A zadałeś sobie pytanie, dlaczego twój post wylądował w purgatorach? Bez powodu zazwyczaj tam nie lądują.wm- pisze:Nie lubię się kłócić. no nie istotne. Sedno. Założyłem tu post poszedł w purgatory.Ale odpowiedź na mój problem znalazłem na anglojęzycznej stronie. Nie tu. Co by było jak bym słowa nie znał po angielsku? Retorycznie. Nie rozwiązałbym problemu.
dlaczego niektore posty sa olewane ?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: dlaczego niektore posty sa olewane ?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Ludzie nie chcą forum komputerowego - chcą onetu/naszej klasy.A zadałeś sobie pytanie, dlaczego twój post wylądował w purgatorach? Bez powodu zazwyczaj tam nie lądują.
Niewiedza nie usprawiedliwia lenistwa.
Dokładnie, nie jeden raz spotkałem się tutaj z wątkami dotyczącymi zdrapywania naklejki z monitora lub oceniania nowo stworzonej strony internetowej. Co to ma wspólnego z WiOO? Rozumiem, że jest Off topic, ale nawet tam powinny się znajdować wątki poświęcone w jakimś stopniu tematyce forum. Wspomniałeś, że ludzie chcą naszej-klasy. Zdziwiłbyś się gdybyś zobaczył "pod-fora" dotyczące GNU/Linuksa zamieszczone na forum naszej-klasy. Można tam uzyskać szybką i profesjonalną odpowiedź, a zadawane tam pytania nie stoją na poziomie naprawy pakietów czy zmiany ikon.
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
Ja mam dystans. Znam angielski. Linux nie potrzebuje popularności 90%, żeby istnieć. Więc forum ubuntu nie jest mi potrzebne. Ale cała masa szczeniaków, która to forum niszczy swoimi "demokratycznymi" potrzebami powinna się zastanowić, czy im jest to na rękę.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Czy ja jestem uczulony na edukację narodową, czy może przesadzam, może ma jakąś fobię?Majki-Fajki pisze:Ja mam dystans. Znam angielski. Linux nie potrzebuje popularności 90%, żeby istnieć. Więc forum ubuntu nie jest mi potrzebne. Ale cała masa szczeniaków, która to forum niszczy swoimi "demokratycznymi" potrzebami powinna się zastanowić, czy im jest to na rękę.
Bo po przeczytaniu tego zdania:
przypomniały mi się wszystkie szkoły, do których kiedykolwiek chodziłem.Ale cała masa szczeniaków, która to forum niszczy swoimi "demokratycznymi" potrzebami
Przypomniały mi się czasy podstawówki, stan wojenny, "rozmowa kontrolowana" w telefonie, i np. zadania domowe - których żaden normalny uczeń w tydzień nie zrobi, zadane w związku z faktem, że Jan Paweł II się pojawi następnego dnia w Krakowie (czy Katowicach - już nie pamiętam, a może Częstochowie?).
Te szczeniaki -to tak swojsko zabrzmiało, tak znajomo

Co do samej dyskusji, to użytkownik duchu_ okazał się mistrzem hakerstwa socjotechnicznego

Po co atakować serwer z forum, żeby go zniszczyć.
Wystarczy zacząć kilka wątków - wywołujących filozoficzną debatę, aby użyszkodnicy dopisali kilka kilometrów postów, zapychając bazy danych w takim stopniu,że serwer się zapcha, i całe forum stanie na jakiś czas.
Na razie ten wątek do tego zmierza, i to dość energicznie.

Co do programu orca, czytnika dasher (chyba tak się nazywa), nie znam tych programów, nie wiem jak się ich używa.
Bogu dzięki nigdy nie były mi potrzebne

Wersja forum dla osób upośledzonych wzrokowo, - wyświetlacza działającego w systemie brailowskim nigdy na oczy nie widziałem, aby jakieś forum miało moduły do automatycznej konwersji zawartości na format bardziej czytelny dla osób niepełnosprawnych, nie znam takiego, choć mam nadzieję, że istnieje i być może można go zainstalować.
Myślę, że jest możliwe stworzenie oddzielnego szablonu CSS, z uproszczonym schematem strony, przeznaczony do wyświetlania na znacznie mniejszych monitorach, lub normalnych monitorach w przypadku osoby słabo widzącej.
Taki format mógłby np. ignorować znaczniki IMG, serwować inne wielkości czcionki,czy coś w tym rodzaju.
Strona z tym zmodyfikowanym interfejsem mogłaby się nazywać np. mobile.forum.ubuntu.pl -czy jakoś inaczej.
Odeszłoby może (lub zmalało) wieczne upominanie się o wielkość zdjęć wstawianych na forum ( mnie więskze foty nie zawadzają - stałe łącze w domu i monitor 21 cali) -ale jak ktoś ma netbooka z wyświetlaczem 10 cali,
i w dodatku internet z komórki, z limitem 1GB/mies, - to jego takie większe i cięższe obrazki do szału doprowadzają, to akurat zrozumiałe.
Co do czepiania się o ortografię, gramatykę i tym podobne, chyba jesteśmy w Polsce, wiec jak ktoś pisze po polsku, to miło by było,aby się troszkę postarał (w miare swoich możliwości - rzecz jasna), a słownik ortograficzny do przeglądarki też nie jest specjalnie niedostępny.
Ale to, że czasem do niektórych autorów postów trzeba by agencji wywiadu, albo łamania kołem i tortur, żeby się dowiedzieć, co autor wątku miał na myśli, kiedy napisał to co napisał, to fakt.
To, że na niektóre bardziej złożone i bardziej skomplikowane zagadnienia, odpowiadają ludzie, którzy nie wiedzą nawet, czego nie wiedzą, skutkiem czego w takim stopniu nie rozumieją pytania- to tez fakt.
Np. na pytanie o powiązanie autoryzacji przy montowaniu partycji zaszyfrowanej Luksem, z czytnikiem linni papilarnych, żeby nie było trzeba klepać hasła, dowiedziałem się, że montowanie partycji można wyklikać w Mount Managerze, od kogoś, kto prawdopodobnie w chwili pisania tej światłej odpowiedzi, nie wiedział jeszcze, co to jest np. plik /etc/fstab i co się w nim znajduje.

Ale cóż Ubuntu jest dla Ludzi, początkujących również, i żadna modyfikacja forum nic tu nie zmieni.
Pozostaje tylko mieć nadzieję, (piszę do nauczycieli), że zaczną uczyć myślenia (głównie logicznego) na poziomie podstawówki i gimnazjum (na razie im to raczej kiepsko wychodzi

Bo jak wiadomo, im więcej Jaś się nauczy, tym więcej Jan będzie umiał i rozumiał.
Ale zmiany w systemie Edukacji Narodowej też nie są w zasięgu Administaracji forum.
Dlatego proponuję wątek zakończyć, a co do ewentualnych zmian,
w spokoju i zastanowieniu przedyskutować w dziale do tego przeznaczonym.
A jeśli komuś w ogóle się to forum nie podoba, to jest wiele innych, dlaczego na forach debiana, fedory, gentoo, suse czy mandrivy może być względny spokuj i porządek, a 90% lamerstwa ma lądować tutaj

Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tego, czy innego forum, droga wolna.

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- wm-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
A czy ja gdzieś stwierdzam że wylądował bez powodu. Powód zawsze podają przecież. Tylko jak znaleźć tą wyszukiwarką to co chcę? W googlach byłby npbear7 pisze:A zadałeś sobie pytanie, dlaczego twój post wylądował w purgatorach? Bez powodu zazwyczaj tam nie lądują.
Kod: Zaznacz cały
howto java
No content has been tagged with 'howto java'.
Czyli jest tu opis jak to zrobić czy nie ma? Retorycznie.. nie mogłem znaleźć przeglądając normalnie. Były jakieś opisy jak to zrobić, ale w sposób, który u mnie nie działa. Pobierając javę ze strony Sun. Pobrałem z 10 razy paczka zwalona.

- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Rzeczywiście - google nie ma nic na temat? natomiast na zapytanie:
Więc należy tysięczny wątek zakładać na pytanie: jak zainstalować javę?
A potem jeszcze się wściekać, że moderatorów cholera bierze, jak takie pytania widzą.
Nie tylko ich, mnie też.
To by było na tyle

howto java
trochę wyników jest: http://www.google.pl/search?hl=pl&sourc ... gs_rfai=,z czego pierwszy wygląda tak: http://www.ubuntugeek.com/how-install-s ... -lynx.htmlhowto install sun java ubuntu
Więc należy tysięczny wątek zakładać na pytanie: jak zainstalować javę?
A potem jeszcze się wściekać, że moderatorów cholera bierze, jak takie pytania widzą.
Nie tylko ich, mnie też.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

- sir_lucjan
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Popieram, popieram, popieram!
Kiedyś to forum było super, człowiek zawsze znalazł życzliwą osobę do pomocy. Dzięki temu udało mi się zapoznać z Linuksem.
Teraz?
mati75 - jak zawsze przyznaję ci rację.
Kiedyś to forum było super, człowiek zawsze znalazł życzliwą osobę do pomocy. Dzięki temu udało mi się zapoznać z Linuksem.
Teraz?
mati75 - jak zawsze przyznaję ci rację.
-
- Piegowaty Guziec
Dajcie już sobie spokój z tym tematem , według mnie bez sensu , strata czasu ... ten post nie wnosi nic dobrego na forum ...
- dalselv
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
ja jestem stosunkowo nowym użytkownikiem i rzeczywiście na parę kwestii nie uzyskałem tutaj odpowiedzi, ale to w sumie dobra szkoła bo poradziłem sobie sam korzystając z gugla... to nie jest jedyne miejsce w którym spotykają się użytkownicy ubuntu, a niektóre posty wołają o pomstę do piekła, jak np. pytanie o dodawanie aktywatorów do panelu....
XP -> Mandriva -> Win7 -> Ubuntu -> WIN10 -> Xubuntu !
- castor_troy
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 14.04
mati75 pisze:(...) i trafiają się różni ludzie z różnymi nawykami. To po co ich od razu gnębić 10 postami o poprawię tematu. A może ktoś nie wie jak? Trafiają się dzieci neo aka pokemony, ale taki jest internet.
Początkujący, który chce korzystać z forum, wiedzy na temat systemu nie musi posiadać.adrikux pisze:Wszystko przez to, że Ubuntu reklamowany jest jako system dla początkujących. Owszem jest tak, ale nie oznacza to, że żadnej wiedzy nie trzeba posiadać.
Musi natomiast zapoznać się z regulaminem, czego nie robi moim zdaniem ok.90% nowych użytkowników.
Musi również znać podstawy zasad pisowni, ortografii i interpunkcji (TAK, to jest polskojęzyczne forum), a także musi umieć myśleć.
Jeżeli spełni te trzy warunki to zaręczam, że żadna ramka nie pojawi się w jego wątku.
A jeśli trafi się na forum jakieś dziecko neo lub inny "bezmózg" to już jego problem, bo nikt nie będzie go stawiał na uprzywilejowanej pozycji.
i rozróżniać duże i małe litery bo system je rozróżnia...castor_troy pisze: Musi również znać podstawy zasad pisowni, ortografii i interpunkcji (TAK, to jest polskojęzyczne forum), a także musi umieć myśleć.

- Sueroski
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Poczułem się jak wybraniec, jako jeden z niewielu, który czyta regulaminy (i licencje programów, bo ich też nikt nie czyta ;p) ;]castor_troy pisze: Musi natomiast zapoznać się z regulaminem, czego nie robi moim zdaniem ok.90% nowych użytkowników.
Temat nieźle się rozrósł i chyba rozmawiamy o tym co trzeba, ale zabiorę głos na temat nowych userów nie czytających regulaminu (bo temat tak zakręcony, że zanim przeczytam te kilka stron to stracę chęć do pisania).
A może by zrobić tak, że przy rejestracji musisz podać np. 4 (losową) linijkę regulaminu.
Użytkownik może zauważy, że coś takiego jest (regulamin, bo może ktoś nie zauważył

Takie coś by wyeliminowało też część dzieci neo z IQ<50

Inny OS = Trisquel 4.5
- sir_lucjan
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Forum jest po to, by było pomocą dla userów a nie po to, by byli oni olewani.
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
Inny OS = Arch Linux
Inne środowisko = Plasma 5
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
Dopisz jeszcze, że to są "prawa" userów i że wszyscy mają "moralny obowiązek" im pomagać oraz na nich pracować. Zróbmy składkę forumową. 10 złotych, za które będziemy tworzyć "nowe posty".Forum jest po to, by było pomocą dla userów a nie po to, by byli oni olewani.
- igotit4free
- Przyjaciel
A nie wydaje ci się, że to jest kontrakt, który wiąże obie strony ? Że na miano usera trzeba jednak w pewnym sensie "zasłużyć" ?sir_lucjan pisze:Forum jest po to, by było pomocą dla userów a nie po to, by byli oni olewani.
Twoim zdaniem userem staje się z automatu każdy, kto wpadnie z ulicy ze słowami "jezdem now wiendz SZYBKO HELP MNIE TU bo PROBLEM z SIECIOM zainstalowalem tego linuxa ale ni od raza tylko za czwartym zaskoczylo i cos tam pisalo ze i pultalo ze nie pasuje ale ja dalej dalej i calkiem fajny tenj pingwinek ALE NIE MA INTERNETU wiendz napiszcie co zrobic zeby byl a i jesz cze jak zrobic zeby mieci takie ikonki jak Apollo Makintosz Wypas i czy da rade zeby Wista startowala najpier a dopiero potem PIngwoinek. pozdro all" ?
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
co to to nie. ja se olewam kogo chcę, gdyż coraz więcej osób się leni i nie umie korzystać z funkcji szukaj.sir_lucjan pisze:Forum jest po to, by było pomocą dla userów a nie po to, by byli oni olewani.
forum jest dla użytkowników, którzy ma prawo zadać pytanie,
ale też wcześniejszy obowiązek poszukać nie tylko na forum odpowiedzi na dręczące ich pytania !
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
- ilin
- Zakręcona Traszka
Prawda przeważnie leży gdzieś po środku 
Może warto było by do każdego technicznego działu przykleić post z informacją jakie dane ma podać użytkownik w wypadku problemów ze sprzętem.
Początkujący użytkownik linuksa nie ma zielonego pojecia co ma przedstawić za informacje o problemie.
On myśli w sposób tradycyjny "windowsowy"
Przyklad
viewtopic.php?t=129177
Gdyby ów użytkownik wiedział ,że należy przedstawić lsusb lsmod cat /var/log/dmesg nie bylo by tego postu.
Może przykład z mojego podwórka
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14364
Wcześniej posty na temat dźwięku były tasiemcowe zanim wyciągnąłem potrzebne info od danego delikwenta.
Od czasu napisania tego (za natchnieniem azhaga) problem zniknąl.
Co więcej nawet na drugim forum debianowym informacje wg tego watku sa przytaczane bez żadnego nakierowania na niego.
Myśle że napisanie podobnych wątków informacyjnych w znacznym stopniu zmniejszyło by ilość banalnych postów i rozladowalo atmosferę.

Może warto było by do każdego technicznego działu przykleić post z informacją jakie dane ma podać użytkownik w wypadku problemów ze sprzętem.
Początkujący użytkownik linuksa nie ma zielonego pojecia co ma przedstawić za informacje o problemie.
On myśli w sposób tradycyjny "windowsowy"
Przyklad
viewtopic.php?t=129177
Gdyby ów użytkownik wiedział ,że należy przedstawić lsusb lsmod cat /var/log/dmesg nie bylo by tego postu.
Może przykład z mojego podwórka
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14364
Wcześniej posty na temat dźwięku były tasiemcowe zanim wyciągnąłem potrzebne info od danego delikwenta.
Od czasu napisania tego (za natchnieniem azhaga) problem zniknąl.
Co więcej nawet na drugim forum debianowym informacje wg tego watku sa przytaczane bez żadnego nakierowania na niego.
Myśle że napisanie podobnych wątków informacyjnych w znacznym stopniu zmniejszyło by ilość banalnych postów i rozladowalo atmosferę.
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
A może na wesoło by traktować userów, którzy ewidentnie nie czytali regulaminu?
http://img819.imageshack.us/img819/1884/robocop2.jpg
bear7:// W Off-Topie regulamin także obowiązuje
http://img819.imageshack.us/img819/1884/robocop2.jpg
bear7:// W Off-Topie regulamin także obowiązuje

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@Majki-Fajki
Niezły pomysł, ale narusza regulamin. Obrazek jest za duży
Niezły pomysł, ale narusza regulamin. Obrazek jest za duży

╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.