xfce nie można zmienić katalogu z tłami pulpitu
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
xfce nie można zmienić katalogu z tłami pulpitu
Nowo zainstalowane xubuntu 14.04. Nie wiem ale zdaje się że ma problem z wykrywaniem monitorów. Mam podłączony sonyTV. Źle wykrywał monitory. Odłączyłem sony ale nic to nie zmieniło. Niezależnie gdzie się znajduje katalog z obrazami po prostu go nie zapisuje i w ustawieniach pulpitu wraca do katalogu backdrops. Chociaż zawiesza się okno ustawień tak jakoś dziwnie tu zrzut ekranu:http://www.projekty-justyny.netmark.pl/ ... pulpit.png
Hebluj Hebluj przyjdzie cieśla siekierką poprawi
- Ittaj
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Re: xfce nie można zmienić katalogu z tłami pulpitu
Miałem identyczny problem na Xubuntu 13.04, ale jak go rozwiązałem to już nie pamiętam;)
Co do tego okna ustawień, to nie ma ono nic wspólnego z nie zapamiętywaniem tapet, usunęli ten bug w najnowszej łatce do Xfce, a żeby poprawnie wyświetlił ci listę tapet zwyczajnie wystarczy uruchomić ustawienia pulpitu ponownie (nieraz wystarczyło kliknąć w ustawieniach pulpitu na menu i z powrotem a wszystko wracało do normy.)
Nie powinienem może tego pisać na forum Ubuntu, ale jeśli lubisz Xfce to polecam Manjaro. Wszystko ładnie śmiga, do tego możesz sobie doinstalować świetnie zoptymalizowany compiz-xfce, emerald, fusion icon i system zyskuje nieco "bajeru";) Jest bardzo lekki Pacman zamiast ociężałego centrum oprogramowania, a system jest bardzo skalowalny, nie ma problemu z obsługą drugiego monitora. Możesz nawet pobrać sobie "minimal net version" i samemu zdecydować jaki chcesz soft i środowisko graficzne. Całość jest bardzo stabilna, a roling release zapewnia zawsze najświeższe pakiety... no i pomimo, że system oparty jest na Archu to jest banalnie prosty w obsłudze.
Co do tego okna ustawień, to nie ma ono nic wspólnego z nie zapamiętywaniem tapet, usunęli ten bug w najnowszej łatce do Xfce, a żeby poprawnie wyświetlił ci listę tapet zwyczajnie wystarczy uruchomić ustawienia pulpitu ponownie (nieraz wystarczyło kliknąć w ustawieniach pulpitu na menu i z powrotem a wszystko wracało do normy.)
Nie powinienem może tego pisać na forum Ubuntu, ale jeśli lubisz Xfce to polecam Manjaro. Wszystko ładnie śmiga, do tego możesz sobie doinstalować świetnie zoptymalizowany compiz-xfce, emerald, fusion icon i system zyskuje nieco "bajeru";) Jest bardzo lekki Pacman zamiast ociężałego centrum oprogramowania, a system jest bardzo skalowalny, nie ma problemu z obsługą drugiego monitora. Możesz nawet pobrać sobie "minimal net version" i samemu zdecydować jaki chcesz soft i środowisko graficzne. Całość jest bardzo stabilna, a roling release zapewnia zawsze najświeższe pakiety... no i pomimo, że system oparty jest na Archu to jest banalnie prosty w obsłudze.
JEHOWA (JHWH) imię Boga opisanego w Biblii, Ojca Jezusa (Łukasza 3:21,22) kiedyś znane także w Kościele Katolickim jako "Jahwe" (Psalm 83:19 BT) oraz używane w polskiej literaturze. (www.jehowa.info)
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
Re: xfce nie można zmienić katalogu z tłami pulpitu
Sprawa Jest taka że jak uruchamiam z managera ustawień ustawienia pulpitu działają, nowe tapety się wczytują ale .... wystarczy że wrócę do ustawień wszystkich i spowrotem do pulpitu to tapety są znowu domyśne i kicha. Ciekawe gdzie zapisują się te ustawienia może trzeba zmienić prawa dostępu. Maiałem tak teraz po zainstalowaniu digikam - katalog .kde był własnością rota i za Chiny nie chciało się tam zapisać żadne ustawienie. Podobna rzecz była z radiotray.
Narazie systemu nie będę zmieniał bo ten akurat ma bardzo prężne wsparcie a to bardzo ważne dla początkującego. Same Google nie wyastarczą. Pozdrawiam.
Narazie systemu nie będę zmieniał bo ten akurat ma bardzo prężne wsparcie a to bardzo ważne dla początkującego. Same Google nie wyastarczą. Pozdrawiam.
Hebluj Hebluj przyjdzie cieśla siekierką poprawi