Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: wupra »

Rafskix masz rację rozbieżności cenowej dosyć spore, jednak głównym punktem odniesienia powinna być oficjalna cena dystrybutora gry w typ przypadku to 49,90 zł.
Może uda się uzyskać cenę ok 40 zł za tą grę, zobaczymy co da się załatwić ;).

Zwróć uwagę również na jedne szczegół o którym się nie mówi. Do niektórych gier dodaję dodatkową płytę z wersją na Linuksa (np. ETQW, Prey, Unreal Antologia itd.), przygotowanie takiej płyty trochę kosztuje. Dlatego nie mogę konkurować z innymi sklepami które sprzedają taką samą grę tylko dla Windows, ponieważ dla nich to jest gotowy produkt. W moim przypadku ewentualna gra tylko dla Windows pozbawiona wersji na Linuksa jest półproduktem i dla klienta może okazać się nic nie warta. Pełnowartościowym produktem są dla mnie gry wydawane przez LGP i RuneSoft tzn. mogę sprzedać taką grę bez konieczności dodawania dodatkowej płyty itp.

EDIT:
Jusko pisze:Jestem w Empiku i widzę Sacred Gold PL - cena 29.99 zł...na Linuksa wersja zwykła(?) w dodatku nie PL i 119.99 zł
OK, Sacred Gold dla Windows w innym sklepie 52 zł. Jakiś czas temu była sprzedawana zwykła wersja Sacred Plus dla Windows za ok 25 zł bez dodatku, po kilku miesiącach pojawiła się wersja Gold i to ma być uczciwe?

Wersja na Linuksa jest pełnowartościowa czyli Gold, nie ma tam polskiej wersji językowej tak samo jak niemieckiej, francuskiej, chińskiej itp. Bo niby po co miałaby być polska wersja specjalnie dla 3 osób z polski? Właśnie o to chodzi, każda wersja językowa należy do firmy która ją przygotowała np (cenega poland), więc dołączenie jej wiąże się z wykupieniem dodatkowej licencji. W przypadku niektórych gier wersja na Linuksa zawiera dodatkowe misje, mapy które nie są dostępne na płycie z grą dla Windows.

Jusko pisze: X2 26,99 zł (czy nie była nawet w PL?) - na Linuksa 89,49zł ...
Pewnie 30 % obniżka cen nic dla Ciebie nie znaczy? W 8 maja 2009 można było zakupić tą grę jak i inne wydane przez LGP za 9 GBP ok 43 zł. Szkoda, że żaden z resellerów wtedy nie obniżył również swoich cen do podobnego poziomu.
Jusko pisze: I w Empiku jednak stwierdziłem, że chyba naprawdę najlepszym wyjściem jest wydzielić parę GB z partycji, postawić legalny Windows Server na 240 dni i tam grać.
Jak myślisz ile użytkowników konsoli po porównaniu cen gier na konsole i tzw. PC porzuci konsolę na rzecz gier na PC? Uważam to za adekwatne porównanie.
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: pendejo »

Rafskix na oficjalnej stronie machinarium jest do pobrania za 59 zł (lub 20$) więc myślę, że cena w sklepie wupra nie jest zła
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
Rafskix
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: Rafskix »

Nie twierdzę,że to jest zła cena.Napisałem to porównanie w innym kontekście.Nie należy patrzeć TYLKO na cenę,ale także na inne rzeczy-reputację sklepu,kontakt,pomoc w razie problemów technicznych.To też jest bardzo ważne i zdaję sobie z tego sprawę:)
Także z tego,że Wupra to mały gracz na rynku sklepów z grami i nie może konkurować z gigantami.Przynajmniej na razie;)
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Masz rację tylko w tym wszystkim jest jeden ważny czynnik o którym większość osób zapomina. Wersja na Linuksa z pomocą techniczną jest oferowana w Polsce wyłącznie w sklepie Wupra. W innych sklepach można kupić gry dla Windows i czasami dla MacOS.
Generalnie moja oferta jest skierowana do użytkowników Linuksa. Zrobiłem mały nieformalny krok w stronę fanów wine dodając do oferty kilka gier dla Windows, jednak nie cieszą się one jakimkolwiek zainteresowaniem, co utwierdza mnie w przekonaniu, że większość osób używających wine robi to ze względu na łatwy dostęp do pirackiego oprogramowania. Nie mogę przy tych grach napisać, że działają pod wine, gdyż nie jestem w stanie zapewnić do nich pomocy technicznej oraz odpowiadać za nie udane próby uruchomienia tych gier.

P. S. Proszę nie poruszać teraz tematu wine, gdyż w znacznym stopniu nic on nie wnosi, a nawet może powodować ponowne wznowienie bezsensownej dyskusji odnoszącej się defakto do gier dla Windows.

EDIT:
Mam już pozwolenie od CD-Pojektu, więc Penumbra jest coraz bliżej dodania do oferty (tylko mogą pojawić się problemy z dostępnością gry).

Również blisko jest polska wersja językowa gry Robin Hood, tylko nie wiem czy ktoś będzie zainteresowany. Osoby które posiadają już grę Robin Hood może będą mogły dokupić polską wersję.

EDIT:
Jednak Penumbra jest dalej niż bliżej. Co powiecie na pudełkową wersje On The Rain-Slick Precipice Of Darkness, może uda się przekonać Hot Head Games do wydania pudełkowej wersji np. przez LGP.

EDIT:
Co sądzicie o dołączeniu do oferty maty do tańczenia z grą stepmania?
Awatar użytkownika
tsr
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: tsr »

wupra pisze: Co sądzicie o dołączeniu do oferty maty do tańczenia z grą stepmania?
Każdy nowy linuksowy produkt cieszy. Gdybym miał dzieci to rozważałbym zakup, ale może znajdą się chętni.
Słowianin
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

tsr pisze:Każdy nowy linuksowy produkt cieszy. Gdybym miał dzieci to rozważałbym zakup, ale może znajdą się chętni.
ja jestem za, akurat mamy mate do tanczenia pod ps2 - nie przyszlo mi do glowy, aby sprobowac ja podlaczyc pod ubuntu - jak bede mial czas, to przetestuje...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Może dodam do oferty samą grę Stepmania z całym kompletem piosenek z StepMix1-5.
Generalnie grę będzie można uruchomić z płyty bez instalacji, instalacja będzie również dostępna.

Dodam bonusowy instalator dla piosenek z ddrencore.com instalacja będzie wymagać szerokopasmowego dostępu do internetu tzn. pliki będą pobierane podczas instalacji. Niestety ze względów licencyjnych większość dodatkowych piosenek nie może zostać zamieszczona na płycie.

Niedługo w ofercie pojawi się kolejny ciekawy zestaw.
womperm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: womperm »

Wupra, jest sporo gier na mac'a zobacz tu KLIK.
Linux napoczątku musi mieć minium 35% usterów, bo mac ma jakieś 48%.
Niestety większość moich znajomych ma Windowsa i mówi po co zmieniać, tak jest dobrze.
Uważają tak pomimo zawiech, oraz śladowych ilości wirusów.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Dystrybucją tych gier zajmuje się Nicolas Games, są to gry wydane przez Fearl, MacSoft i Aspry. Nie ma tam gier wydanych przez RuneSoft.
Powiedz mi gdzie MacOS ma spory odsetek użytkowników, bo na pewno nie w Polsce. Ba mogę się założyć, że gry na MacOS sprzedają się dużo gorzej niż na Linuksa. Rożnica jest taka, że Nicolas Games może sobie pozwolić na promocję i dystrybucje gier dla MacOS.

Możesz podać źródła swoich informacji?

EDIT:
Jak wspomniałem wcześniej być może uda mi się dodać do oferty Penumbrę, jednak cena będzie musiała być wyższa od wersji dla Windows sprzedawanej w Polsce za 29,99 zł. Wynika to głównie z konieczności przekazania części prowizji na rzecz Frictional Games, bez tego nie będzie możliwe wprowadzenie Penumbry na Linuksa do oferty sklepu Wupra.
Dlatego zastanawiam się ile jesteście w stanie zapłacić za wersję na Linuksa która może być sprzedawana w pakiecie z grą Penumbra Antologia oraz czy jesteście zainteresowani dodaniem angielskiej wersji językowej gry.

Moja propozycja cenowa mieści się w przedziale 40-50 zł, odnosząc się do ankiety można wyciągnąć wniosek, że jest to przedział cenowy za którym opowiada się większość osób.

EDIT:
Jednak Cider nie jest jakimkolwiek rozwiązaniem, najlepszym dowodem jest fakt ponownego przeportowania gry X3: Reunion przez Virtual Programming (wydawca gier na MacOS). Decyzja była podjęta przez VP po przeportowaniu X3: Terran Conflict i ogólnie słabą jakością działania X3: Reunion przy użyciu Cider.
Trochę żal mi osób które zostały oszukane przez Transgaming, chociaż sami wybrali podróbkę.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

wupra pisze:Jednak Cider nie jest jakimkolwiek rozwiązaniem, najlepszym dowodem jest fakt ponownego przeportowania gry X3: Reunion przez Virtual Programming (wydawca gier na MacOS). Decyzja była podjęta przez VP po przeportowaniu X3: Terran Conflict i ogólnie słabą jakością działania X3: Reunion przy użyciu Cider.
Trochę żal mi osób które zostały oszukane przez Transgaming, chociaż sami wybrali podróbkę.
Dla mnie to jest bardzo dobra wiadomość. Dla Mac OS X powstało zbyt dużo gier korzystających z Cider. Poza tym gry korzystające z rozwiązań opartych na komercyjnych wersjach Wine są gorzej wykonane.
Ostatnio zauważyłem, że Google Picasa (Wine) dla Linuksa nie jest rozwijana od dłuższego czasu. Mam nadzieję , że Google porzuci ten projekt i stworzą natywną wersję tego programu dla Linuksa.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Udało mi się uzyskać niższe ceny wyłącznie dla polskich klientów dla gier na Linuksa które zostały wydane przez firmę RuneSoft, warunkiem jest zapewnienie sprzedaży każdej gry na relatywnie niskim poziomie.

Początkowo ceny niższe nawet o 35%, dostępne od 26 marca do 9 kwietnia. Jeśli promocja okaże się skuteczna to ceny pozostaną nie zmienione przez dłuższy okres czasu oraz będzie możliwe dostarczenie polskiej wersji językowej do niektórych gier.

Niestety ma też złą wiadomość, ze względów technicznych nie będzie możliwe dodanie polskiej wersji językowej do gier Knights and Merchants, Northland, Software Tycoon.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

wupra pisze:Udało mi się uzyskać niższe ceny wyłącznie dla polskich klientów dla gier na Linuksa które zostały wydane przez firmę RuneSoft, warunkiem jest zapewnienie sprzedaży każdej gry na relatywnie niskim poziomie.

Początkowo ceny niższe nawet o 35%, dostępne od 26 marca do 9 kwietnia. Jeśli promocja okaże się skuteczna to ceny pozostaną nie zmienione przez dłuższy okres czasu oraz będzie możliwe dostarczenie polskiej wersji językowej do niektórych gier.
Zamówiłem Jack Keane oraz Airline Tycoon Deluxe dla Linuksa. Pamiętam recenzję gry Jack Keane w cd action oraz ocenę 9/10. Bez wątpienia najlepsza gra przygodowa dostępna dla systemu Linux. Runesoft w zasadzie nigdy nie robił takich promocji i może warto poinformować serwisy takie jak np. linuxnews.pl, linux.pl itd.
wupra pisze:Niestety ma też złą wiadomość, ze względów technicznych nie będzie możliwe dodanie polskiej wersji językowej do gier Knights and Merchants, Northland, Software Tycoon.
Dziwne. Te wszystkie gry zostały stworzone przez Runesoft, Na czym niby polegają te problemy techniczne?
BUY LINUX GAMES
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

mat może to nie względy techniczne, tylko licencyjne spolszczeń? A może kodowanie znaków nie pozwala na polskie krzaki.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

pendejo pisze:mat może to nie względy techniczne, tylko licencyjne spolszczeń? A może kodowanie znaków nie pozwala na polskie krzaki.
W zasadzie wole gry w oryginalnej wersji językowej, ale wspomniany problem często był omawiany w tym wątku przez użytkowników. Dlatego zadałem to pytanie.

Ciekawe ile osób weźmie udział w obecnej promocji?
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Zamówiłem Jack Keane oraz Airline Tycoon Deluxe dla Linuksa. Pamiętam recenzję gry Jack Keane w cd action oraz ocenę 9/10. Bez wątpienia najlepsza gra przygodowa dostępna dla systemu Linux.
mat pisze: Runesoft w zasadzie nigdy nie robił takich promocji i może warto poinformować serwisy takie jak np. linuxnews.pl, linux.pl itd.
Nie zdążyłem przygotować informacji prasowej, niedługo informacja zostanie przekazana w odpowiednie miejsca.

Być może uda się uzyskać niższe ceny dla gier na MacOS.
Hehe w sumie to i tak ostro zjechałem z cen w stosunku do oferty TuxGames.

mat pisze: Dziwne. Te wszystkie gry zostały stworzone przez Runesoft, Na czym niby polegają te problemy techniczne?
W niektórych grach dane gry z wersją językową są zapisane w binarnym formacie RIFF, więc nie można podstawić plików z polskiej wersji. Dlatego zapytałem się o dwie gry RuneSoft czy istnieje możliwość zapisania polskiej wersji w formacie RIFF, niestety odpowiedz była negatywna. Dla RuneSoft te gry są dosyć stare zwłaszcza, że wydali oni wersję na MacOS i Amigę natomiast wydawcą wersji na Linuksa jest LGP. Mogę się jeszcze zapytać LGP czy mogli by to zrobić we własnym zakresie. Tylko jak zwykle wymagane jest jakiekolwiek zainteresowanie tymi grami ze strony polskich użytkowników Linuksa.

EDIT:
pendejo pisze:mat może to nie względy techniczne, tylko licencyjne spolszczeń? A może kodowanie znaków nie pozwala na polskie krzaki.
Kodowanie znaków jest kwestią techniczną. Odnosząc się do polskich wersji językowych mam na myśli gry które już ją posiadają w wersji dla Windows.
Licencja raczej nie jest problemem, wystarczy tylko trochę kasy i można ją mieć. Problemem może być raczej brak opłacalności, przecież nie opłaca się załatwiać polskiej wersji dla 10-20 osób.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Ja właśnie otrzymałem przesyłkę z Quake Wars. Dzisiaj spróbuję ją może zainstalować na swoim OpenSUSE (jak będę miał czas). Zastanawiam się też nad zakupem jakiejś przygodówki (w przyszłym miesiącu). Co polecanie Machinarium, Jack Keane, Ankh, czy może warto poczekać na Penumbra? Najistotniejszą dla mnie rzeczą jest to, która gra trwa najdłużej (najdłużej się ją przechodzi).
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

makson Stawiam na Penumbrę, bo to antologia jest.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Może zrobie, krótki opis Enemy Territory: Quake Wars, który mam nadzieję przyda się sklepu. Gra jest dostarczona z 3 płytami. Płyta z grą na Windowsa, płyta z aktualizacją dla Windowsa i płyta Linux Quake Wars z instalatorem. Mamy też prostą instrukcję, kartkę z kluczem CD i najfajniejszy dodatek - bon z Kompania Graczy. Wpisując kod z tego bona na stronie http://www.kompania.cenega.pl dostajemy nagrody. Można wybrać między innymi bilet do Mulitkina. Gra na stronie http://www.wupra.com kosztuje 29,99zł, bilet do multikina ok 20zł, więc gra jest oddawana nabywcy praktycznie za darmo! Uważam, że warto to podkreślić w opisie gry. Instalując grę mamy do wyboru wersję językową polską, albo rosyjską. Gra chociaż 32bitowa, to zainstalowała się i działa na 64 bitowym OpenSUSE bez doinstalowywania żadnych bibliotek. Po instalacji mamy od razu najnowszą wersję gry (1.5), co jest ważne, gdyż najnowszy patch zajmuje prawie 600MB, i mało komu na rękę jest go pobierać z sieci. Gra działa płynnie w rozdzielczości 1280:1024, na średnich detalach na komputerze w ogóle nie przeznaczonym do gier (karta graficzna NVIDIA Quadro FX 370), myślę, że na tym samym kompie na Windowsie już by tak dobrze nie działała.
Teraz uwagi i pytania. Jak uruchomiłem instalator z płyt z instalatorem dla Linuksa, to kiedy poprosił o wymianę płyty na płytę z grą, to nie mogłem wysunąć poprzedniej płyty (device is busy). Musiałem przerwać instalacje, przegrać instalator na dysk, uruchomić go z dysku i wtedy płyty się swobodnie wymieniały. Myślę, że wupra powinien się przyjrzeć temu zagadnieniu i ewentualnie zaktualizować instrukcję instalacji. Myślę, że warto dodać do wyboru instalacji także angielską wersję językową. Chociaż tłumaczenie na polski jest zrobione profesjonalnie, to jednak powoduje u mnie uśmiech, jak polscy dubbingowcy udają obcych, albo żołnierzy amerykańskich. Instrukcja dołożona do gry to jest jakiś żart - kilka stron, które nic wartościowego o grze nie mówią. Chciałbym też wiedzieć, jak wygląda sytuacja instalacji tej gry na więcej niż jednym komputerze. Czy jak zainstaluje ją sobie na komputerze, z którego korzystam na co dzień (a do którego nie mam w tej chwili dostępu) i użyje tego samego CD key, to zbanują ten klucz na serwerze za piractwo?

Plusy:
Niska cena
Wartościowy bon!
Polska, profesjonalna wersja językowa
Łatwa i bezproblemowa instalacja
Po instalacji aktualna wersja gry
Ładna grafika, działa płynnie na gorszych komputerach

Minusy:
Problem podczas instalacji z wymianą płyt
Brak angielskiej wersji językowej
pendejo pisze:makson Stawiam na Penumbrę, bo to antologia jest.
Penubra ma tylko jedną wadę (dla mnie) - jest FPP, a takich gier na Linuksa mam już sporo. Ale i tak się poważnie zastanawiam nad tym tytułem.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

makson pisze:Ja właśnie otrzymałem przesyłkę z Quake Wars. Dzisiaj spróbuję ją może zainstalować na swoim OpenSUSE (jak będę miał czas). Zastanawiam się też nad zakupem jakiejś przygodówki (w przyszłym miesiącu). Co polecanie Machinarium, Jack Keane, Ankh, czy może warto poczekać na Penumbra? Najistotniejszą dla mnie rzeczą jest to, która gra trwa najdłużej (najdłużej się ją przechodzi).
Ja polecam Jack Keane lub Ankh bez wątpienia najlepsze gry przygodowe dostępne dla Linuksa.
BUY LINUX GAMES
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

makson Instalacji powinna być bezproblemowa kiedy uruchamiasz instalator za pomocą konsoli i wpisaniu ścieżki do instalatora na płycie, w innym razie będzie problem z odmontowaniem płyty. Wszakże staram się zabezpieczyć i tworzę instalator w taki sposób, że plik 'setup_x86.run' jest możliwie najmniejszy, więc można bezproblemu skopiować plik na dysk i zainstalować grę z płyt.
Niema angielskiej wersji ponieważ tak sobie zażyczył wydawca gry firma Activision, angielską wersję możesz kupić we Francji, Niemczech lub Wielkiej Brytanii.
Możesz używać gry na różnych komputerach, tylko jest jeden szkopuł klucz gry jest przywiązany tylko do jednego użytkownika, więc z jednej kopii gry do gry online może korzystać tylko jedne użytkownik, każdy kolejny musi posiadać własne konto (czyli zakupić grę)

Odnośnie gier przygodowych musisz sam się zdecydować ponieważ rożne gry oferują inny klimat. Wybierając gry RuneSoft można przyczynić się do powstania portu Ankh 3.

Niestety nic się nie ruszyło w sprawie Penumbry.

P. S. Został wydany mod Tribal Wars do ETQW, jeśli będzie to ciekawa pozycja to może zostanie dodana do płyty z instalatorem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”