dhclient uruchamiany jako użytkownik

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Zacol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

dhclient uruchamiany jako użytkownik

Post autor: Zacol »

Mieszkam sobie w akademiku i od tego roku akademickiego mam pewien problem z dostępem do inetrnetu. Otóż jeszcze rok temu trzeba było wpisywać wszystkie dane ręcznie i wszystko śmigało bez problemu, ale w tym roku adresy przydzielane są dynamicznie i z tym faktem wiążą się chyba moje problemy. Otóż najprościej mówiąc mój komputer nie łączy się z internetem. Nie pomaga ręczne wpisywanie adresów, itp.

Znalazłem roziwiązanie, ale mam z nim pewien problem. Pomaga proste polecenie "dhclient". Wszystko pięknie, internet śmiga, ale boli mnie, że muszę codziennie przy każdym uruchomieniu komputera włączać terminal i wpisywać "dhclient". Chciałbym aby robiło się to automatycznie przy każdym uruchomieniu komputera, ale problem w tym, że dhclient wymaga praw roota. Próbowałem to rozwiązać w ten sposób, ale bez rezultatów:

Kod: Zaznacz cały

# groupadd dhclient
Now you edit the sudoers file (must be done with vi!)
# visudo
Add the following 2 lines to the bottom of the sudoers file:
# Allow users of dhclient group to run dhclient as root.
%dhclient ALL=(root) NOPASSWD:/sbin/dhclient
Save it and exit visudo
Now add your regular users to the truecrypt group
# gpasswd -a user dhclient
Jest jakiś sposób, aby dhclient uruchamiał się przy starcie i nie pytał o hasło administratora? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
cb1986ster
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: dhclient uruchamiany jako użytkownik

Post autor: cb1986ster »

A może WICD ( http://wicd.sourceforge.net/ ) albo NetworkManager ( http://projects.gnome.org/NetworkManager/ ) jako program do ogólnego zarządzania sieciami? Oba są proste i wygodne w użyciu, i na pewno będą się nadawać. Jeśli jednak bardzo zależy Ci na uruchamianiu dhclient`a właśnie, to dodaj po prostu linijkę:

Kod: Zaznacz cały

dhclient eth0 &
do pliku /etc/rc.local.
Każdy młody masochista
instaluje \/\/indows \/ista!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”