Żaden program do skanowania nie widzi epsona 3490Photo

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
arcio_dr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Żaden program do skanowania nie widzi epsona 3490Photo

Post autor: arcio_dr »

Ani Xsane ani skanlite ani program (pod nazwą w menu) skanowanie obrazów nie odnajdują mojego skanera epson 3490 photo. Wygooglowałem parę sposobów ale nie bardzo rozumiem o co chodzi więc pewne dlatego nic nie daje ich wprowadzenie. Może trochę bardzie łopatologicznie by się dało?
Hebluj Hebluj przyjdzie cieśla siekierką poprawi
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Żaden program do skanowania nie widzi epsona 3490Photo

Post autor: xxx666xxx »

Zacznijmy od tego czy w ogóle Twój skaner jest widziany przez system na Twoim komputerze... Podepnij go, włącz i wejdź w terminal i klepnij

Kod: Zaznacz cały

lsusb

uzyskany wynik skopiuj z terminala i wklej tu na forum (pamiętając by umieścić w znacznikach CODE) i sprawdzimy czy go widzi czy nie...

Jedyne co wynalazłem w sieci to, że może potrzebować dodatkowego firmware w postaci pliku "Esfw52.bin". Ogólnie oficjalne wsparcie dla Epsonów pod linuksem zostało przerwane już w chyba w 2012 roku (z tego co wyczytałem w internetach)? Ostatnie miejsce gdzie taki ogólny instalator linuksowy Epsonów występuje to w paczce firmware ale dla systemów bazujących na paczkach RPM o tutaj: iscan-firmware i wspiera skanery:

Kod: Zaznacz cały

* GT-1500 / GT-D1000
* Perfection 2480/2580 PHOTO / GT-F500
* Perfection 3170 PHOTO / GT-9400
* Perfection 3490 PHOTO / GT-F520
* Perfection 4180 PHOTO / GT-F600
* Perfection 4490 PHOTO / GT-X750
* Perfection V10/V100 PHOTO / GT-S600
* Perfection V200 PHOTO / GT-F670
* Perfection V30/V300 / GT-F720 / GT-S620
* Perfection V33/V330 PHOTO / GT-F730 / GT-S630
* Perfection V350 PHOTO / GT-F700
* Perfection V500 PHOTO / GT-X770
* Perfection V600 PHOTO / GT-X820 
Jak widzisz ostatnim jest V600 (dziś najnowszy to chyba V750) to świadczy o tym, że już sterowniki do skanerów fotograficznych (i nie tylko) od dawna nie są rozwijane.

Natomiast dla Ubuntu (i w ogóle systemy bazujące na paczkach DEB) hmmm coś ciężko z tym widzę. Ew. można kombinować z samym plikiem konkretnego firmware które jest do pobrania tu: Esfw52.bin Tylko jak to załadować by współpracowało tu już bym na Twoim miejscu prosił starszyznę forum ubuntu. Bear7 lub Ethanak oni powinni Ci pomóc jak ich o to poprosisz.

Czy zadziała ten plik firmware to nie wiem bo skoro już od dawna nie rozwijają sterowników dla nowych dystrybucji to nie wiadomo czy stary firmware będzie współpracował z nowymi kernelami linii 3.x może wręcz powodować niestabilną pracę systemu.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”