Tworzenie sieci z dwoma routerami

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
lukolc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Tworzenie sieci z dwoma routerami

Post autor: lukolc »

Chciałbym zapytać, ponieważ zupełnie się na tym nie znam, czy możliwe jest stworzenie sieci na zasadzie:
2 komputery (jeden z windą, drugi z Ubuntu), router podłączony do internetu przekazuje sygnał kablem do pierwszego komputera (win), drugi natomiast kabel idzie dalej, na jego końcu jest router dający sygnał wifi i dzięki temu drugi komp (Ubuntu) łapie internet bezprzewodowo.
Komputery są na różnych piętrach w budynku, więc stąd ta komplikacja. Chodzi mi głównie o to, czy możliwe jest podpięcie na końcu kabla wychodzącego z routera drugiego takiego urządzenia dającego sygnał wifi.
ja_zak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Tworzenie sieci z dwoma routerami

Post autor: ja_zak »

Jak najbardziej istnieje taka możliwość. Na drugim routerze (w zależności od modelu) powinieneś mieć możliwość wyłączenia NAT. W takim przypadku będzie zachowywał się on jak zwykły switch z podpiętym AP. Adresy IP będzie w takim przypadku przydzielał router 1. a wszystkie komputery będą w tej samej podsieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”