Konfiguracja Ubuntu 9.04, aby odtwarzał dźwięk w kilku programach jednocześnie

Grafika, film, dźwięk.
KamiLisu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Konfiguracja Ubuntu 9.04, aby odtwarzał dźwięk w kilku programach jednocześnie

Post autor: KamiLisu »

Problem mój polega na tym że mogę odtwarzać dźwięki tylko w jednym programie jednocześnie, wiem że jest to problem pewnie z mikserem, jednak żadne ustawienie nie daje porządanych rezultatów, przejrzałem kilka tematów, ale nie znalazłem odpowiadającego mojemu problemowi, jak skonfigurować Ubuntu 9.04 żeby takie coś nie miało miejsca?
Zbyszek Podrazka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Odp: Konfiguracja Ubuntu 9.04, aby odtwarzał dźwięk w kilku programach jednocześnie

Post autor: Zbyszek Podrazka »

KamiLisu pisze:Problem mój polega na tym że mogę odtwarzać dźwięki tylko w jednym programie jednocześnie, wiem że jest to problem pewnie z mikserem, jednak żadne ustawienie nie daje porządanych rezultatów, przejrzałem kilka tematów, ale nie znalazłem odpowiadającego mojemu problemowi, jak skonfigurować Ubuntu 9.04 żeby takie coś nie miało miejsca?
Nie wiem co już próbowałeś bo nic nie napisałeś... ale ja miałem taki sam problem i rozwiązałem go
instalując jeszcze raz nowszą wersję alsa, na dzień dzisiejszy wersję 1.0.21 ze strony firmowej alsy (jeśli masz najnowszą ...to nie szkodzi zainstaluj ją jeszcze raz-koniecznie ze strony producenta), przepraszam ale nie znam adresu strony. Ale ja szukałem ją za pomocą google.pl. a instalacja alsy znajduje się gdzieś na tym forum. W wyszukiwarce forum wpisz: alsa instalacja
... i jeszcze jedno jak Ci dżwięk pójdzie w Internecie i będziesz miał możliwość odtwarzania np. na youtubie.pl dwóch filmów jednocześnie to sprawdź jeszcze czy możesz odtwarzać filmy z płyt w np. Totemie... jeśli tak to super... jeśli nie to zrób to:

Gdy jest problem z dżwiękiem w Totemie (odczyt z płytki):

dźwięk w totemie wróci po usunięciu pakietu gstreamer0.10-pulseaudio, co prawda sam korzystam z OSS4.2, ale dla ALSY też powinno zadziałać. Działa tylko zabij mnie ale nie wiem dlaczego!

.... jest to porada jednego z forumowiczów...o dziwo zadziałało chociaż nikt nie może mi wytłumaczyć dlaczego? Chodzi pewnie o te zależności linuksowe które są trudne do zrozumienia i bez inteligentnego i mądrego nauczyciela od linuksa (ja jeszcze na takiego nie trafiłem - przeważnie linuksowcy są troszkę aroganccy - choć z roku na rok to się zmienia) samemu jest "ciężko" zrozumieć temat.:shock:
Awatar użytkownika
ulek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Konfiguracja Ubuntu 9.04, aby odtwarzał dźwięk w kilku programach jednocześnie

Post autor: ulek »

Ustaw sobie w każdym programie w opcjach, sterownik dźwięku na ALSA i to tyle.
erafaelmi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: erafaelmi »

Aby odtwarzać dźwięk np w przeglądarce internetowej i jednocześnie w programie muzycznym powinno wystarczyć odinstalowanie gstreamer0.10-pulseaudio.
KamiLisu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: KamiLisu »

Problem jak na razie rozwiązałem, wcześniejsze ustawienia dźwięku na ALSA rozwiązywały mój problem, ale dawały bardzo złą jakość dźwięku. Po usunięciu gstreamer0.10-pulseaudio, przeistalowaniu ALSA i ustawieniu go jako mikser wszystko na razie działa pięknie. Wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”