Połącznie ekranu i klawiatury od lapka z jednostką?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Połącznie ekranu i klawiatury od lapka z jednostką?

Post autor: pomarancz4 »

Witam,
jak w temacie: posiadam jednostkę z kompa stacjonarnego (z góry przepraszam za uzywaną przeze mnie terminologię, mam nadzieję, że będzie zrozumiała:) oraz normalnie funkcjonującego lapka z ubuntu. Ale jak to lapki mają w zwyczaju, są dość mobilne, i dlatego często podróżuję ze swoim, ale ich wadą jest to, że zazwyczaj nie są takie szybkie jak stacjonarne kompy.

I dlatego przyszedł mi do głowy taki pomysł: jakimś kablem (nie mam pojęcia jakim...) połączyć mojego lapka z jednostką, uzyskam wtedy większą moc obliczeniową kompa (de facto będę używał kompa stacjonarnego) a z lapka korzystać tylko z klawiatury i monitora.

Czy to jest wykonalne? (z góry zakładam, że na winie nie, ale na Ubuntu, chyba wszystko jest możliwe co?:)

pozdro
kasjo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Połącznie ekranu i klawiatury od lapka z jednostką?

Post autor: kasjo »

Zobacz program "x2x"
Akurat ja używałem go odwrotnie :) Desktop robił mi za klawiaturę i myszkę dla Openmoko Freerunner
Sprawował się znakomicie.
Tutaj pomocny opis: http://wiki.openmoko.org/wiki/Debian#Us ... _OM_device

Albo coś takiego:
Na laptopie:

Kod: Zaznacz cały

Xephyr :1 -ac -2button -host-cursor -screen 800x600 -dpi 130 # z dpi trzeba pokombinować żeby czcionki były dobre
Na desktopie:

Kod: Zaznacz cały

DISPLAY=IP_LAPTOPA program
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”