najlżejszy serwer dźwięku?
- e-San
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
najlżejszy serwer dźwięku?
witam!
stawiam właśnie system na komputerze typu terminal, a służyć on ma wyłącznie odtwarzaniu muzyki via mpd.
komputer demonem mocy nie jest i pamięć tez ma ograniczona. szukam wiec rozwiązania minimalistycznego, a przede wszystkim uzywajacego mało pamieci.
szybkie dwa pytania:
czy można używać mpd BEZ serwera dźwięku (wyłącznie sterowniki w jądrze)?
jeśli nie, jaki jest najlżejszy serwer dźwięku który dogada się z mpd i alsą?
pozdrawiam.
stawiam właśnie system na komputerze typu terminal, a służyć on ma wyłącznie odtwarzaniu muzyki via mpd.
komputer demonem mocy nie jest i pamięć tez ma ograniczona. szukam wiec rozwiązania minimalistycznego, a przede wszystkim uzywajacego mało pamieci.
szybkie dwa pytania:
czy można używać mpd BEZ serwera dźwięku (wyłącznie sterowniki w jądrze)?
jeśli nie, jaki jest najlżejszy serwer dźwięku który dogada się z mpd i alsą?
pozdrawiam.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: najlżejszy serwer dźwięku?
Można, poprzez ALSA: http://mpd.wikia.com/wiki/Configuration sekcja Audio Ouptutsczy można używać mpd BEZ serwera dźwięku (wyłącznie sterowniki w jądrze)?
Można też w ogóle nie mieć serwera dźwięku.
- e-San
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
bardzo serdecznie dziękuję za szybka odpowiedz.
niestety wili mpd nie chce działać na moim telefonie, wiec wszystko posprawdzam za jakiś czas, a ze niecierpliwy jestem, to spytam czy regulacja glosnosci wchodzi w grę bez serwera?
pozdrawiam
niestety wili mpd nie chce działać na moim telefonie, wiec wszystko posprawdzam za jakiś czas, a ze niecierpliwy jestem, to spytam czy regulacja glosnosci wchodzi w grę bez serwera?
pozdrawiam
-
- Przebojowy Jelonek
Jak najbardziej. Ponadto w alsie skonfigurować można miksowanie dźwięku z kilku aplikacji i regulację głośności per aplikacja. A przynajmniej na PC ze zintegrowaną dźwiękową, nie wiem jak na telefonie...e-San pisze: niestety wili mpd nie chce działać na moim telefonie, wiec wszystko posprawdzam za jakiś czas, a ze niecierpliwy jestem, to spytam czy regulacja glosnosci wchodzi w grę bez serwera?
- e-San
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
nie zrozumieliśmy się.
alsa jest jedynie wkompilowana w jądro, nie jest w systemie zainstalowany serwer dźwięku taki jak jack czy alsa.
czy konfigurujac mpd by współpracował bezpośrednio z plikami reprezentujacymi urządzenie znalezione przez alsa, będę mógł regulować głośność plików audio odtwarzanych przez mpd?
komputer to terminal wyse s10. przez telefon nie mogę wejść na wikipedie alsa, a nie mam innego dostępu teraz do internetu.
alsa jest jedynie wkompilowana w jądro, nie jest w systemie zainstalowany serwer dźwięku taki jak jack czy alsa.
czy konfigurujac mpd by współpracował bezpośrednio z plikami reprezentujacymi urządzenie znalezione przez alsa, będę mógł regulować głośność plików audio odtwarzanych przez mpd?
komputer to terminal wyse s10. przez telefon nie mogę wejść na wikipedie alsa, a nie mam innego dostępu teraz do internetu.
-
- Przebojowy Jelonek
Zrozumieliśmy się. Alsa nie jest serwerem dźwięku, serwerem jest Jack albo PulseAudio. Nie zmienia to jednak faktu, że możesz cały dźwięk w systemie oprzeć jedynie na Alsie (razem z regulacją głośności per aplikacja i miksowaniem).nie zrozumieliśmy się.
MPD współpracuje z alsą bez problemów, sposób konfiguracji MPD podałem.