sobie wydatków, ale i nie będziesz musiał czekać pół roku ze sprawdzeniem coś tam nawywijał po północy :)
Awatar użytkownika
eszel89
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: Odtwarzacz Blu-Ray

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia :)
ODPOWIEDZ