Otóż moja sieć wygląda tak:
internet <- router <- stacje robocze
Aktualnie próbuję uruchomić serwer SSH,a więc po zainstalowaniu odpowiednich składników i sprawdzeniu, że działana sieci lokalnej przeszedłem do konfiguracji routera(engenius).Poczytałem trochę i dowiedziałem się że trzeba przekierować port 22 na adres komputera ip z włączonym serwerem SSH(czy tak?).Przekierowałem,sprawdziłem,nic z tego.Poczytałem trochę więcej,zaznaczyłem opcje DMZ i od tego czasu już nie mogę zalogować sie do panelu konfiguracyjnego routera,a oprocz tego ssh ani sftp nie działa,ani logowanie do mojego SSH z zewnatrz,ani logowanie na czyjeś SSH z mojej jednostki.
Jak można wywniąskować w dużym stopniu jestem laikiem jeżeli chodzi o sieci komputerowe,więc prosiłbym o instrukcje krok po kroku jak skonfigurować SSH po tym jak zresetuje router(co jest raczej konieczne)?:)
Z góry dziękuję:)
SSH i router - konfiguracja
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: SSH i router - konfiguracja
chcesz się móc zalogować z jednego komputera domowego na drugi, czy z internetu na komputer domowy?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Z internetu na domowy
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Jaki masz model routera- dokładnie.
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"