Problem mam od dawna. Komputer mam szybki ( i7/16gb ram /dysk ssd ) ale często ( nie zawsze!) po włączeniu działa bardzo mułowato. Poprzez mułowatość rozumiem brak płynności w przewijaniu obrazu przeglądarki, start programu pocztowego przez 5-6 sekund, zawieszanie się na 3-5 sekund wszelkich akcji itd. Pisałem już na tym forum upatrując przyczynę w karcie graficznej, sterowniku 3d itp. itd. ale wszystko to były przypuszczenia i niepotwierdzone dywagacje. Teraz znalazłem regułę . Komputer na co dzień jest podpięty do stacji dokującej. Jak go wyjmę z niej to jak ręką odjął - działa tak jak powinien czyli błyskawicznie. Żadnych zwisów, akcja - reakcja. Wkładam do stacji, bootuje i znowu muli. Nie wiem co ma stacja dokująca do szybkości działania ale to jest fakt - 100% powtarzalność .
Czy ktoś z was ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje? Gdzie szukać przyczyny ?
Mój system to Ubuntu 14.04, laptop dell 6440
K.
dell 6440 - wolne działanie po podłączeniu do stacji dokującej
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
dell 6440 - wolne działanie po podłączeniu do stacji dokującej
Ostatnio zmieniony 10 sie 2014, 19:59 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.