postfix - maile nie dochodza, blad squirella

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
dong
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

postfix - maile nie dochodza, blad squirella

Post autor: dong »

Instalowałem wg. tego opisu:
http://www.howtoforge.com/virtual-users ... ntu8.10-p5

przerobiłem wszystkie strony. chyba coś zwaliłem na samym początku wpisałęm domene: server1.alfaholicy.org, zamiast ks358076.kimsufi.com...

przerobilem to w /etc/postfix/main.cf, jednak nie wiem czy to wszystkie miejsca gdzie powinienem to naprawic, innych w kazdym razie nie znalazlem.

wysylalem sobie wiadomosci po lokalu jak z roota wysylam do user@localhost to dochodzi, kazda inna domene jaka wpisze nie dziala. dodatkowo na mailx usera widac, ze wiadomosc przyszla od root@server1.alfaholicy.org... czyli jednak to chyba gdzies w konfigach zostalo.

z user do root w ogole nie dochodza wiadomosci!

jak loguje sie do squirell przy pomocy danych z bazy (sales@ks358076.kimsufi.com) to wyskakuje mi taki blad: ERROR: Connection dropped by IMAP server.

Tak, wysylalem maila do tego usera, chyba jednak nie doszedl...

Jak moge to naprawic? :(
szwejo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: postfix - maile nie dochodza, blad squirella

Post autor: szwejo »

dong pisze:Instalowałem wg. tego opisu:
http://www.howtoforge.com/virtual-users ... ntu8.10-p5

przerobiłem wszystkie strony. chyba coś zwaliłem na samym początku wpisałęm domene: server1.alfaholicy.org, zamiast ks358076.kimsufi.com...

przerobilem to w /etc/postfix/main.cf, jednak nie wiem czy to wszystkie miejsca gdzie powinienem to naprawic, innych w kazdym razie nie znalazlem.

wysylalem sobie wiadomosci po lokalu jak z roota wysylam do user@localhost to dochodzi, kazda inna domene jaka wpisze nie dziala. dodatkowo na mailx usera widac, ze wiadomosc przyszla od root@server1.alfaholicy.org... czyli jednak to chyba gdzies w konfigach zostalo.

z user do root w ogole nie dochodza wiadomosci!

jak loguje sie do squirell przy pomocy danych z bazy (sales@ks358076.kimsufi.com) to wyskakuje mi taki blad: ERROR: Connection dropped by IMAP server.

Tak, wysylalem maila do tego usera, chyba jednak nie doszedl...

Jak moge to naprawic? :(
witaj i jak roziwiazales problem?
wklej logi jakie dostales moze da sie cos zrobic
logi: tail -f /var/log/mail.log
lub :/var/log/mail.log
pozdrawiam
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: SL_ubuntu »

Witam, nie wiedziałem gdzie zadać moje pytanie więc podepnę się pod podobny tematycznie wątek.. ;) Otóż instalowałem serwer poczty zgodnie z tym howto http://www.howtoforge.com/iredmail-buil ... centos-5.x
i w sumie wszystko ładnie działa tzn. maile z i do kont lokalnych przychodzą, kiedy wysyłam na zewnętrzną skrzynke np. onet albo gmail listy też dochodzą.... Ale kiedy chcę wysłać pocztę z zewnętrznej skrzynki na mój lokalny serwer to już listy nie dochodzą... Logi nie pokazują żadnego ruchu... I tu jest sedno mojego pytania :) Wykupiłem od swojego dostawcy internetowego publicznego ip, ostatnio dokupiłem sobie nazwę domenową od innej firmy. Na stronie tej firmy co daje mi DNS'a mam dwie opcje jedna dająca możliwość przekierowania adresu na własny serwer DNS a druga aby przypisać wykupioną nazwę do zewnętrznego ip. Ja wybrałem tą drugą opcję. Pytanie czy z taką konfiguracją można skonfigurować serwer imap albo pop3 żeby poprawnie działał z moją nazwą???? Jak tak to moge prosić o jakieś wskazówki???? Powiem może jeszcze że serwer www czy ftp działa ok z tą nazwą... Konfiguracja postawiona jest w prawdzie na centosie ale konfiguracja imap'a wszędzie chyba jest taka sama.... :neutral:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Porównajcie to z tymi przepisami:
viewtopic.php?t=51592
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=6331

Przewaga tych przepisów w stosunku do HowtoForge polega na tym - że autorzy są w zasięgu maila/PW - i mogą coś poradzić na kłopoty i niejasności.

Bo czesto w poradniku zdarza się autorowi, że zapomniał coś napisać (bo dla niego to zbyt oczywiste, żeby pisać) - lub zapomniał, czego nie napisał (a zamierzał napisać).

Dlatego obecności autora w zasięgu ewentualnej konsultacji jest bezcenna.

To by było na tyle.
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
SL_ubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: SL_ubuntu »

No ok ale mi tylko chodzi o to czy zewnętrzny świat może widzieć tak zmapowany IP jak napisałem wyżej w postaci serwera imap lub pop3 ?? :-(
szwejo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: szwejo »

SL_ubuntu pisze:No ok ale mi tylko chodzi o to czy zewnętrzny świat może widzieć tak zmapowany IP jak napisałem wyżej w postaci serwera imap lub pop3 ?? :-(
tak moze widziec zmapowany adres ip jezeli masz domene nie alias , i dns co rozwiazuje twoj ip , to kwestra konfiguracji fostfixa , musisz wiedziec jaki masz wpis MS w dns np.mail.twojadomena.com poropnuje pobawic sie z opcja RELAY to tylko moja sugestia.
a tak pozatym to mysle ze cos pominoles w punkcie Set Up DNS Record For SPF wiec dowiec sie jaki masz wpis MX i bedzie po sprawie to ze mozesz wysylac maile to normalne ale zeby do ciebie mozna wyslac to musisz miec wpis MX bo tak serwec co wysyla maila na twoj serwer moze znalezc cie w sieci.
mam nadzieje ce ci sie to przyda do cegos mialem taki problem na ubuntu i spedzilem troche czasu nad tym i byl to problem wpisu mx , wiec pozdrawiam napisz czy poszedles do przodu jak nie bedziemy myslec.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”