Sieć lokalna winxp -> ubuntu 9.04 + net

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mos-tek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Sieć lokalna winxp -> ubuntu 9.04 + net

Post autor: mos-tek »

Witam.

Chciałbym poprosić o pomoc w konfiguracji sieci lokalnej.
Na komputerze stacjonarnym mam zainstalowany Win Xp Home Sp2 z neo, na laptopie Ubuntu 9.04 (czysty, tzn. ledwo po instalacji)
Pierwszą rzeczą, która chciałem zrobić na laptopie jest połączenie z internetem, kupiłem kabelek krosowany, podpiąłem komputery, w windzie konfigurator sieci i niby oba kompy to połączenie widzą ale nijak nie mogę z poziomu ubuntu utworzyć żadnego folderu w katalogu Network więc chyba jest cos nie tak.
IP Pcta 192.168.0.1
IP laptopa 192.168.0.2
Netmask 255.255.255.0
Gateway 192.168.0.1
Wałek polega na tym, że chciałem się połączyć do internetu w celu chociażby spolszczenia ubuntu i pobrania aplikacji a tu kapa, kilka godzin siedzę i nie potrafię skonfigurować sieci.
Mógłby mi ktoś pomóc?
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64

Odp: Sieć lokalna winxp -> ubuntu 9.04 + net

Post autor: vampiur »

masz dwie sieciowki w tym z winda? probowales na windzie ustawic polaczenie mostkowe( czy jakos tak) znaczy mniedzy dwoma sieciówkami. Wiem nie umiem sie wysłowic ale narazie pomysł się formuję;)

EDIT:
A właśnie w tym całym konfiguratorze klikanym(ten taki co kolejne kroki sa) dałeś że komputer jest bramą do sieci?
C2D 2.8GHz@3.6ghz E7400, 4gb dd2 800, Ga-ep43-s3l, Asus EAH4850 1GB, Samsung 500gb hd 502ij
mos-tek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: mos-tek »

Zatem: mam dwie karty sieciowe (laptop jest nowka a na kompie juz podlaczalem siec xp-xp kiedys) w konfiguratorze mialem najpierw taka opcje zeby wybrac metode polaczenia - oczywiscie wybralem pierwsza opcje taka opcje (ten komputer laczy sie bezposrednio z internetem), dalej zeby wybrac polaczenie z internetem (wybralem moja nieszczesna neo + speedtouch 330), potem jest opcja zeby wybrac polaczenie prywatne i mam 3 mozliwosci: "polaczenie 1394 2 karta sieciowa 1394", "polaczenie 1394 karta sieciowa 1394 #2" i ostatnia "polaczenie lokalne realtek costam family PCI fast ethernet NIC". Jak wybiore tylko to ostatnie to nie pojawia mi sie potem w miejscach sieciowych mostek, natomiast gdy wybiore 2 lub 3 rodzaje polaczen (w tym to ostatnie) w miejscach sieciowych pojawia sie wlasnie mostek obok tych polaczen. Potem zostaje opis i nazwa komputera i grupy roboczej, potem wlaczam udostepnianie plikow i drukarek, potem sie chwilke konfiguruje a na koncu mowi, ze zeby zakonczyc konfiguracje trzeba uzyc dysku winxp na innym komputerze, ten krok nie bardzo wiem jak zrobic bo nic sie specjalnie nie pojawia jak wloze plytke z winda do ubuntu.
tak oto przebiega konfiguracja, dodam ze na laptopie nie mam mozliwosci pobrania nawet polskiej wersji bo zwyczajnie nie laczy sie z netem.
Jest jakas opcja zeby to ustawic recznie, omijajac konfiguratora w xp?

EDIT:
aha- nie zrozumialem pytania :P nie mam dwoch sieciowek w jednym kompie, komputer z winda jest podlaczony do netu przez modem (ktory to jest podlaczony z siecia kablem telefonicznym) tylko przez USB, natomiast kompy chce polaczyc kablem podpinanym do sieciowek.
dodam ze jak kumpel z winda kiedys do mnie wpadl to siec stworzylismy bez problemu i on mial polaczenie z internetem u siebie wiec to jest raczej wina konfiguracji polaczenia xp - ubuntu.
eagleVDA
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: eagleVDA »

Przyłączam się do pytania, mój przypadek jest podobny w sieci mogę już przesyłać pliki teraz tylko pozostaje połączenie internetowe, byłbym wdzięczny za pomoc;)
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

wiec tak mos-tek musisz wybrać 3 opcje realtek i probowac mostki porobic, tzn wejsc w polaczenia sieciowe i zmostkowac realteka z speetouchem - powinno się dać
C2D 2.8GHz@3.6ghz E7400, 4gb dd2 800, Ga-ep43-s3l, Asus EAH4850 1GB, Samsung 500gb hd 502ij
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

mos-tek pisze: EDIT:
aha- nie zrozumialem pytania :P nie mam dwoch sieciowek w jednym kompie, komputer z winda jest podlaczony do netu przez modem (ktory to jest podlaczony z siecia kablem telefonicznym) tylko przez USB, natomiast kompy chce polaczyc kablem podpinanym do sieciowek.
dodam ze jak kumpel z winda kiedys do mnie wpadl to siec stworzylismy bez problemu i on mial polaczenie z internetem u siebie wiec to jest raczej wina konfiguracji polaczenia xp - ubuntu.
Zainstaluj Firestarter i po odpaleniu programu wejdz w Edit/Preferences.
Tam w zakladce Network Settings masz wykryte polaczenia i karty.
W pierwszej wskazujesz swoje polaczenie do neta a w drugiej wewnetrzna.

Jest to najprostsza metoda jak mi sie wydaje a przy okazji masz firewalla.
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

JerryG pisze:Zainstaluj Firestarter i po odpaleniu programu wejdz w Edit/Preferences.
Tam w zakladce Network Settings masz wykryte polaczenia i karty.
W pierwszej wskazujesz swoje polaczenie do neta a w drugiej wewnetrzna.

Jest to najprostsza metoda jak mi sie wydaje a przy okazji masz firewalla.

Z tego co ja zrozumiałem to net leci przez komputer z winda i nie wiem czy to coś da.
Rysiu512
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: Rysiu512 »

Z tego co rozumiem to dobrze mój poprzednik poradził - w Windows'ie musisz zmostkować połączenia a potem udostępnić na mostek połączenie internetowe.

Ja u siebie na serwerze z Windows XP posiadam zmostkowane połączenie i działa to bezproblemowo. Konfigurowałem to jednak kilka lat temu i już za bardzo nie pamiętam co i jak. Było to jednak banalnie proste - teraz nie chcę ruszać ustawień bo stracę dostęp na sieci :???:

W załączeniu zrzut ekranu z serwera. Ja mam trochę więcej połączeń...

P.S. Musisz jeszcze postarać się aby nic nie zablokowało tego udostępnionego połączenia - zapora/firewall.
Załączniki
mostek.jpg
(71.85 KiB) Pobrany 9 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”