Ubuntu + ipod Touch 2G - da się?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu + ipod Touch 2G - da się?

Post autor: Oleekt »

Witam,

od około 5 miesięcy mam APPLE iPod Touch drugiej generacji.
Zawsze uzywalem do synchronizacji z nim zestawu Windows XP + iTunes.

Niedawno jednak odkrylem Linuksa (ubuntu 9.10), ktory mi sie tak spodobał, że 1 dzień po instalacji, usunąłem Windowsa (do ktorego nie mam zamiaru wracać - więc to rozwiązanie 'weż chłopie, zainstaluj sobie windowsa' nie bedzie satysfakcjonujace)

Czy jest jakis sposob na wgrywanie muzykii/ programów/ filmow pod nowym systemem? Do tego przydalaby sie tez synchronizacja zdjęć, kalendarza, itd., ale ew. bez tego mogę wytrzymać.

Aha. Zależy mi, aby muzykę wgrywać do aplikacji 'Muzyka', a nie do jakichś dziwnych folderów, ktorych bede musial szukac i odtwarzac z nich muzyke za pomocą innych programów.

Mam iPoda Touch 2G 8GB, po jailbreaku (czyli pełnym odblokowaniu dostępu do systemu).

PS A tak poza - bardzo polecam iPody Touch (1g/2g/3g), czy iphony (2g/3g/3gs) - mają naprawde niezly dzwiek (nie to, co inne ipody) - a po zjailbreakowaniu mamy pelen dostep do systemu typu UNIX z terminalem i masy innych programow w znanych Wam formatach (np. .deb).

Pozdrawiam!

EDIT:
Odnawiam temat.
darex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Ubuntu + ipod Touch 2G - da się?

Post autor: darex »

Gratulacje, że przeniosłeś się w końcu na Linuxa :grin:

No dobra, zaczynajmy.

Trzeba zacząć od tego, (nie wiem jak długo pracujesz na linuxie, ale to napisze), że każdy użytkownik ma swój folder np. ja mam /home/dariusz . To tak jak w systemie Windows: Moje dokumenty. Po prostu dajesz Miejsca --> Katalog domowy i do folderu Muzyka wrzucasz sobie pliki muzyki i takie inne. W linuxie nie jest odmiennie i tez możesz odczytywać pliki jpg, png, gif i inne normalnie. Co do muzyki najprościej odtwarzać przez systemowy "Totem", przy 1 włączeniu piosenki *.mp3, zapyta Cię o pobranie wtyczki MP3.

A więc:
- od filmów - Totem
- od muzyki - RhythmBOX i Totem

Co do iTunes to są odpowiedniki np. gtkPod, ale możesz mieć iTunes pod linuxem :razz: zobacz tu:
- http://www.linuxscrew.com/2007/09/19/in ... x-distros/
- http://ioannusdeverani.wordpress.com/20 ... -on-linux/
(wejdź na http://www.google.pl/language_tools?hl=pl i tam masz tłumaczenie stron :razz: (gdybyś nie znał angielskiego))
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

darex,dzieki za szybką odpowiedz.

Te linki, ktore podales niestety w niczym mi nie pomogą.

http://www.linuxscrew.com/2007/09/19...linux-distros/ - to jest instrukcja do instalacji sterego iTunes 7.X . Jak zapewne wiesz, najnowsza wersja to 9.02 (chociaz mnie by zadowliła i 8.X., ktora juz obsługuje urządzenia z iPhone OS).

[url=http://ioannusdeverani.wordpress.com...orks-on-linux/]http://ioannusdeverani.wordpress.com...orks-on-linux/[/url] - SongBird to tylko odtwarzacz podobny do iTunes, nie potrafi synchronizowac się z iPodami/ iPhonami.

gtkPod i tym podobne woszem współpracują z iPodami, ALE tylko z tymi bez systemu (np. iPod Video, Shuffle, Nano, itd.).

A nowsze iTunes (konkretnie 9.0) próbowałem już jakis czas temu instalowac przez Wine... i skonczylo się tym, ze musialem reinstalowac system.

Jakies pomysly?
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

darex po instalacji systemu trzeba zainstalować kodeki, nie czekać jak spyta o wtyczkę.Wtedy nie będzie niespodzianek i wszystkie pliki audio i video będą odtwarzane.
darex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: darex »

jaroslawb1 - spoko, ja już to robiłem na samym początku jak instalowałem system :D i czytałem o tym więc pisze, ja mam linuxa od wersji 8.10 (jakieś póltora roku :smile:) ... teraz mam mandrivie i ubuntu no i superowego macka :wink:
oskar_15
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: oskar_15 »

Witam.
od dwóch dni walczę żeby zsynchronizowac ipoda touch 2g (os 3.1.2) i doszedłem do tego ze ipod jest montowany przez sshfs w /media/ipod lecz gtkpod wywala taki komunikat "Extended info will be not used"
Screen:
[img=http://images44.fotosik.pl/227/bc203e3d3cb83e05m.png]
jonatan82
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: jonatan82 »

to ja troche inaczej.moje radio w aucie czyta pliki aac (m4a) zakodowane tylko kodekiem iTunes. jest jakis encoder ktory zrobi mi to pod ubuntu?

poprawka. encoder nero tez sie nadaje wiec po problemie
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Podbijam. Temat nadal aktualny.
Z powodu braku mozliwosci zsynchronizowania iPoda Touch 2g z Ubuntu, musialem niestety zainstalowac WinXp. A ze posiadanie 2 systemow na 80GB dysku moja sie z celem, usunalem Linuksa.

Czy ktos zna rozwiazanie mojego problemu? Chetnie powrocilbym do Ubuntu...
Awatar użytkownika
command_dos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: command_dos »

coś jest o tym tutaj: https://help.ubuntu.com/community/Porta ... ware%202.x
PS A tak poza - bardzo polecam iPody Touch (1g/2g/3g), czy iphony (2g/3g/3gs) - mają naprawde niezly dzwiek (nie to, co inne ipody) - a po zjailbreakowaniu mamy pelen dostep do systemu typu UNIX z terminalem i masy innych programow w znanych Wam formatach (np. .deb).
Nigdy nie będę wspierał "patenciarzy", więc dźwięk mógłby trafiać wprost do mojego mózgu, a i tak nie kupię urządzeń ani od apple'a, ani od m$'u - zastanawiam się, czy nie zaprzestać kupować kodaka, który ma patenty na OLED i hamuje cały rozwój tej technologii...
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

command_dos pisze:coś jest o tym tutaj: https://help.ubuntu.com/community/Porta ... ware%202.x

Nigdy nie będę wspierał "patenciarzy", więc dźwięk mógłby trafiać wprost do mojego mózgu, a i tak nie kupię urządzeń ani od apple'a, ani od m$'u - zastanawiam się, czy nie zaprzestać kupować kodaka, który ma patenty na OLED i hamuje cały rozwój tej technologii...
Niestety to jest o firmaware 2.X .

Teraz najnowszym jest 3.1.2, a ponizej 3.0 nie ma cos schodzic, bo 2.X przy 3.X wypada troche slabo...

Wiec poszukuje programu/ tutka, ktory pozwililby zsynchronizowac iPoda Touch 2G z FW 3.1.2 (po jailbreaku).

Pozdrawiam

PS Jak sie mialo Ubuntu i sie powraca na WinXP, to takie dziwne uczucie. WIndows po 1 tyg uzytkowania juz zaczyna mulic;/

EDIT:
Podbijam

EDIT:
Podbijam.

EDIT:
Podbijam!
Awatar użytkownika
.::UBUNTONAUTA::.
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: .::UBUNTONAUTA::. »

Może ten artykuł Ci pomoże

Wpisz w Google: Ipod - (na/pod) - (linuks/linux). Na pewno coś znajdziesz

Wiem o czym mówisz, jak się zagląda na Windows po długim użytkowaniu Ubuntu to jest tak dziwnie, jakby się pierwszy raz w życiu widziało Windows. Niby zna się całą obsługę i wie się gdzie wszystko jest ale to nie to samo.
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

.::UBUNTONAUTA::., tylko, ze to wszystko to są programy do syncronizacji iPodow bez systemu. A jak zapewne wiesz iPhone/ iPod Touch posiadają system typu Unix, i ogolnie są calkiem inne od pozostalych odtwarzaczy Apple.
Programy typu gtkPod juz dawno testowalem i zaden nie dziala.
Jeszcze sprawe komplikuje to, ze na swoim grajku mam fw 3.1.2, a tuturiale - jesli juz jakies znajduję - to są najczesciej po systemy 1.X lub ew. po 2.X...
Awatar użytkownika
vlogical
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: vlogical »

To może ja dorzucę swoje trzy grosze
Osobiście nie posiadam iPod'a, ale przypadkiem trafiłem na to: http://addons.songbirdnest.com/addon/12
http://addons.songbirdnest.com/addon/1467
Może pomoże.

Oczywiście aby to uruchomić trzeba mieć zainstalowanego songbird'a
Awatar użytkownika
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Możesz spróbować uruchomić iTunes na wine. Ja próbwałem uruchomić wersję 9, nie udało się. Tak zasyfiła wine że teraz nawet ręcznie jej usunąć nie mogę, kupa wpisów w rejestrze, dezinstalator zamiast ją usuwać odnawia usunięte ręcznie pliki. Spróbuj zacząć od 7 bo jeśli zainstalujesz 9 i nie ruszy to po zabawie nie pozbędziesz się jej z wine. 9 na wine zachowuje się jak wirus :-?
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki, vlogical, tego jeszcze nie probowalem.
Wlasnie zamawiam nowy PC, ja dojdzie, zainstaluje Ubuntu i zobacze.

A co do iTunes pod Wine - nie dziala - tzn. instaluje się, ale nic ponad to - przynajmniej u mnie na Ubuntu 9.10 32bity.
Moze na nowym komputerze z 64bitami zadziala, ale watpie...

EDIT:
.::UBUNTONAUTA::.,
u mnie z iTunes 9.X bylo identycznie jak u Ciebie. Musialem reinstalowac system;/

EDIT:
vlogical,
przeczytalem te linki i... owszem, jestem tam cos napisane o iPhonie/Ipodzie T, ALE nie o synchronizacji, a o uzywaniu produktu Apple, jako przenosny pilot do Songbirda:)
Awatar użytkownika
vlogical
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: vlogical »

W pierwszym linku:

Kod: Zaznacz cały

Play your iPod from Songbird and synchronize it with your Songbird library using the iPod device 
Songbird extension. This extension will mount your iPod in Songbird, allowing you to play songs from 
your iPod library and playlists. This extension also allows you to copy songs to your iPod or 
synchronize your iPod from your Songbird library.
Awatar użytkownika
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

W sumie to wystarczy reinstalacja wine ...ale to irytujące i wku********
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

vlogical,
ten cytat (pierwszy link), ktory podales, traktuje tylko o zwyklych iPodach, o iPhone/iPod T nie ma tam wzmianki, a jesli wejdzies na stronke Songbirda, to jest tam napisane, ze iPody bez systemu są tylko obslugiwane.

A w drugim linku jest opisane, jak uzywac Toucha jako pilota do Songbrida.
Awatar użytkownika
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Dwie instrukcje, druga pod Debian ale Ubuntu bazuje na Debianei więc nie będzie problemów.

Pierwsza instrukcja

Druga dwóczęściowa 1 2
Oleekt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki, .::UBUNTONAUTA::.,
może się przyda.

EDIT:
Ta instrukcja 2czesciowa nie bedzie dzialac za fw 3.X, ale ta pierwsza, pod jednym linkiem, moze byc aktualna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”